Γιατρό στα πλοία της ακτοπλοΐας που εκτελούν -τουλάχιστον- δρομολόγια μεγάλης διάρκειας ζητούν οι νησιώτες. Με επιστολή τους προς τον υπουργό Ναυτιλίας η Περιφερειακή Ενωση Δήμων (ΠΕΔ) Βορείου Αιγαίου και ο δήμαρχος της Χίου καταγράφουν το αίτημα των κατοίκων των νησιών και επισημαίνουν ότι το μέτρο αυτό θα σώσει ζωές και θα υποχρεώσει τις εταιρείες να σεβαστούν τη ζωή των επιβατών τους.
«Οπως το πλοίο υποχρεωτικά τηρεί κανόνες ασφαλείας και διαθέτει σωστικά μέσα για κάθε επιβάτη σε περίπτωση ατυχήματος, θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτει και γιατρό για επείγοντα περιστατικά ή μικροατυχήματα που θα χειρίζεται ένα στοιχειώδες φαρμακείο, θα δίνει πρώτες βοήθειες και θα στηρίζει τον ασθενή μέχρι να τον παραλάβει ασθενοφόρο στο λιμάνι προορισμού» τονίζουν.
Οι φορείς υπογραμμίζουν επίσης ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας γίνεται με επιβατικά-οχηματαγωγά πλοία, με διάρκεια ταξιδιού που ποικίλλει από νησί σε νησί από οχτώ μέχρι και δεκαέξι ώρες. «Ο χρόνος αυτός δυστυχώς τα τελευταία χρόνια συνεχώς αυξάνεται, μια που τα πλοία για λόγους οικονομίας πλέουν με την οικονομικότερη ταχύτητα. Σε τόσο μεγάλα ταξίδια που εξυπηρετούν το σύνολο των νησιωτών, ανεξαρτήτως ηλικίας και κατάστασης υγείας, συχνά παρατηρούνται περιστατικά που χρειάζονται άμεση ιατρική στήριξη. Πρόσφατα σε δρομολόγιο προς τη Χίο είχαμε και θανατηφόρο περιστατικό».
Την επιστολή-διαμαρτυρία της ΠΕΔ κατέθεσε με αναφορά της στη Βουλή η βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Αγνή Καλογερή, τονίζοντας πως η παρουσία γιατρού στα πλοία που εκτελούν δρομολόγια θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των επιβατών.
Χριστίνα Παπασταθοπούλου