ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ & ΩΡΑ 18:30
Αγαπητοί Συνεργάτες καλή σας ημέρα!
Συνημμένα θα βρείτε Πρόσκληση του Επιμελητηρίου μας για την ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη – Εξελίξεις & Εφαρμογές» με ομιλητή τον Εμμανουήλ Ι. Γιαννακουδάκη- Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών- Τμήμα Πληροφορικής.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) μελετά τους μηχανισμούς της συλλογιστικής σκέψης και της ανθρώπινης νοήμονος συμπεριφοράς, καθώς και την ενσωμάτωση αυτών (σκέψης και συμπεριφοράς) σε μηχανές, σε εξελιγμένες βάσεις δεδομένων και έμπειρα συστήματα, που μαθαίνουν και προσαρμόζονται στο περιβάλλον. Η ομιλία θα καλύψει όλους τους βασικούς Τομείς του θέματος και σχετικές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα, μηχανοποίηση του ανθρώπινου εγκεφάλου, ρομποτική, ανάλυση και σύνθεση φωνής, επεξεργασία φυσικής γλώσσας, συλλογιστική σκέψη, μάθηση, λήψη αποφάσεων, συμπερασματική, λογικός προγραμματισμός, κ.λπ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2022, στις 18:30, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου« Γεώργιος Β. Καραγιάννης», Γρηγορίου Λαμπράκη 8 .
Σύντομο Βιογραφικό Ομιλητή κ. Γιαννακουδάκη
Ομότιμος Καθηγητής Πληροφορικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σύμβουλος και κριτής ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1982 και Associate Editor/ Referee σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Σπούδασε Πληροφορική και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Bradford της Βρετανίας, από όπου έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα (Ph.D.) στην Πληροφορική με διάκριση το 1979. Το 1986 εξελέγη Fellow (FBCS) του Βρετανικού Ινστιτούτου Πληροφορικής (BCS) και το 1988 εξελέγη C.Eng. και CITP (Ορκωτός Πληροφορικής Βρετανίας). Το 1988 εξελέγη Καθηγητής Πληροφορικής και το 1989 ανέλαβε καθήκοντα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε Έφορος της Βιβλιοθήκης του Οικονομικού Πανεπιστημίου μεταξύ 1991-2009.
Έχει κατευθύνει διάφορα ερευνητικά προγράμματα και έχει σχεδιάσει ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα, μεταξύ των οποίων και το πρώτο αυτοματοποιημένο ψυχομετρικό τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού στην Αγγλία, καθώς και το πρώτο πληροφοριακό σύστημα αυτοματοποίησης του συλλογικού καταλόγου της Βρετανικής Εθνικής Βιβλιοθήκης. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, βάσεις δεδομένων, τεχνητή νοημοσύνη – έμπειρα συστήματα, ανάλυση και σύνθεση φωνής, ανάλυση του γραπτού λόγου, ανάκτηση πληροφοριών, εξελιγμένα πληροφοριακά συστήματα και ψυχομετρικές βάσεις δεδομένων. Υπήρξε Ιδρυτικός Διευθυντής του πρώτου Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Πληροφορική στην Ελλάδα (ΦΕΚ Κυβερνήσεως 1993-1996), Υπεύθυνος Εισηγητής θεσμοθέτησης Μεταδιδακτορικών Σπουδών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1997), Πρόεδρος του Διεθνούς Συνεδρίου ACM-SIGIR 2000, Πρόεδρος του BCS-IRSG 1982-1987, κ.λπ.
Έχει αναλάβει τη σχεδίαση ειδικών Πληροφοριακών Συστημάτων για τους Προέδρους της Ελληνικής Δημοκρατίας: Κωνσταντίνο Γ. Καραμανλή (το Ίδρυμα «Καραμανλή» στη Φιλοθέη), Χρίστο Α. Σαρτζετάκη, και Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους επιστήμονες, όπως οι Edsger W. Dijkstra, Benoit B. Mandelbrot, και John Holland.
Το δημοσιευμένο επιστημονικό του έργο αποτελείται από 140 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων και 20 βιβλία, 6 από τα οποία έχουν εκδοθεί από διεθνείς εκδοτικούς οίκους, όπως Springer-Verlag, J. Wiley, Ellis Horwood, κ.ά. Έχει λάβει 4 φορές το Α’ Βραβείο Best paper σε διεθνή Συνέδρια, όπως το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πληροφορικής και Κυβερνητικής το 2008.
Σας ευχαριστούμε,
Με εκτίμηση,
Κολιάδη Μελίνα
Γραφείο Προέδρου
Επιμελητήριο Δωδεκανήσου