Του Παναγιώτη Σακελλαρίου
Μη προσδοκώντας κάποιο όφελος, ως ένα απλό μέλος της παράταξης, που την υπηρέτησα και από την θέση ευθύνης, του γενικού γραμματέα της ΝΟΔΕ, επιτρέψτε μου να παραθέσω τις σκέψεις μου, υψώνοντας φωνή αγανάκτησης.
Οι εκλογές τελείωσαν.
θέλω να τονίσω ότι τόσο το αποτέλεσμα, όσο και ο τρόπος που πορεύθηκαν τα κόμματα, τοπικά και κεντρικά, τους τελευταίους δυο μήνες, χρήζουν ανάλυσης και κριτικής.
Αναμφισβήτητα το Σύριζα και ο Αλέξης Τσίπρας είναι οι μεγάλοι νικητές των εκλογών.
Αν ψάξουμε για το μεγάλο ηττημένο, αυτός αναμφισβήτητα, είναι η Νέα Δημοκρατία.
Μόνο που απεμπόλησε και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά.
Οι παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό, είναι πολυδιάστατοι: από την μια το ΣΥΡΙΖΑ πούλησε ελπίδα χωρίς αντίκρισμα με όραμα, αλλά χωρίς σχέδιο, σε ένα λαό που έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα τα τελευταία χρόνια, σε ένα λαό που στην απελπισία του έψαχνε με κάθε κόστος φως στο τούνελ, που μετέτρεψε την απελπισία σε οργή. Από την άλλη η Νέα Δημοκρατία που με υψηλό κόστος κατάφερε να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και την ευρωζώνη, επέλεξε λάθος χρόνο στην εκλογή του πρόεδρου της Δημοκρατίας χωρίς να έχει εξασφαλισμένες τις απαιτούμενες πολιτικές συμμαχίες και ακολούθησε μια λάθος προεκλογική τακτική, επενδύοντας στον φόβο, την πολυγλωσσία και τις ασάφειες του Σύριζα και τον εμφυλιοπολεμικό πολιτικό λόγο. Ενώ θα έπρεπε κατά την άποψη μου να αναδείξει το τι παρέλαβε και που έφτασε τη χώρα, κάτω από ένα εχθρικό περιβάλλον. Να εξηγήσει σαφώς, με προτάσεις και δεσμεύσεις, το τι θα έπραττε αν εκλεγόταν. Επίσης θα ήθελα να τονίσω την αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, της ουσιαστικής προσέλκυσης των ψηφοφόρων του λεγομένου «μεσαίου χώρου».
Δεν πιστεύω ότι η ιδεολογία, ο τρόπος έκφρασης και ο τρόπος πολίτικης αντιπαράθεσης, που χρησιμοποιήθηκε αντανακλά στην ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν υπάρχει φιλελεύθερη παράταξη, που να στηρίζει την οικονομική της πολιτική σε φόρους δίχως όριο και δίχως τέλος. Που φορολογεί την κατοχή των ακινήτων και τη δημιουργία και στρέφεται κατά της μεσαίας τάξης.
Στο τέλος δε, το γεγονός που προκάλεσε κάκιστη εντύπωση, ήταν η άρνηση του κ. Σαμαρά να παραδώσει στον νέο Πρωθυπουργό. Ευτυχώς έσωσαν την τιμή της παράταξης ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, οι πρώην υπουργοί και τα στελέχη της, που συμπεριφέρθηκαν όπως συμπεριφέρονται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου.
Πρέπει να θυμηθούμε ότι κάποτε στην ίδια θέση βρέθηκαν, ο Γιώργος Ράλλης, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, που όταν παρέδιδαν την εξουσία το έκαναν διδάσκοντας δημοκρατικό ήθος, αξιοπρέπεια και πολιτικό πολιτισμό.
Δυστυχώς, είτε μας αρέσει είτε όχι, τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων αποτελούν δυο από τις χειρότερες εκλογικές επιδόσεις της Ν.Δ. Από το 18% των εκλογών του Ιουνίου του 2012 έως το 27,8% της περασμένης Κυριακής. Μάλιστα η Ν.Δ., αποφεύγει να σχολιάσει και ξεπερνάει το γεγονός ότι ότι είναι πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ με 8.5% και πως το κόμμα που ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας αύξησε τη δύναμή του κατά 9.45% (περίπου 600.000 ψήφους σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2012.
Ποιος αλήθεια πιστεύει ότι με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και νοοτροπίες, μπορεί να κερδίσει τον κ. Τσίπρα σε εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές;
Η πολιτική γενναιότητα απαιτεί ανάληψη ευθυνών, προκειμένου η Ν.Δ. να μην καταντήσει όπως το ΠΑΣΟΚ .
Κάποιος πρέπει επίσης να πει σε κάποιους ακροδεξιούς και νεοφερμένους, ότι η Ν.Δ είναι δημοκρατικό κόμμα και υπάρχουν εσωκομματικές διαδικασίες. Δεν θα τις καταλύσουν ούτε θα αλλοιώσουν την ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος.
Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, δεν συνεργάζεται με τα άκρα. Είναι η παράταξη του μεσαίου χώρου και της μεσαίας τάξης, δεν είναι παράταξη μορφωμάτων.
Σε τοπικό επίπεδο είδαμε ακριβώς τις ίδιες παθογένειες.
Μία κομματική οργάνωση, που απουσίαζε από τον προεκλογικό αγώνα αλλά και από το δημόσιο διάλογο. Χωρίς συντεταγμένες πολιτικές κινήσεις και δράσεις. Δεν νομίζω και δεν τα λέω αυτά για να κατηγορήσω κανένα, όμως υπήρξε και υπάρχει πρόβλημα και πιστεύω ότι πρέπει να λυθεί, τουλάχιστο αν θεωρούμε ότι ανήκουμε σε σοβαρή κομματική παράταξη. Μεμονωμένες εξαιρέσεις υπήρξαν, όμως σε μια εκλογική μάχη αυτό δεν αρκεί. Απεναντίας παρατηρήθηκε το φαινόμενο, το σύνολο των στελεχών είτε, να ασχολείται αποκλειστικά με την στήριξη, υποψηφίων βουλευτών. Λάθος, μέγα λάθος, που να είστε σίγουροι ότι θα δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα στην τοπική Νέα Δημοκρατία.
Η αδυναμία παράγωγης πολίτικου λόγου από τις τοπικές κομματικές οργανώσεις με την ταυτόχρονη εξάρτηση τους από μερίδα, παραγόντων και παραγοντίσκων, αποτελείωσε τις όποιες δυνατότητες προσέλκυσης φίλα προσκείμενων ψηφοφόρων.
Έχω την αίσθηση ότι κομματική οργάνωση πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, λειτούργησε ως παραμάγαζο. Άλλωστε δεν είναι μόνο δική μου άποψη.
Έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη παραμερίστηκαν η αν θέλετε δεν κλήθηκαν να βοηθήσουν, ούτε μία εκδήλωση δεν μπόρεσε να διοργανωθεί στη Ρόδο, στην Κω και στα άλλα νησιά.
Εκλογικοί αντιπρόσωποι δεν υπήρχαν, επιτροπή εκλογικού αγώνα δεν υπήρξε. Οι Τοπικές Οργανώσεις αποδυναμώθηκαν, γιατί ίσως κάποιοι δεν ήθελαν την οργανωμένη βάση της Ν.Δ ενεργή. Δεν ήθελαν τα μέλη της ΝΔ να συμμετέχουν, να αποφασίσουν για τους υποψήφιους βουλευτές.
Πότε και που υπήρξαν διαδικασίες συμμετοχής των μελών της Ν.Δ στην επιλογή των υποψήφιων βουλευτών; Καταλαβαίνω ο χρόνος ήταν λίγος, όμως κάποια πράγματα μπορούσαν να γίνουν.
Ποιοι δεν ήθελαν να ακουστεί η φωνή της βάσης της Ν.Δ;
Από την Κυριακή της 25ης Ιανουαρίου, το βράδυ, υπάρχει ένα και μόνο ερώτημα: Ποια Νέα Δημοκρατία; Που είναι η Νέα Δημοκρατία σήμερα;
Κάθε εκλογική αναμέτρηση, προκαλεί κλυδωνισμούς, τριβές, προβληματισμούς και αναγκαστική αλλαγή πλεύσης. Είναι μια μεγάλη κουβέντα με πολλές παραμέτρους. Πρέπει όμως να επικρατήσει η φωνή της λογικής και η νηφαλιότητα και να προχωρήσουμε ως κόμμα, στην ειλικρινή και σε βάθος αυτοκριτική μας.
Πρέπει να ανοίξει διάλογος, για να συζητηθούν τα αίτια της ήττας, αλλά και η ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος. Πρέπει να μπούμε σε μια φάση ανασυγκρότησης και να υπάρξει μια διαδικασία αυτογνωσίας, κάτι που δεν έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια.
Την απάντηση θα την δώσουμε όλοι εμείς, θα την δώσουν τα μέλη και οι φίλοι της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης.
Είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, η ηγεσία της Ν.Δ. έχει χρέος να ξεκινήσει μια ανοιχτή συζήτηση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και για την πορεία της παράταξης, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να πορευθεί με προοπτική και αισιοδοξία στο μέλλον.
Τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσει ο λαός, η βάση της Νέας Δημοκρατίας, συντεταγμένα και ομαλά χωρίς να υπάρξει η απειλή της διάσπασης ή του κατακερματισμού.
Η Νέα Δημοκρατία θα αποβάλλει και θα περιθωριοποιήσει τα ακραία στοιχεία, θα ξαναγίνει η παράταξη του μεσαίου χώρου και θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού.
Παναγιώτης Σακελλαρίου
Αρχιτέκτων Μηχανικός
Πρώην Γ. Γραμματέας ΝΟΔΕ