Νομοθετική παρέμβαση με ψαλίδι έως και 50% στα πρόστιμα που αφορούν εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ όπως και άλλων κατηγοριών δηλώσεων, προετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. «Πρέπει να υπάρξουν διορθώσεις σε ακραίες διατάξεις» τονίζει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προαναγγέλλοντας αλλαγές ώστε τα πρόστιμα να τεθούν σε «πιο ρεαλιστική βάση».
Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Καραγιώργη Σερβίας έχουν ετοιμάσει εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και εντός των αμέσως επόμενων ημερών αναμένεται να κλειδώσουν οι αλλαγές ώστε να προωθηθούν οι αναγκαίες νομοθετικές τροποποιήσεις.
Στο επίκεντρο των κυοφορούμενων αλλαγών βρίσκονται τα «εξοντωτικά», όπως χαρακτηρίζονται από λογιστές και εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πρόστιμα των 1.000 και 2.500 ευρώ τα οποία επιβάλλονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μεταξύ άλλων, στην περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης ΦΠΑ (και άλλων κατηγοριών δηλώσεων) και φτάνουν ακόμα και να τετραπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής. Η εισήγηση που έχει υποβληθεί στην πολιτική ηγεσία αφορά δραστική μείωση του ύψους των προστίμων έως και κατά 50%, την πρώτη φορά που κάποιος δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα δηλώσεις και υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμορφωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Αλλαγές δρομολογούνται και στο ύψος των προστίμων που επιβάλλονται για μη έκδοση αποδείξεων. Η πρόβλεψη επιβολής προστίμου 1.000 ευρώ ανά απόδειξη που δεν εκδόθηκε θα συνοδεύεται από την καθιέρωση ενός πλαφόν προστίμου π.χ. 30.000 ευρώ για κάθε φορά που θα διαπιστώνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς μη έκδοση αποδείξεων. Σε περίπτωση υποτροπής βέβαια ο πέλεκυς θα είναι βαρύς.
ΥΠΟΤΡΟΠΗ
Παράλληλα, είτε με εγκύκλιο είτε με νομοθετική ρύθμιση θα διευκρινιστεί τι συνιστά κατά τον νομοθέτη, υποτροπή, ενώ θα διευκρινιστεί επίσης πως τα πρόστιμα που προβλέπονται στα άρθρα 57 και 59 δεν αθροίζονται για όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Στο άρθρο 57 προβλέπονται πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής φόρου από 10% έως και 30% ανάλογα με τον χρόνο που παραμένει ληξιπρόθεσμη η οφειλή. Πρόστιμο 10% επιβάλλεται μετά την πάροδο διμήνου από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, 20% με την πάροδο ενός έτους και 30% με την πάροδο διετίας. Επιπρόσθετα βέβαια προβλέπεται και μηνιαίος τόκος 0,73%.
Οπως αναμένεται να διευκρινιστεί με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, στην περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου δεν θα επιβάλλεται και ο προβλεπόμενος διπλασιασμός του φόρου (άρθρο 59) που δεν αποδόθηκε. Το τελευταίο πρόστιμο περιορίζεται μόνο σε παρακρατηθέντες φόρους, όπως για παράδειγμα ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών.