Ειδήσεις

Πρώτο θέμα σε όλο τον κόσμο οι εξελίξεις στην Ελλάδα

Πρώτο θέμα είναι οι εξελίξεις στην Ελλάδα στα μεγάλα ξένα δίκτυα. Με φράσεις όπως “ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα”, το “φάντασμα του Grexit επιστρέφει”, ή “μάχη μεταξύ του φόβου για έξοδο από το ευρώ και της οργής”, CNN, BBC, Bloomberg, Wall Street Journal, Financial Τimes, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Marketwatch, CNBC, Associated Press σχολιάζουν τη «βουτιά» του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά και τις ανησυχίες για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη μετά την αποτυχία του κοινοβουλίου να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την παρεπόμενη προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, οι οποίες σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που επικαλούνται, αναμένεται να αναδείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. “Απειλητικά” τα γερμανικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα με την Welt να αναφέρει ότι η Ευρωζώνη πρέπει να απειλήσει την Ελλάδα με έξοδο.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του CNN το οποίο έχει τίτλο “Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα”. Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρεται στην αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την ελληνική Βουλή και σημειώνει πως «η ελληνική Βουλή διαλύεται και η χώρα οδηγείται σε εκλογές με την οικονομία να είναι ευάλωτη» και επίσης ότι το ελληνικό χρηματιστήριο «υποχωρεί το μεσημέρι της Δευτέρας κατά 8,5%».

Υπογραμμίζει δε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις», προσθέτοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δεσμευτεί «να διαπραγματευτεί τους όρους της οικονομικής συμφωνίας για την Ελλάδα».

Επίσης σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να «καταργήσει ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα» και ότι προτίθεται να «ξοδέψει χρήματα σε προγράμματα που θα αυξήσουν τους μισθούς και τις συντάξεις».
Ωστόσο, κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το CNN, θα μπορούσε να «πυροδοτήσει μια κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η προοπτική των πρόωρων εκλογών προκαλεί ταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ελλάδα καθώς ξυπνά μνήμες από την κορύφωση της κρίσης του 2012, όταν η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ είχε τεθεί σε κίνδυνο. Το αντιμνημονιακό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα προηγείται της Νέας Δημοκρατίας του Αντώνη Σαμαρά στις δημοσκοπήσεις.

«Αυτές οι εκλογές θα είναι μία μάχη μεταξύ του φόβου για έξοδο από το ευρώ και της οργής έναντι της λιτότητας» δηλώνει στο Bloomberg, ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Η κυβέρνηση θα τονίσει τους κινδύνους που σχετίζονται με την αντιμνημονιακής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να προσφέρει μία βιώσιμη εναλλακτική, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη».

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τον εκβιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω την μη πληρωμής του χρέους που η Ελλάδα οφείλει στις ευρωπαϊκές χώρες» αναφέρει ο Νικόλας Οικονομίδης, καθηγητής οικονομικών στην οικονομική σχολή Stern του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Επίσης περιλαμβάνει σημαντικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, Καμία από τις ενέργειες αυτές δεν είναι εφικτές με την Ελλάδα στην ευρωζώνη».

Εξάλλου, η WSJ από την πλευρά της αναφέρει ότι πολλοί αναλυτές ανησυχούν ότι οι ήδη βεβαρυμένες σχέσεις με την τρόικα, θα μπορούσαν να ενταθούν εάν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπαναχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα λιτότητας.

Τονίζει ακόμη ότι το ελληνικό χρηματιστήριο υποχωρούσε κατά 11% κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την εκλογή ΠτΔ. Το ευρώ ωστόσο ήταν οριακά χαμηλότερα έναντι του δολαρίου. «Και αυτό διότι η προοπτική της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη πλέον δεν έχει τις ίδιες ζοφερές συνέπειες για την ευρωζώνη όπως είχε στη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης», αναφέρει ο Ulrich Leuchtmann, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank.

«Τα συστημικά ρίσκα, τα οποία κατέστησαν αυτό το σενάριο τόσο τρομακτικό το 2010, έχουν εξαφανιστεί. Μια πανευρωπαϊκή κρίση θα ήταν πολύ, πολύ απίθανη», δηλώνει. Ακόμη και έτσι, μια παρατεταμένη περίοδος διαπραγματεύσεις μεταξύ μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των πιστωτών της Ελλάδας, είναι πιθανό να ασκήσει πιέσεις στο ευρώ τις επόμενες εβδομάδες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ποντάρει τώρα στο ότι οι ψηφοφόροι φοβούνται την ανασφάλεια περισσότερο από ό,τι φοβούνται τη λιτότητα, και θα απορρίψουν τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η Νέα Δημοκρατία προβάλει το δίλημμα ως ένα μεταξύ σταθερότητας έναντι αστάθειας στην Ελλάδα», δήλωσε ο Χάρης Μυλωνάς, επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο George Washington.

Η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να εκλέξει νέο πρόεδρο, προκαλώντας πρόωρες γενικές εκλογές που μπορεί να φέρουν στην εξουσία το αντί-μνημονιακό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με τον Mujtaba Rahman, επικεφαλής ανάλυσης για το Eurasia Group, «ξεκινάει μια περίοδος μηνών αβεβαιότητας για τους επενδυτές, με το ρίσκο της διάχυσης στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτή θα είναι διαχειρίσιμη μόνο εάν η ΕΚΤ προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων, όπως περιμένουν τώρα οι αγορές».

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί προβάδισμα 3%-4% έναντι της Νέας Δημοκρατίας του Αν. Σαμαρά, αλλά οι δημοσκόποι λένε ότι είναι ασαφές εάν αυτό θα είναι ικανό να διασφαλίσει μια αυτοδυναμία στις εκλογές.

Όπως αναφέρει σε κεντρικό δημοσίευμά του το Reuters, οι Έλληνες βουλευτές απέτυχαν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την τρίτη τελική ψηφοφορία της Δευτέρας, αφήνοντας τη χώρα αντιμέτωπη με πρόωρες εκλογές οι οποίες θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης που χρειάζεται για να συνεχίσει να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

«Το ριζοσπαστικά αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να σκίσει τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου και να διαγράψει ένα μεγάλο μέρος του χρέους της χώρας, κατέχει σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις επί μήνες, παρότι αυτό έχει συρρικνωθεί τις τελευταίες εβδομάδες».

Η διαίρεση μεταξύ των πιθανών εταίρων για σχηματισμό συνασπισμού μετά τις εκλογές τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τη Νέα Δημοκρατία περιπλέκει επίσης τις προοπτικές, αυξάνοντας τον κίνδυνο ότι η όποια νέα κυβέρνηση προκύψει θα είναι βραχύβια, τονίζει το Reuters.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους διεθνείς εταίρους, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει υιοθετήσει έναν πιο μετριοπαθή τόνο πρόσφατα, υπόσχεται ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και θα διαπραγματευθεί ένα τέλος στη συμφωνία διάσωσης αντί να την καταργήσει μονομερώς, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Αλλά έχει κολλήσει στην υπόσχεσή του να αντιστρέψει πολλά από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, αντιστρέφοντας τις περικοπές στον κατώτατο μισθό, παγώνοντας τις κρατικές απολύσεις και σταματώντας τις πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων» καταλήγει το δημοσίευμα.

Το χρηματιστήριο της Αθήνας υπιοχώρησε κατά περισσότερο από 11% μετά το αποτέλεσμα (της τρίτης ψηφοφορίας), καθώς οι αγορές ανησυχούν για την έλευση στην εξουσία του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Σύριζα, αναφερει στο πρώτο του τηλεγράφημα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφορά στην κατάρρευση του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά 11% που σημειώθηκε νωρίτερα, κάνει και το MarketWatch, επισημαίνοντας ότι «η βασική ανησυχία στις αγορές επικεντρώνεται στο εάν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και τα μέτρα λιτότητας θα συνεχιστούν εάν το ακροαριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις γενικές εκλογές».

Ακόμη και εάν η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά λάβει το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων στις εκλογές του επόμενου έτους, «η κατάσταση είναι μπερδεμένη από την αδυναμία των άλλων κομμάτων», καθώς ο κυβερνητικός εταίρος της, το ΠΑΣΟΚ «έχει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα και μπορεί να διασπαστεί. Αυτό θα απέτρεπε το σχηματισμό ενός σταθερού συνασπισμού πλειοψηφίας», γράφει σε σημείωμά του ο Marshall Gittler, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής FX, στην IronFX Global.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και δημοσίευμα του CNBC, το οποίο αναφέρει ότι εάν το δημοφιλές αντιμνημονιακό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί τον Ιανουάριου, υπάρχουν φόβοι ότι η διεθνής διάσωση της χώρας μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.

«Το κόμμα έχει υποσχεθεί να καταργήσει τις σκληρές πολιτικές λιτότητας της Ελλάδας αν αναλάβει την εξουσία. Τα αντιλαϊκά μέτρα περικοπής δαπανών είναι ένας όρος του πακέτου διάσωσης της χώρας – αξίας 240 δισ. ευρώ – που υλοποιείται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πλησιάζει στην ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας, η χώρα χρειάζεται ακόμη να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα λιτότητας προκειμένου να λάβει την τελευταία δόση της βοήθειας από τους δανειστές – κάτι που μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο από μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει το CNBC.

«Οι επενδυτές ανησυχούν ότι… είναι πολύ πιθανό το κόμμα κατά της λιτότητας θα γίνει ο ηγέτης της χώρας και αυτό θα είναι μία σημαντική απειλή για την αξιοσημείωτη πρόοδο η οποία εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα τώρα» αναφέρει ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην Ava Trade.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, παρότι η Ελλάδα φαίνεται να οδεύει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, η χώρα παλεύει με δημόσιο χρέος του 175,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης έχει ποσοστό ανεργίας της τάξης του 26% το οποίο ανέρχεται σε περίπου 50% για τους νέους».

Η Ελλάδα θα διενεργήσει πρόωρες εκλογές στις 255 Ιανουαρίου τροφοδοτώντας ανησυχίες αναφορικά με το μέλλον της χρηματοπιστωτικής διάσωσης της χώρες, μετά την αποτυχία των βουλευτών να εκλέξουν νέο πρόεδρο στον τρίτο και τελευταίο γύρο ψηφοφορίας τη Δευτέρα» αναφέρει το Associated Press.

«Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η αριστερή αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, μπορεί να προσπαθήσει να αθετήσει τους όρους της συμφωνίας διάσωσης που κρατάει τη χώρα στη ζωή» επισημαίνει το ίδιο δημοσίευμα.

BBC: Εμφανίστηκε ξανά το φάντασμα του Grexit

Μετά από τον τρίτο και τελευταίο αποτυχημένο γύρο εκλογής προέδρου της δημοκρατίας, αυτά που διακυβεύονται είναι υψηλά καθώς η Ελλάδα οδεύει προς εκλογές, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.

Όπως τονίζει, ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τη ΝΔ βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, «ένα αντί-μνημονιακό κόμμα του οποίου η άνοδος αποτυπώνεται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν πως οι Έλληνες είναι δυσαρεστημένοι με την ΕΕ και που υποδηλώνουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν επιστροφή στη δραχμή παρά παραμονή στο ευρώ. Εγείρει δε το φάντασμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ για άλλη μία φορά».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη, από τη στιγμή που η Ελλάδα μόλις ανέκαμψε από τα έξι χρόνια ύφεσης. «Η οικονομία είναι μικρότερη τώρα κατά 25% από ό,τι ήταν το 2008, η ανεργία διαμορφώνεται κοντά στο 25% και σχεδόν το ένα τέταρτο των νοικοκυριών ζει σε συνθήκες φτώχειας».

Στο ίδιο διάστημα, αναφέρει το δημοσίευμα του BBC, έχουν κλείσει περίπου 100.000 επιχειρήσεις, και υπάρχουν πολλοί που αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην οικονομία καθώς το κόστος δανεισμού έχει σκαρφαλώσει ξανά στο 8%, ένα επίπεδο που θεωρείται δυσβάσταχτο. Η Ελλάδα βίωσε ξανά τέτοια επίπεδα όταν ζήτησε διάσωση για πρώτη φορά.

Επομένως, τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από τα προγράμματα διάσωσης συσσωρεύθηκαν στην κορυφή της οικονομικής μιζέριας, και βοηθούν να κατανοήσει κανείς το ασταθές πολιτικό τοπίο. «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές, και τηρήσει την υπόσχεσή του να αμφισβητήσει το πρόγραμμα λιτότητας, τότε εμφανίζεται και πάλι το φάντασμα της διάλυσης του ευρώ, επισημαίνει το BBC.

«Θυμηθείτε ξανά αυτά τα επιχειρήματα που ακούστηκαν στη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης του ευρώ, όταν οι οικονομολόγοι υποστήριζαν πως είναι δυνατό μια χώρα να εγκαταλείψει μια νομισματική ένωση, τοποθετώντας και διάφορες βαθμίδες δυσκολίας να συμβεί αυτό.

Αλλά οι φορείς χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης έχουν επανειλημμένως αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο διότι φοβούνται να μην ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Οι ανησυχίες τους αφορούν το ότι εάν μια αδύναμη χώρα, τότε οι αγορές θα επιλέξουν την αμέσως πιο αδύναμη και ούτω καθ εξής. Το κόστος δανεισμού των οικονομιών αυτών θα αυξηθεί, καθιστώντας αδύνατο για τις κυβερνήσεις να χρηματοδοτηθούν, και γίνεται μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

Τα αντίθετα επιχειρήματα υπογραμμίζουν πως μια χώρα θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της εάν εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση. συνήθως μια χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα, θα είχε ένα αδύναμο νόμισμα που βοηθάει τις εξαγωγές, κάτι που μπορεί να τονώσει την οικονομία ενώ η εγχώρια ζήτηση ανακάμπτει σιγά-σιγά. Εντός της ευρωζώνης αυτό δεν μπορεί να συμβεί, από τη στιγμή που το ευρώ έχει παραμείνει σχετικά ισχυρό λόγω των οικονομιών του πυρήνα, δηλαδή της Γερμανίας.

Επομένως, θα πρέπει να λάβει χώρα μια πραγματική υποτίμηση, που σημαίνει ότι μια επιχείρηση θα πρέπει να μειώσει το κόστος κατά 25% αντί να εξαρτάται από την υποτίμηση του νομίσματος για να καταστήσει τις εξαγωγές φθηνότερες. Αυτό συνήθως σημαίνει ανεργία και πλήττει το βιοτικό επίπεδο.

Αλλά το να παραμείνει εντός της ευρωζώνης έχει τα δικά του οφέλη, θα έλεγαν οι υποστηρικτές, ιδιαίτερα από τη στιγμή οι μικρές οικονομίες πρέπει να ενσωματωθούν στις μεγαλύτερες αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει το δημοσίευμα του BBC, αυτά τα επιχειρήματα αναμφισβήτητα θα συνεχιστούν και πολλοί θα παρακολουθήσουν τις εκλογές στην Ελλάδα ετοιμοπόλεμοι. «Μπορεί σύντομα να ανακαλύψουμε εάν θα υπάρξει επαπειλούμενη εξάπλωση που μπορεί να οδηγήσει σε μερική διάλυση του ευρώ».

Ομοβροντία “απειλητικών” γερμανικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα

Δεν πρόλαβε καλά – καλά να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και να προκηρυχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές από τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τα ηλεκτρονικά γερμανικά ΜΜΕ… άστραψαν και βρόντηξαν.

Η Welt γράφει ευθέως πως οι «οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να απειλήσουν τους Έλληνες με έξοδο». Παρακάτω αναφέρει πως «στην Ελλάδα θα κυβερνήσει σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θέλει να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό πρέπει να αποτρέψουν οι χώρες της ευρωζώνης».

Σε δημοσίευμα της, η Zeit αναφέρει πως «η κρίση επιστρέφει χειρότερη» και πως «υπάρχει αγωνία για το Grexit». «Μετά τις εκλογές, θα μπορούσε να αναλάβει την εξουσία ο ακροαριστερός ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει η ίδια εφημερίδα, τονίζοντας πως «η φερεγγυότητα της χώρας παίζεται ξανά».

Ο Spiegel γράφει πως «τώρα αρχίζει πραγματικά η κρίση στην ευρωζώνη» και πως «ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τερματίζει την καθοδηγούμενη από τη Γερμανία λιτότητα και να πετύχει ένα κούρεμα του χρέους».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει πως η Ελλάδα «φαίνεται πως βρίσκεται πάλι σε άσχημη κατάσταση», παρά το γεγονός πως «τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως είχε πάρει τα πάνω της».

Η Handelsblatt γράφει πως οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες «προειδοποιούν τη μελλοντική κυβέρνηση» της Ελλάδας για τις συνέπειες μίας «ρήξης με την τρόικα». Ο αναπληρωτής πρόεδρος της χριστινοδημοκρατικής κοινοβουλευτικής ομάδας, κος. Ράλφ Μπρικχάουζ, αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα σχετικά με τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις πως είναι «απίστευτα ενοχλητικές».

Το Focus γράφει πως «επικρατεί αναστάτωση στις αγορές» γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ «θέλει να τορπιλίσει την πολιτική διάσωσης της ΕΕ» στην Ελλάδα.

Moscovici για Ελλάδα: Απαραίτητη μια ισχυρή δέσμευση στην Ευρώπη

Τις εξελίξεις στην Ελλάδα σχολίασε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Pierre Moscovici, ο οποίος δήλωσε πως «μέσω αυτής της δημοκρατικής διαδικασίας (των εκλογών), οι Έλληνες πολίτες για άλλη μια φορά θα αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Μια ισχυρή δέσμευση στην Ευρώπη και μια ευρεία υποστήριξη μεταξύ των Ελλήνων ψηφοφόρων και των πολιτικών ηγετών για την αναγκαία, φιλοαναπτυξιακή διαδικασία μεταρρύθμισης, θα είναι απαραίτητη για την Ελλάδα ώστε να αναπτυχθεί και πάλι εντός της ευρωζώνης».

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου