Ειρωνικά σχόλια προκάλεσε στη Νέα Δημοκρατία η εκ νέου εμπλοκή του ονόματος του πρώην πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή στα σενάρια περί οικουμενικής, αλλά και στην κούρσα της διαδοχής στη Ν.Δ., αυτή τη φορά από τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασ. Λεβέντη. Οι περισσότεροι έκαναν λόγο για «όνειρα θερινής νυκτός» και απέδωσαν τις αναφορές στον προσωπικό σχεδιασμό του κ. Λεβέντη.
Συγκεκριμένα, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Λεβέντης ισχυρίστηκε ότι ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο, στηρίζει την πιθανότητα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, και αν ζητήσει από τον αρχηγό των ΑΝΕΛ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση προκειμένου να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ., ο τελευταίος θα το πράξει. Προχώρησε, μάλιστα, ένα βήμα παρακάτω, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα παραπάνω μπορεί να υλοποιηθούν αν εκλεγεί πρόεδρος της Ν.Δ. ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης. «Ονειρα θερινής νυκτός» αρκέστηκε να σχολιάσει ο βουλευτής Αττικής, Γ. Βλάχος, ο οποίος στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη, ενώ τόσο από το περιβάλλον του πρώην προέδρου της Ν.Δ. όσο και από το επιτελείο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη δεν υπήρξε κανένα σχόλιο. Το ίδιο και από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.
Στον απόηχο των αναφορών Λεβέντη, πάντως, προκάλεσαν αίσθηση οι δηλώσεις του κ. Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών προέβη σε επίθεση φιλίας προς τον αρχηγό των ΑΝΕΛ, τον οποίον, όπως είπε, προτιμά «χίλιες φορές από τους άλλους Συριζαίους». Εσπευσε, δε, να τηρήσει αποστάσεις από τις θέσεις του κ. Λεβέντη περί οικουμενικής κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα έθετε το πολιτικό σύστημα σε μεγάλο κίνδυνο, καθώς αξιωματική αντιπολίτευση θα ήταν η Χρυσή Αυγή. Παράλληλα, επανέλαβε ότι κατά την άποψή του, ο κ. Μητσοτάκης είναι πιο έτοιμος για πρωθυπουργός από τον κ. Μεϊμαράκη.
Στην αντίστροφη μέτρηση για τις εσωκομματικές εκλογές της 10ης Ιανουαρίου, τα επιτελεία των δύο διεκδικητών κορυφώνουν τη μάχη για την προσέλκυση των περίπου 120.000 ψήφων που στον πρώτο γύρο μοιράστηκαν ανάμεσα στους κ. Απ. Τζιτζικώστα και Αδ. Γεωργιάδη. Από το επιτελείο του κ. Βαγγ. Μεϊμαράκη προκρίνονται ήδη τα διλήμματα «αστικό ή λαϊκό κόμμα», και «κοινωνική πολιτική ή νεοφιλευθερισμός» σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η περαιτέρω διείσδυση του κ. Μητσοτάκη. Οι συνεργάτες του πρώην προέδρου της Ν.Δ. εκφράζουν αισιοδοξία ότι η συντριπτική πλειονότητα των υποστηρικτών τουλάχιστον του κ. Τζιτζικώστα, θα ψηφίσουν τον κ. Μεϊμαράκη στον δεύτερο γύρο, καθώς έχουν «καραμανλική προέλευση» και θα αντιληφθούν ότι είναι η μόνη υποψηφιότητα που διασφαλίζει τη συνέχεια του καραμανλισμού στη Ν.Δ. καθώς και την ενότητα του κόμματος.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται εντός των επόμενων ωρών να τοποθετηθεί δημόσια και να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται κυρίως από καραμανλικούς βουλευτές ότι είναι «νεοφιλελεύθερος» και «θατσερικός». Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη κάνουν την ακριβώς ανάποδη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, εκτιμώντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων του κ. Τζιτζικώστα στήριξε το αίτημα για ανανέωση και το ίδιο θα πράξει και στον δεύτερο γύρο.
Διαψεύδει ο Τζιτζικώστας
Ο ίδιος ο κ. Τζιτζικώστας διέψευσε χθες κατηγορηματικά πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας και τον έφερε να έχει συναντηθεί προ διημέρου κρυφά με τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Οπως τονίζει, βρίσκεται συνεχώς στη Θεσσαλονίκη από την περασμένη Τρίτη, ενώ την επίμαχη ημέρα ήταν στο περιφερειακό συμβούλιο την ώρα της υποτιθέμενης συνάντησης.
Χθες, εξάλλου, δημοσιοποίησε τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη ο βουλευτής Ημαθίας Απ. Βεσυρόπουλος.
Καθημερινή