Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
Ικανοποιημένος από το έργο της περιφερειακής αρχής, με το τέλος της τετραετίας σε όλα τα επίπεδα, εμφανίζεται σήμερα ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου (και Έπαρχος Πάρου – Αντίπαρου) κ. Κώστας Μπιζάς.
Επιπροσθέτως, μιλάει για την εφαρμογή της περίφημης «νησιωτικότητας», για τα προβλήματα των νησιών μας, τις συνέπειες από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου και την ιδιαιτερότητα της πολυνησιωτικής περιφέρειας. Ο κ. Μπιζάς μιλάει ακόμη για το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες που απειλεί τις περιουσίες των νησιωτών, για τα προβλήματα της συγκοινωνίας αλλά και για τις εκλογές.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Μπιζά με το τέλος του 2018, η περιφερειακή αρχή κλείνει τετραετία. Θα ήθελα να μου κάνετε μια μικρή αποτίμηση και να μου πείτε εάν είστε ικανοποιημένος από το έργο της.
Θεωρώ ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε πολλά επίπεδα, αυτά τα τέσσερα χρόνια της περιφερειακής αρχής. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον τομέα Υγείας με την καθιέρωση του οικονομικού κινήτρου (επιδόματος) για να προσελκύσουμε επικουρικούς αγροτικούς γιατρούς για να επανδρώσουν δομές υγείας σε πολλά μικρά νησιά που έχουν χρόνιο πρόβλημα. Επιπλέον, έγιναν παρεμβάσεις για συντηρήσεις σχολείων –όπου για πρώτη φορά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εξασφάλισε κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και για τις αθλητικές εγκαταστάσεις όπου ο περιφερειάρχης εξασφάλισε επιπλέον πόρους.
Μην ξεχνάμε ότι η ΠΝΑΙ έχει μεγάλη απορροφητικότητα τόσο στο ΕΣΠΑ όσο και σε άλλα προγράμματα ενώ παρά το γεγονός πως η περιφέρειά μας είχε περιληφθεί στις «πλούσιες» περιφέρειες και έχανε πόρους, κατάφερε τελικά να αλλάξει τα δεδομένα. Επιπλέον, η ΠΝΑΙ βοηθάει πολλούς δήμους για να προωθήσουν τα έργα τους –όπου υπάρχει ανάγκη λόγω έλλειψης τεχνικών υπηρεσιών- ενώ βαίνουν προς υλοποίηση πολλά και σημαντικά έργα που δεν μπορώ να απαριθμήσω τόσο απλά. Οι απολογισμοί σε έργα και απορροφητικότητες, δημοπρατήσεις, εγκρίσεις όρων δημοπράτησης, εντάξεις έργων, προγραμματικές συμβάσεις με δήμους, προσκλήσεις για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ κ.λπ.
Εκτιμώ πως είναι καταγεγραμμένη η εκτίμηση προς το πρόσωπο του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου από την πλειοψηφία των πολιτών (πέρα από το τι καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις). Αυτό το εισπράττουμε και καθημερινά αφού είναι ένας άνθρωπος ο οποίος κινείται δυναμικά, είναι δραστήριος και βεβαίως με απώτερο στόχο την βελτίωση της ζωής των νησιωτών. Μην ξεχνάτε ότι είναι πολυνησιωτική η περιφέρειά μας αφού έχουμε περίπου 50 νησιά και 33 δήμους!
• Γνωρίζοντας κι εσείς από Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ήθελα να σας ρωτήσω για την «νησιωτικότητα». Εφαρμόστηκε ποτέ σε αυτήν εδώ την πολυνησιωτική περιοχή;
Δυστυχώς παρ’ όλο που είναι θεσμοθετημένη η νησιωτικότητα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στην χώρα. Δηλαδή έμεινε γράμμα «κενό περιεχομένου».
Ούτε οι υποσχέσεις ούτε οι αναφορές στην νησιωτικότητα έδωσαν αποτέλεσμα. Το ίδιο όμως έγινε και με τον ΦΠΑ. Δυστυχώς, κάποιοι μάς είδαν ανταγωνιστικά και ζήλεψαν τον ήλιο και την θάλασσα…. Θεώρησαν ότι όλα τα νησιά είναι στην πρώτη ταχύτητα και όλοι οι νησιώτες ζουν πλουσιοπάροχα. Δεν είναι όμως αυτή η πραγματικότητα. Εάν έρθουν στα νησιά μας, και στα μεγαλύτερα και στα μικρότερα, θα δουν ότι είναι όλα εντελώς διαφορετικά.
• Ποια θα λέγατε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα των νησιών μας;
Είναι πολλά… Δεν υπάρχουν γιατροί, δεν είναι επαρκώς επανδρωμένα τα σώματα ασφαλείας, υπάρχουν πολλές ελλείψεις στην εκπαίδευση. Δυστυχώς δεν παρέχονται ούτε και τα κατάλληλα κίνητρα για να έρθουν να μείνουν στα νησιά. Το ίδιο συμβαίνει και με την υποστελέχωση των υπηρεσιών της ΠΝΑΙ καθώς και σε πολλούς δήμους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν διαδικασίες, να γίνουν έργα και άλλες αναγκαίες δράσεις.
Πολύ σοβαρό πρόβλημα παραμένει η έλλειψη επαρκούς διασύνδεσης πολλών νησιών με την πρωτεύουσα αλλά και νησιών μεταξύ τους.
• Βέβαια, ο ΦΠΑ καταργήθηκε αλλά η κυβέρνηση έδωσε ως αντιστάθμισμα το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Κατά την άποψή σας, είναι αυτό ικανό να αποκαταστήσει τις απώλειες από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά;
Σίγουρα όχι. Ακόμη δεν έχουμε δει πολλά πράγματα στην πράξη. Σας θυμίζω πως και το περιφερειακό συμβούλιο είχε εκδώσει σχετικό ψήφισμα για να εφαρμοστεί αυτό και στις αερομεταφορές. Ευελπιστούμε να το δούμε στην πράξη και να αφορά όλους τους νησιώτες. Σίγουρα όμως, αυτό που χάσαμε με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που πιθανώς θα δώσει η κυβέρνηση.
• Να περάσουμε στο ζήτημα με τους δασικούς χάρτες. Απασχολεί την περιφερειακή αρχή, τους δήμους, τους φορείς και φυσικά όλοι οι νησιώτες ζουν με την αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Εμείς ασχοληθήκαμε με το ζήτημα στο περιφερειακό συμβούλιο από τον Μάρτιο του 2017 διότι είχαν ήδη αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες σε κάποια νησιά και των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων. Είχαμε προσπαθήσει να ασκηθεί πίεση για να σταματήσει η υλοποίηση του εγχειρήματος και να προηγηθεί διαβούλευση και συνεργασία με την Τ.Α. και τους εμπλεκόμενους φορείς. Κάτι που δεν έγινε ποτέ. Εάν εφαρμοστεί πάντως, τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά. Μιλάμε για δήμευση περιουσιών των κατοίκων των νησιών. Είναι πράγματι πολύ σοβαρό το ζήτημα και πρέπει να βρεθεί λύση. Αυτό το θέμα η περιφερειακή αρχή και ο ίδιος ο περιφερειάρχης το έχει σηκώσει ψηλά, θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί με δήμους, φορείς κ.λπ. να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διεκδικήσουμε να βρεθεί λύση ώστε η κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της στο θέμα.
• Πώς βλέπετε αυτό το σχέδιο με την απλή αναλογική;
Ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα για τα οποία έπρεπε να παρέμβει το υπουργείο Εσωτερικών και να διορθώσει λάθη και παραλείψεις από τον ‘Καλλικράτη’, φαίνεται ότι αρκούνται στο σύστημα της εκλογικής διαδικασίας. Η απλή αναλογική πολύ φοβούμαι ότι θα οδηγήσει πολύ εύκολα σε ακυβερνησία σε πολλές περιπτώσεις. Είναι σαφές ότι δεν θα είναι εύκολο να περάσουν θέματα στο περιφερειακό συμβούλιο και ίσως αυτά να προκαλούν καθυστερήσεις με κόστος το οποίο θα επωμιστούν οι νησιώτες.
• Κύριε Μπιζά, σας έχουν κατηγορήσει ότι δεν συνεδριάζει συχνά το περιφερειακό συμβούλιο. Ποιο είναι το κύριο πρόβλημα; Είναι δύσκολο να γίνονται σε κάθε νησί λόγω της επαρκούς έλλειψης συγκοινωνίας;
Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα. Οι μετακινήσεις δεν είναι καθόλου εύκολες, οι οικονομικές επιβαρύνσεις είναι σημαντικές και βεβαίως, όλα αυτά δεν διευκολύνουν την σύγκληση του περιφερειακού συμβουλίου ανά νησί. Και οι άλλοι συνάδελφοί μου, πρόεδροι περιφερειακών συμβουλίων από στεριανές περιοχές, αναγνωρίζουν το πρόβλημα της μετακίνησης.