• Αν δεν αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων οι εξελίξεις θα είναι ακόμα πιο επώδυνες • Στ. Παραστατίδης: Η Ελλάδα στην 9η θέση μεταξύ 202 χωρών σε θανάτους από Covid!!
«Σοκ και δέος» προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού με την «μαύρη» Τρίτη να δίνει τη θέση της στη «μαύρη» Τετάρτη χωρίς να έχει σταματημό η κατάρριψη των αρνητικών ρεκόρ!
Το νέο αρνητικό ρεκόρ διατάραξε σημαντικά το εορταστικό κλίμα και στη Ρόδο ενόψει και της Πρωτοχρονιάς καθώς πολλές προγραμματισμένες συγκεντρώσεις σε σπίτια για το ρεβεγιόν ακυρώθηκαν υπό το φόβο της διασποράς του covid-19 όπως επίσης και κρατήσεις σε εστιατόρια, μπαρ και νυκτερινά κέντρα υπό το φόβο της υπερμετάδοσης του ιού αλλά και εξαιτίας των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση.
Η χαλάρωση των μέτρων λόγω και του εορταστικού κλίματος, η κόπωση των πολιτών από τους παρατεταμένους περιορισμούς στη μετακίνηση και στις καθημερινές συναλλαγές τους καθώς και η «ασφάλεια» των εμβολιασμών, οδήγησαν στην έκρηξη των κρουσμάτων και στη χωρίς φρένο διασπορά του ιού όχι μόνο τοπικά αλλά και πανελλαδικά, προκαλώντας ανασφάλεια και φόβο.
Οι επαγγελματίες της εστίασης χαρακτηρίζουν τα νέα μέτρα «χαριστική βολή» για τον κλάδο τους, καθώς ήδη οι απώλειες σε τοπικό επίπεδο είναι αποκαρδιωτικές γι’ αυτό και περιμένουν ακόμα χαμηλότερη κίνηση την Πρωτοχρονιά σε σχέση με τα Χριστούγεννα, που οι εισπράξεις «καταβαραθρώθηκαν».
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση «πάγωσαν» τους επιχειρηματίες οι οποίοι περίμεναν την εορταστική περίοδο για να ενισχυθεί η κίνηση, όμως η ξέφρενη πορεία του κορωνοϊού κατέρριψε κάθε ελπίδα. Ωστόσο, οι προμήθειες σε πρώτες ύλες για τα εστιατόρια και για τις κάβες των μπαρ και των νυκτερινών κέντρων είχαν ήδη γίνει από τις προηγούμενες ημέρες, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. «Εμείς είχαμε προετοιμαστεί, είχαμε γεμίσει τις κάβες μας, τα καταστήματα εστίασης αντίστοιχα προμηθεύτηκαν πρώτες ύλες, γέμισαν ψυγεία και καταψύξεις και έδωσαν “ζεστό χρήμα” σε περίοδο που δεν περισσεύουν σε κανέναν. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε για κάτι άλλο, τώρα στη δική μου περίπτωση θα έχουμε γεμάτες κάβες και άδεια καταστήματα. Για τα δε εστιατόρια είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα αφού όσα τρόφιμα και ύλες δεν μπορούν να συντηρηθούν θα καταλήξουν στα σκουπίδια ζημιώνοντας ακόμα περισσότερο τους επιχειρηματίες», λέει στη «δ» ιδιοκτήτης μπαρ στο κέντρο της πόλης ο οποίος σκέφτεται -όπως ανέφερε- σοβαρά να μην ανοίξει καθόλου τις επόμενες ημέρες το μαγαζί του μετά και τις νέες ανακοινώσεις. «Τα λειτουργικά έξοδα θα είναι περισσότερα από τα όποια έσοδα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Στέφανος Παραστατίδης, μέλος του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου παραθέτει ενδιαφέροντα στοιχεία στη «δ» για την πορεία του κορωνοϊού ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι είναι θλιβερό η Ελλάδα να βρίσκεται τον Δεκέμβριο 2021 στην 9η θέση μεταξύ 202 χωρών σε θανάτους από covid.
«Σε παγκόσμια κλίμακα τον μήνα Δεκέμβριο, η Ελλάδα βρίσκεται στην θλιβερή 9η θέση μεταξύ 202 χωρών. Παρότι σε πολύ ευνοϊκότερη θέση, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους:
– Η Ολλανδία ανακοίνωσε lockdown έως τις 14/01, η Γαλλία ακύρωσε τις χριστουγεννιάτικές της εκδηλώσεις, με περιορισμούς συγκεντρώσεων σε οικίες, όχι όρθιους σε εστίαση, τηλεργασία και μάσκες παντού.
– Στην Ιρλανδία έχουμε ακύρωση εκδηλώσεων, κλείσιμο εστίασης στις 20:00, στο 50% η πληρότητα σε χώρους θεαμάτων.
– Στη Δανία ανακοίνωσαν ακύρωση εκδηλώσεων, κλείσιμο εστίασης στις 23:00, κλείσιμο θεάτρων/σινεμά/μουσείων, μάσκες παντού.
– Στη Γερμανία έχουμε καραντίνα σε ανεμβολίαστους ταξιδιώτες, αγώνες χωρίς θεατές, κλειστά μπαρ/κλαμπ και περιορισμούς στις συγκεντρώσεις.
– Αντίστοιχα κλειστά τα μπαρ και στην Ιταλία, ενώ στην Ισπανία έχουμε απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τη 01:00 (Καταλονία).
– Στη Φινλανδία κλείσιμο των μπαρ στις 21:00 και των εστιατορίων στις 18:00, ενώ στο Βέλγιο κλειστά τα θέατρα/σινεμά και εστίαση ως τις 23:00 και σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό.
– Στην Πορτογαλία κλειστά μπαρ/κλαμπ, όριο 10 ατόμων σε συγκεντρώσεις και τηλεργασία.
– Στην Αυστρία (όπως και στην Τσεχία) η εστίαση έως τις 22:00, ενώ η είσοδος στη χώρα γίνεται με μοριακό τεστ και πιστοποιητικό τρίτης δόσης.
Το πρώτο εύκολο συμπέρασμα είναι η λανθασμένη στρατηγική της Ελλάδας να λάβει έγκαιρα μέτρα, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να βρίσκεται ήδη στα όριά του. Τα δεδομένα επιβάλλουν λήψη μέτρων χθες, ενώ η οποιαδήποτε παλινδρόμηση δημιουργεί περαιτέρω σύγχυση και βεβαίως βγάζει εκτός πλάνου τον σχεδιασμό των ιδιοκτητών για τις γιορτές σε εστίαση/διασκέδαση/εμπόριο κτλ», λέει ο κ. Στ. Παραστατίδης.
Όπως αναφέρει, το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι ο δείκτης θανάτων/κρουσμάτων (CFR) της τελευταίας εβδομάδας (σε σύγκριση με χώρες της Ε.Ε. αλλά και επιλεγμένες ανά τον κόσμο), είναι σταθερά υψηλός, κάτι που πρακτικά σημαίνει δυσλειτουργία του Ε.Σ.Υ. Οι εργαζόμενοι δίνουν μία τιτάνια αλλά άνιση μάχη διότι λείπουν τα στοιχειώδη εφόδια. Δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη μελέτη προς απόδειξη αυτού -τα νούμερα μιλούν από μόνα τους.
Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, σύμφωνα με τον κ. Παραστατίδη η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλότερα του μέσου ευρωπαϊκού όρου, ενώ αυτό που μάς στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές είναι το χαμηλό μας ποσοστό (86,1%) στους >60 ετών. Ενδεικτικά, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν εμβολιάσει το 100% σε αυτή την κατηγορία και αυτό χωρίς καμία επιβολή. Και εδώ η Ελλάδα δεν τα έχει καταφέρει.
«Αναλύοντας τα ποσοστά εμβολιασμού κατά περιφερειακή ενότητα, γίνεται οφθαλμοφανής η γεωγραφική ανισότητα στον υγειονομικό τομέα. Στη Μύκονο έχουμε το υψηλότερο 85,8% ενώ στην Ευρυτανία το χαμηλότερο 41,1%. Οι αποκλίσεις είναι πολύ μεγάλες και αποδεικνύουν πως η Ελλάδα στο πεδίο των παροχών υγείας έχει χωρίσει τους πολίτες σε τουλάχιστον δύο κατηγορίες. Πολύ σοβαρό, ενδεικτικό και για τη δημοκρατία μας», επισημαίνει, ενώ ερευνώντας τα κρούσματα και τις νοσηλείες σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη εξηγεί πως «είναι φανερό ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει πολύ λιγότερες νοσηλείες σε αντιστοιχία με τα προηγούμενα κύματα. Η πολύ υψηλή μεταδοτικότητα σε συνδυασμό με την ήπια νόσηση θα μπορούσε να είναι ένα καλό σενάριο τέλους της πανδημίας. Βέβαια, πραγματικά καλό σενάριο δεν υπάρχει, το κόστος είναι και θα είναι εδώ το επόμενο διάστημα και θα μετριέται σε ζωές. Εμβολιαστείτε. Είναι άδικο να χαθούν κι άλλες ζωές», καταλήγει ο κ. Παραστατίδης.
AN EIXAN EMBOLIASTH OI PANTES H OMIKRON DEN THA YPHRXE, TORA THA NOSHSOYN OI PANTES, OI MEN ANEMBOLIASTOI THA DOYN TIS RIZES TION DENDRON , OI DE EMBOLIASMENOI ISOS KAI NA MHN KATALABOYN THN MOLYNSH. STO TELOS OMOS, . ISOS TO 2022, H NOSOS THS SBHSH.