Το ανακαινισμένο κτήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου εγκαινιάστηκε επίσημα σε κλίμα δικαιολογημένης ευφορίας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, του Πρύτανη καθηγητή Π. Τσάρτα, των Αντιπρυτάνεων, του Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, των Προέδρων των τριών τμημάτων, πολιτειακών παραγόντων, των τοπικών και των περιφερειακών αρχών και των γονέων των φοιτητών που, την ίδια ημέρα, λίγο αργότερα είχαν την ορκωμοσία για το πτυχίο τους. Πρόκειται για το κτήριο «7ης Μαρτίου» του πανεπιστημιακού συγκροτήματος (τα άλλα κτήρια είναι το «Κλεόβουλος», το «Υπατία», το «Δήμητρα» στο παλιό φυτώριο και το «Αμαριάδες» στην Κρεμαστή). Στο κτήριο αυτό είχε αρχίσει την λειτουργία του το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το 1986. Η ευφορία ήταν δικαιολογημένη, αν αναλογιστεί κανείς πώς αναπτύχθηκε το Πανεπιστήμιο στο διάστημα από το 1986 μέχρι σήμερα τόσο σε υποδομές όσο και σε προσφερόμενες εκπαιδευτικές και ερευνητικές υπηρεσίες, αλλά και σε κοινωνικές παρεμβάσεις. Επιπλέον, η εκδήλωση των εγκαινίων ήταν μία αφορμή για να διαπιστωθεί εκ νέου ότι και οι τοπικές αρχές πίστεψαν και επένδυσαν σε αυτό από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα και ότι εν μέσω κρίσης κατέστη δυνατόν να υλοποιηθεί ένα τόσο σημαντικό έργο.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος (ο οποίος έκανε τον αγιασμό και έκοψε τη βασιλόπιττα), ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Ζωϊδης, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Ι. Μαχαιρίδης (με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Φ. Χατζηδιάκο, το θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Α. Χατζηϊωάννου και ο Προϊστάμενο Διαχειριστικής Αρχής Ν. Αιγαίου κ. Α. Βουτσίνο), ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Εμμ. Κόνσολας, ο Δήμαρχος κ. Στ. Κουσουρνάς και οι πρώην Δήμαρχοι κ.κ. Εμμ. Κόκκινος (με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Πανεπιστημίου Αιγαίου) και Σ. Καραγιάννης (επί της θητείας του οποίου είχε εγκαινιαστεί το κτήριο το 1986). Την κορδέλα έκοψαν ο Πρύτανης καθηγητής Π. Τσάρτας, ο Περιφερειάρχης κ. Ι. Μαχαιρίδης και ο Κοσμήτορας της Σχολής καθηγητής Κ. Βρατσάλης. Μετά την κοπή της βασιλόπιτας, οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στους διάφορους χώρους, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κοινή συνέντευξη τύπου του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητή Π. Τσάρτα και του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Ι. Μαχαιρίδη. Εικαστικά, η εκδήλωση επενδύθηκε με καλλιτεχνικές παρεμβάσεις της Επικ. Καθηγήτριας Μαρίας Σαββαϊδου-Καμπουροπούλου σε φωτογραφικό υλικό από τις διάφορες φάσεις των εργασιών ανακαίνισης. Χαιρετισμό έστειλαν: ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δ. Κρεμαστινός και η Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Καλογήρου. Στη διάρκεια της εκδήλωσης μία ομάδα φοιτητών της σχολής διαμαρτυρήθηκε για τις περικοπές στην παιδεία.
Από το γραφείο του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:
Τις ανακαινισμένες κτιριακές υποδομές του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο εγκαινίασε την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, μαζί με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθ. κ. Πάρι Τσάρτα, και τον Κοσμήτορα, καθ. κ. Κώστα Βρατσάλη.
Το συγκεκριμένο έργο επανακατασκευής και συντήρησης του κτιρίου προϋπολογισμού 4 εκ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συνολικού ύψους 11 εκ. ευρώ. Περίπου 2 εκ. προορίζονται για την αναβάθμιση του εξοπλισμού του ιδρύματος και 5 εκ. για την αγορά ξενοδοχειακής μονάδας που θα μετατραπεί σε φοιτητική εστία.
Στην συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι τόσο το Μουσείο Νεότερης Ιστορίας Δωδεκανήσου, όσο και το Παλαιοντολογικό Μουσείο Αρχαγγέλου (προϋπολογισμών 1,3 εκ. ευρώ και 1,4 εκ. ευρώ αντίστοιχα), θα παραχωρηθούν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για να αξιοποιηθούν ως φορείς εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου και ως εκθεσιακοί χώροι αρχαιολογικού και αρχειακού υλικού.
Επίσης, ο κ. Μαχαιρίδης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι έχουν διατεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού δύο κτίρια μέσα στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, ώστε να συντηρηθούν και να αξιοποιηθούν ως φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επιπλέον των παραπάνω κτιρίων, η Περιφέρεια διεκδικεί 25 εγκαταλελειμμένες κατοικίες εντός της Παλιάς Πόλης της Ρόδου, ώστε και αυτά να μετατραπούν σε φοιτητικές εστίες.