Με απόφαση που εξέδωσε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, απορρίφθηκε το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής για την αποδέσμευση των λογαριασμών του «Ελαιουργικού και Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Δωδεκανήσου, Η Ένωση».
Η ΕΑΣΔ προσέφυγε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου για την προσωρινή ρύθμιση κατάστασης κατά του ΚΕΑΟ (Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) και του Ελληνικού Δημοσίου.
Με την αίτησή της ζητά να διαταχθεί η μερική άρση δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών της και συγκεκριμένα η άρση δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού στην Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης επί της υπ΄ αριθ. 9/23-08-2022 αίτησής της για δικαστική επικύρωση της από 5-7-2022 σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών, με σκοπό να καταβληθούν οι μισθοί των εργαζομένων του Συνεταιρισμού και να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικές συναλλαγές (POS).
Οπως εξέθεσε, ο συνεταιρισμός δραστηριοποιείται στην εμπορία αγροτικών, κτηνοτροφικών, καταναλωτικών προϊόντων, στην προμήθεια και εμπορία μέσων αγροτικής παραγωγής και στην παροχή υπηρεσιών και συμβάλλει σημαντικά στην γεωργική ανάπτυξη της Δωδεκανήσου με την ενίσχυση της αγροτικής καλλιέργειας και των αγροτών – παραγωγών του τόπου, ήδη από το έτος 1948. Αποτελεί τον ισχυρότερο πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό της Δωδεκανήσου με κύκλο εργασιών ποσού 1.500.000 ευρώ και με δραστηριότητες και εγκαταστάσεις σε Ρόδο και Κω.
Είναι ο κύριος μέτοχος της οινοβιομηχανίας CAΪR ΑΕ (με κύκλο εργασιών 4.000.000 €), η οποία απασχολεί 60 εργαζομένους, κατέχοντας το 96,24 % του συνόλου των μετοχών της (τo Ελληνικό Δημόσιο κατέχει ποσοστό 3,76%).
Είναι επίσης ιδιοκτήτης του μοναδικού πυρηνελαιουργείου στη Ρόδο. Απασχολεί σήμερα προσωπικό 27 ατόμων.
Από το έτος 2010 και έπειτα μέχρι και το έτος 2017, οπότε και δόθηκε στο συνεταιρισμό η δυνατότητα να εξυγιανθεί δυνάμει του Ν. 4469/2017, λόγω της οικονομικής ύφεσης η οποία έπληξε σημαντικά, μεταξύ άλλων, τις εμπορικές και αγροτικές επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου, οι υποχρεώσεις του προς τους βασικούς πιστωτές, ανήλθαν στο ποσό των 25.000.000 ευρώ κατά προσέγγιση.
Η λειτουργία του συνεταιρισμού γίνεται υπό συνθήκες δεσμεύσεων εταιρικών τραπεζικών λογαριασμών (από Δημόσιο και ΙΚΑ), κατασχέσεων εις χείρας τρίτων (από Δημόσιο και ΙΚΑ), υπαρκτών κινδύνων πλειστηριασμών και ποινικών διώξεων των προέδρων του συνεταιρισμού.
Για να μπορέσει να εξυγιανθεί και παράλληλα να καταστεί βιώσιμος, προκειμένου να συνεχίσει την παραγωγική του λειτουργία, την 22-04-2018 υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο Ν. 4469/2017 για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών του.
Η διαδικασία διαπραγμάτευσης ολοκληρώθηκε, αφού όλοι οι πιστωτές του, είχαν αποδεχτεί τη συμμετοχή τους στη διαδικασία, με ποσοστό συμμετοχής 100%.
Η πρόταση του Αγροτικού Συνεταιρισμού η οποία επικυρώθηκε από τον εμπειρογνώμονα, συνίστατο στην παραχώρηση ακινήτων και δικαιωμάτων προς την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. συνολικής αξίας ποσού ευρώ 17.086.788,4, ποσό που υπερκαλύπτει το ύψος της προς ρύθμιση, απαίτησης της τελευταίας (το οποίο αντιστοιχεί σε ευρώ 2.500.000 κατά προσέγγιση), έτσι ώστε η Τράπεζα να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της και συμμέτρως, εφάπαξ ή σε περιορισμένες ισόποσες μηνιαίες δόσεις τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων, μετά την αφαίρεση μικρού μέρους του κεφαλαίου, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 9 περ. δ΄ του Ν. 4469/2017 και αυτούσιο το σύνολο των υποχρεώσεων των μικρών πιστωτών και προμηθευτών.
Συντάχθηκε η από 5-07-2022 σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών.
Μολονότι συνεχίστηκε η παραγωγική λειτουργία του συνεταιρισμού, ήταν πολύ δύσκολο αφενός να ρυθμίσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του απέναντι στους ίδιους τους πιστωτές, αφετέρου ήταν και είναι μέχρι σήμερα αδύνατο να καταβάλει το σύνολο των μισθών των 27 εργαζομένων που απέμειναν να απασχολούνται, λόγω της δέσμευσης του συνόλου των τραπεζικών λογαριασμών του.