Σε «έξαρση» βρίσκονται αυτή την περίοδο στην Ρόδο, διάφορες ιώσεις, γαστρεντερίτιδες, αλλεργίες και λοιμώξεις του αναπνευστικού που προσβάλλουν πολλά άτομα και κυρίως όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο κ. Στέλιος Καραταπάνης, διευθυντής Α΄ Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, τα κρούσματα με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, καταγράφουν αύξηση έως και 30% σε σχέση με πέρσι, ενώ οι άλλες ιώσεις, όπως γαστρεντερίτιδες, γρίπη και αλλεργίες παρουσιάζουν πτώση αυτό τον καιρό.
«Βρισκόμαστε στην εποχή που έχει αλλάξει ο καιρός. Δεν είναι ακριβώς χειμώνας αλλά είμαστε σε περίοδος κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, η περίοδος ‘αιχμής’ που ξεκινάει τον Ιανουάριο και θα κρατήσει τους πρώτους μήνες του έτους, είναι καθοριστικοί για άλλες ιώσεις και κυρίως την γρίπη. Αυτή την περίοδο όμως, στο Νοσοκομείο της Ρόδου παρουσιάζεται έξαρση στις λοιμώξεις του αναπνευστικού» όπως ανέφερε.
Όπως είναι γνωστό, ανάλογα με τις εποχές (καλοκαίρι με πολύ ζέστη και καύσωνες, φθινόπωρο με υγρασία) στο νησί, καταγράφονται και διαφορετικές ιώσεις.
«Οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευαίσθητες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, που είναι επιρρεπείς στα μικρόβια, οι διαβητικοί, οι καρδιοπαθείς, όσοι έχουν ευαισθησίες στο γαστρεντερικό σύστημα αλλά κυρίως τα μικρά παιδάκια που πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς ή στα νηπιαγωγεία, πρέπει να προφυλάσσονται πολύ καλά. Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι συνήθεις αυτή την περίοδο, όπως και οι αλλεργίες. Είναι η ‘δημοφιλέστερη’ κατηγορία νοσημάτων που ταλαιπωρεί ή ακόμη και απειλεί την υγεία πολλών ανθρώπων κυρίως ευπαθών ομάδων. Οι λοιμώξεις αναπνευστικού περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα νοσημάτων, από ένα απλό κρυολόγημα μέχρι την πνευμονία», εξήγησε ο κ. Καραταπάνης.
Πώς εκδηλώνονται –
κατηγορίες
Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό οξέων νοσημάτων και αποτελούν μια από τις συχνότερες αιτίες για να ζητήσει κανείς ιατρική συμβουλή. Ένας ξαφνικός πυρετός, βήχας, καταβολή, κακή διάθεση, συχνά η μύτη «βουλωμένη», συνάχι. Είναι αλήθεια ότι έτσι συνήθως εκδηλώνεται αρχικά μια μεγάλη ομάδα παθήσεων που περιλαμβάνει ο όρος «λοίμωξη αναπνευστικού». Ωστόσο, το φάσμα των λοιμώξεων αναπνευστικού είναι μεγάλο, από το κοινό κρυολόγημα έως την πνευμονία, περιλαμβάνοντας παθήσεις λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές που χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση κάθε φορά.
Διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
1. Λοιμώξεις ανωτέρου αναπνευστικού
Οι λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού αφορούν συνήθως το φάρυγγα, το λάρυγγα, τις αμυγδαλές, την τραχεία, προκαλώντας παθήσεις που αντίστοιχα ονομάζουμε φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα και τραχειοβρογχίτιδα. Αλλες συχνές λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού είναι η γρίπη, η ιγμορίτιδα (αφορά την κοιλότητα του κρανίου που βρίσκεται πίσω από τη μύτη), η ωτίτιδα. Μιά όχι τόσο γνωστή πάθηση είναι ακόμα η λοιμώδης μονοπυρήνωση. Οι λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού είναι συνήθως ιογενείς (οφείλονται δηλαδή σε ιούς), χωρίς αυτό να είναι απόλυτο.
2. Λοιμώξεις κατωτέρου αναπνευστικού
Οι λοιμώξεις του κατωτέρου αναπνευστικού αφορούν τους πνεύμονες (πνευμονίες). Πρόκειται για σοβαρά νοσήματα, που συνήθως οφείλονται σε μικρόβια και όχι σε ιούς, είναι δηλαδή (συνήθως) μικροβιακές λοιμώξεις. Συχνά χρειάζονται νοσοκομειακή νοσηλεία για την αντιμετώπισή τους.
Σε περιπτώσεις ιογενών λοιμώξεων δεν χρειάζονται αντιβιοτικά. Σε ειδικές περιπτώσεις, όπως σε ηλικιωμένα ή εξασθενημένα άτομα, όπου μια ιογενής λοίμωξη μπορεί να επιπλακεί με μικροβιακή, είναι πιθανώς απαραίτητα. Αλλά αυτό είναι κάτι που πάντα θα κρίνει και θα αποφασίσει ο γιατρός.
Για τις περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις (και βέβαια οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού δεν αποτελούν εξαίρεση) δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Συνήθως, όπως λέμε, αυτοϊώνται, δηλαδή ο άρρωστος γίνεται καλά χωρίς κάποια ειδική παρέμβαση μετά από λίγες ημέρες.
Στις περιπτώσεις αυτές ο γιατρός θα συστήσει «υποστηρικτική» θεραπεία. Η ανάπαυση είναι πάντα απαραίτητη. Η χορήγηση υγρών (νερό, χυμοί φρούτων) βοηθάει σημαντικά τον οργανισμό που έχει χάσει υγρά λόγω του πυρετού. Αντιπυρετικά χορηγούνται για την διατήρηση του πυρετού σε χαμηλά επίπεδα. Ενοχλητικά συμπτώματα όπως ο ξηρός βήχας, η ρινική συμφόρηση και η καταροή (συνάχι) μπορούν να απαλυνθούν.
Εάν τα συμπτώματα είναι βαριά, θα χρειαστεί επίσκεψη σε γιατρό ή ακόμη και νοσοκομείο.
https://www.dimokratiki.gr/30-12-2017/exarsi-se-iosis-limoxis-allergies-ke-gastrenteritides/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.