Πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού τουρισμού αλλά και στην εθνική οικονομία αποτελεί η αύξηση των φόρων και τελών που επιβάλλονται στα Ελληνικά ξενοδοχεία, επισήμανε σε τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γιάννης Χατζής, στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεις και άλλες διατάξεις».
Αναφερόμενος στο Άρθρο 21 του σχεδίου νόμου για το «Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση», ο κ. Χατζής υπογράμμισε ότι στην παρούσα συγκυρία, με δύο πολέμους στη γειτονιά μας και με τις Ευρωπαϊκές οικονομίες να βρίσκονται σε στασιμότητα, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο κλάδος μας είναι επιπλέον επιβαρύνσεις.
Όπως είπε, πρόκειται για ένα άδικο μέτρο που μειώνει την ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού προϊόντος, αποβαίνει σε βάρος των προσπαθειών επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και σε τελική ανάλυση επιβραδύνει την εθνική οικονομία, καθώς ο πολλαπλασιαστής του κλάδου εκτιμάται περίπου στο 2,5.
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στις υψηλότερες κλίμακες ως προς τις συνολικές φορολογικές επιβαρύνσεις επί της τιμής δωματίου που ξεπερνούν το 20%, σε αντίθεση με τις ανταγωνίστριες χώρες Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και Πορτογαλία όπου οι αντίστοιχες επιβαρύνσεις είναι από 6 έως 17 μονάδες χαμηλότερα.
Εξαιτίας των επιβαρύνσεων αυτών, το διαθέσιμο εισόδημα των επισκεπτών μειώνεται με αποτέλεσμα να μειώνονται οι δαπάνες τους στις υπόλοιπες δραστηριότητες που συνδέονται με τον τουρισμό.
Αναφορικά με το Άρθρο 26 «Προσωρινοί περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις», ο κ. Χατζής ανέφερε ότι το επαμφοτερίζον μοντέλο που ακολουθείται μέχρι σήμερα τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στη χώρα μας, εντείνει τη σύγχυση του καταναλωτικού κοινού και δεν αποκλιμακώνει τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη λειτουργία της δραστηριότητας αυτής.
Συνεπώς, θα πρέπει να αποφασιστεί εάν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις θα ενταχθούν στην επίσημη τουριστική δραστηριότητα, όπου θα πρέπει να προβλεφθούν αυστηρές προδιαγραφές αντίστοιχες των ξενοδοχείων και να διασφαλίζεται η ποιότητα της εμπειρίας και ο υγιής ανταγωνισμός, ή θα γίνουν μορφή της οικονομίας διαμοιρασμού, όπου θα πρέπει να υπάρξουν προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας σε συνδυασμό με χρονικούς και ποσοτικούς περιορισμούς.
Πηγή: tornosnews.gr