4 νέες προσφυγές για την ακύρωση ισάριθμων βεβαιώσεων καταβολής δημοτικού φόρου υπέβαλε ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου η κοινοπραξία με την επωνυμία «ΤΕΡΝΑ ΑΕ – ΑΚΤΩΡ Α. Τ. Ε. ΕΜΠΕΔΟΣ Α. ΑΕ. J&P ΑΒΑΞ ΑΕ- IMEC GMBH», που κατασκεύασε το νοσοκομείο της Ρόδου.
Η κοινοπραξία ήταν εκείνη, που προκάλεσε την ακύρωση του δημοτικού φόρου με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ μόλις πρόσφατα παραιτήθηκε από το δικόγραφο της δεύτερης αίτησης αναίρεσης της.
Η υπόθεση επρόκειτο να εξεταστεί ενώπιον του ΣτΕ για δεύτερη φορά μετά την έκδοση της αποφάσεως της Ολομέλειας την 11η Νοεμβρίου 2015 και ο Δήμος Ρόδου, δεν είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις απόψεις του.
Η δεύτερη αίτηση της κοινοπραξίας εστράφη κατά της υπ’ αρ. 1704/2010 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά με την οποία κρίθηκε ότι νόμιμα εκδόθηκε βεβαιωτικός κατάλογος ΔΗΦΟΔΩ έτους 1997 και για ποσό 412.018 ευρώ ή 14.041.686 δραχμές και ισόποσο πρόστιμο.
Οι λόγοι της αναίρεσης της ήταν οι ίδιοι με τις προηγούμενες, που έχουν κατατεθεί από την κοινοπραξία για το δημοτικό φόρο.
Δια του πληρεξουσίου δικηγόρου της κ. Μιχάλη Τεχνίτη, η κοινοπραξία προσέφυγε ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου και ζητά πλέον την ακύρωση δημοτικού φόρου ύψους 19.571,18 ευρώ, που της επιβλήθηκε το έτος 1995, 41.561,80 ευρώ που της επιβλήθηκε το έτος 1996, 18.939,84 ευρώ που της επιβλήθηκε το έτος 1999 και 21.692,38 ευρώ, που της επιβλήθηκε το έτος 2000.
Η νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου θεωρεί ότι με την απόφαση που ελήφθη από την ολομέλεια του ΣτΕ με ισχυρή όμως μειοψηφία, κρίθηκε ότι ο ΔΗΦΟΔΩ είναι αντισυνταγματικός διότι δεν προηγήθηκαν της ψήφισής του προπαρασκευαστικές πράξεις και δεν υφίστανται ειδικοί και επαρκείς λόγοι διαφοροποίησης της Δωδεκανήσου.
Κατά την πλειοψηφούσα άποψη της ολομέλειας του ΣτΕ που διαμόρφωσε και την απόφαση αιτιολογείται η αποδοχή της αναίρεσης της έφεσης και της προσφυγής της κοινοπραξίας ως προς την αντισυνταγματικότητα του ΔΗΦΟΔΩ ανατρέποντας την πάγια νομολογία του Τριμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου και του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά και αφού εξέτασε όλα τα στοιχεία που προσκομίσθηκαν έκρινε ότι αυτά είναι μεταγενέστερα της ψήφισης του νόμου το 1994 και δεν εκτιμήθηκαν από το νομοθέτη κάτι που δεν μπορούσε να γίνει και από το ΣτΕ.
Η ολομέλεια του ΣτΕ κατέληξε πως οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της Δωδεκανήσου είναι διαφορετικές από αυτές που 50 χρόνια πριν ίσχυαν και δεν δικαιολογούν ειδική μεταχείριση της Δωδεκανήσου σε σχέση με άλλες νησιωτικές ή παραμεθόριες περιοχές.
Στον Δήμο Ρόδου εξετάζεται πλέον αν υφίσταται η κοινοπραξία κι αν υφίστατο τον χρόνο που συζητήθηκε η πρώτη αίτηση αναίρεσης της ενώπιον του ΣτΕ, που είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση του δημοτικού φόρου, ως αντισυνταγματικού.
https://www.dimokratiki.gr/30-12-2015/eteria-zita-tin-epistrofi-tou-di-fo-do-pou-katevale/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.