Ειδήσεις

Τι αλλάζει στα νοσοκομεία με το νέο έτος – Πώς θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς

Αλλαγές στη λειτουργία αλλά και την εξυπηρέτηση των ασθενών στα νοσοκομεία σχεδιάζει για το 2020 το υπουργείο Υγείας

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με το νέο έτος, προκειμένου να εξαλειφθούν οι αναμονές και τα ράντζα που χρόνια τώρα «κοσμούν» το ΕΣΥΈξι είναι οι μεγάλες αλλαγές που επιχειρεί να υλοποιήσει αμέσως με την αλλαγή του νέου χρόνου το υπουργείο Υγείας:

1. Οι εντατικές

Με στόχο να μειωθούν οι αναμονές για ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας που σήμερα μετρά και λίστα ακόμη και με 40 άτομα, το υπουργείο Υγείας τροποποιεί τις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ειδικότερα αρχικά εντός των επόμενων δύο μηνών αναμένεται με βάση τις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, να ανοίξουν 80 κλίνες σε ΜΕΘ που είναι κλειστές εδώ και χρόνια. Αυτό θα επιτευχθεί με τις προσλήψεις των περίπου 200 μόνιμων γιατρών που θα αναλάβουν καθήκοντα στις εντατικές αλλά και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Αμέσως μετά θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των κρεβατιών με τον συντονισμό που θα γίνεται με το ΕΚΑΒ. Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα διαχειρίζεται τα περιστατικά που χρειάζονται Εντατική. Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει σε τρία μεγάλα νοσοκομεία και μέχρι την άνοιξη το αργότερο, στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Με βάση τον σχεδιασμό, οι υπεύθυνοι των ΜΕΘ δεν θα ενημερώνουν τηλεφωνικά το ΕΚΑΒ, αλλά μέσω της πλατφόρμας θα υπάρχει σε πραγματικό χρόνο εικόνα για τις κενές θέσεις εντατικής νοσηλείας. Με αυτή την εφαρμογή το ΕΚΑΒ θα έχει μία πλήρη εικόνα τόσο της ζήτησης (λίστα αναμονής) όσο και της διαθεσιμότητας των κλινών ΜΕΘ, ώστε να κατευθύνει αντίστοιχα και τα περιστατικά.

2. Εφημερίες

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας έχει σχεδιάσει αλλαγές και στο σύστημα των εφημεριών των Νοσοκομείων. Ένα σύστημα που αρχικά θα εφαρμοσθεί πιλοτικά σε κάποια νοσοκομεία της πρωτεύουσας ώστε στη συνέχεια να επεκταθεί σε όλο το ΕΣΥ. Οι αλλαγές στις εφημερίες προγραμματίζονται για μετά την άνοιξη, ενώ με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr, αναμένεται να ενεργοποιηθούν και τα μικρά νοσοκομεία για να καλυφθούν οι ανάγκες, αφού σήμερα το μεγάλο βάρος το σηκώνουν μόνο τα μεγάλα κεντρικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Γι αυτό άλλωστε και παρατηρείται μόνιμος συνωστισμός και αναμονές. Οι αλλαγές που θα υπάρξουν πάντως θα είναι σε συνδυασμό με το νέο υπερΕΚΑΒ στο οποίο έχουν ενσωματωθεί και οι αρμοδιότητες του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) όπου υπήρχε ολόκληρο σύστημα διαχείρισης των νοσοκομείων.

3. Οι προσλήψεις

Μέσα στα σχέδια του υπουργού Υγείας είναι να τροποποιηθεί και το σύστημα των προσλήψεων των γιατρών στο ΕΣΥ, όχι όμως και των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού οι οποίοι πρέπει να περνούν υποχρεωτικά από το ΑΣΕΠ.

Συγκεκριμένα ο Βασίλης Κικίλιας σκοπεύει σύντομα να πραγματοποιεί τις προσλήψεις των γιατρών στο ΕΣΥ με ψηφιακό τρόπο. Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, ο υπουργός Υγείας ετοιμάζει να εντάξει σε ένα από τα επόμενα σχέδια νόμου, ρύθμιση βάση της οποίας οι διαδικασίες για τις μόνιμες προσλήψεις των γιατρών στο ΕΣΥ θα γίνονται με ψηφιακά δεδομένα.

Ήδη μάλιστα σχεδιάζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα κατατίθενται οι αιτήσεις των γιατρών. Σε αυτήν θα εντάσσονται ψηφιακά όλα τα στοιχεία των γιατρών ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Να σημειωθεί ότι σήμερα η διαδικασία που ακολουθείται είναι κλασική με έντυπο υλικό, ενώ οι προσλήψεις γίνονται μέσα από τα συμβούλια κρίσεων των νοσοκομείων.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τη νέα διαδικασία σκοπεύει να μειώσει κατά πολύ τον χρόνο των προσλήψεων του ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ, ώστε να περιορισθεί σε μερικούς μήνες (πιθανότατα 5 μήνες). Σήμερα για τις μόνιμες προσλήψεις των γιατρών απαιτούνται ενίοτε και πάνω από δύο χρόνια, λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

4. Προμήθειες

Το πρώτο δίμηνο του έτους ξεκινούν οι αλλαγές και στο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα προωθήσει νομοσχέδιο βάση του οποίου όλες οι προμήθειες για τα νοσοκομεία της χώρας, θα γίνονται κεντρικά και ενοποιημένα μέσω της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).

Η Αρχή θα αναλαμβάνει να διαπραγματεύεται ουσιαστικά τις τιμές των υλικών για όλο το ΕΣΥ ώστε να εξοικονομούνται κονδύλια. Η διαδικασία θα περιλαμβάνει κριτήρια και διαγωνιστική διαδικασία, αλλά με συγκεκριμένες μειώσεις τιμών.

Σήμερα λόγω έλλειψης κοινού σχεδιασμού, κάθε νοσοκομείο προμηθεύεται τα υλικά του με δικές του διαδικασίες και με παρατάσεις συμβάσεων πολλές φορές, λόγω της αδυναμίας της αρμόδιας αρχής να προχωρήσει σε κοινούς διαγωνισμούς. Αποτέλεσμα όμως είναι να χάνονται εκατομμύρια ευρώ αφού κάθε νοσοκομείο αγοράζει με δικές του τιμές.

5. Αξιολόγηση Νοσοκομείων

Ταυτόχρονα για πρώτη φορά το υπουργείο Υγείας θα επιδιώξει να εφαρμόσει ένα νέο σύστημα αξιολόγησης στα δημόσια νοσοκομεία ώστε να μπορεί να σχηματίσει πλήρη εικόνα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Η αξιολόγηση θα ξεκινήσει από τα νοσοκομεία της Αττικής σταδιακά και εφόσον θα έχει προωθηθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση.  Στο πλαίσιο αυτό θα ελεγχθούν με συγκεκριμένα κριτήρια όλες οι κλινικές των δημοσίων νοσοκομείων και η απόδοσή τους τόσο ως προς την εξυπηρέτηση των ασθενών όσο και ως προς την οικονομία που κάνουν στο σύστημα υγείας.

6. Τα ΣΔΙΤ στο ΕΣΥ

Για πρώτη φορά θα ξεκινήσει η επί της ουσίας εφαρμογή του συστήματος των Συμπράξεων του Δημοσίου Τομέα με τον Ιδιωτικό (ΣΔΙΤ), στο ΕΣΥ. Ήδη άλλωστε εφαρμόζονται οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα αλλά σε άλλες μορφές (π.χ. ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού στα νοσοκομεία κ.λ.π.).

Για πρώτη φορά όμως αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά το σύστημα των Συμπράξεων του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ), σε σχέση με τις διαγνωστικές εξετάσεις. Θα τοποθετηθούν διαγνωστικά συστήματα ιδιωτών στα νοσοκομεία οι οποίοι έναντι συμβολαίου θα κληθούν να καλύπτουν τον απαιτούμενο αριθμό εξετάσεων για τους ασθενείς.  Το σύστημα των ΣΔΙΤ θα εφαρμοσθεί πιλοτικά ήδη από τις αρχές του χρόνου σε τρία Νοσοκομεία τα οποία δεν έχουν καθορισθεί ακόμη.

ΠΗΓΉ ethnos.gr

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου