«Δεν είναι θέμα τελεσιγράφων ή ποιος θα κάνει πίσω πρώτος», δηλώνει ο Γιάννης Βαρουφάκης στο BBC λίγες ώρες μετά την επεισοδιακή συνέντευξη τύπου με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Αυτό που έχουμε στην ευρωζώνη είναι μια κρίση από την οποία οι μόνοι που επωφελούνται είναι οι αντιευρωπαϊστες, όπως εδώ στην Ελλάδα οι φασίστες».
«Αυτό που λέμε είναι πολύ απλό», προσέθεσε. «Κερδίσαμε τις εκλογές έχοντας συγκεκριμένες εντολές. Ζητάμε λίγες εβδομάδες για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Αυτές έχουν μόνο ένα στόχο. Να ελαχιστοποιήσουν το κόστος για το μέσο ευρωπαίο φορολογούμενο, όχι μόνο για τον Έλληνα».
Απαντώντας πώς θα γίνει αυτό, δεδομένης της εκροής καταθέσεων και της μείωσης των τιμών των μετοχών, σημείωσε ότι πρόκειται για σύμπτωμα αλλά όχι για την αρρώστια. «Πρόκειται για το σύμπτωμα μιας αρρώστιας που συνεχίζεται εδώ και πέντε χρόνια. Η αρρώστια που αντιμετωπίζουμε εδώ στην Ελλάδα είναι ότι το πρόβλημα της χρεοκοπίας για πέντε χρόνια αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα ρευστότητας».
Εκανε λόγο για ανακριβές ρεπορτάζ από το BBC. «Δεν είπα ότι δεν μιλάμε με τους δανειστές. Θέλουμε συζήτηση με τους θεσμούς, Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ με κάθε μέλος της ευρωζώνης. Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι προσποιούμαστε ότι ακολουθούμε ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει».
Ερωτηθείς αν θα συζητήσει με αυτούς ως ένα «σώμα», είπε ότι «στη συνέντευξη ίσως θα έπρεπε να μιλήσω αγγλικά για να μην χαθείτε στη μετάφραση. Αυτό που σημείωσα είναι ότι είμαστε πρόθυμοι να βρούμε λύσεις και να έχουμε μια νέα συμφωνία με τους δανειστές. Η τρόικα που μιλάτε έχει δυο επίπεδα: τους δανειστές μας και μια ομάδα από πολύ καλούς ανθρώπους που όμως έχουν στόχο να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα που για εμάς έχει αποτύχει εντελώς».
Όχι μόνο δεν θα ανατρέψουμε τις μεταρρυθμίσεις, θέλουμε να τις εμβαθύνουμε, να τις κάνουμε πιο εκτενείς, τόνισε, συμπληρώνοντας πως ζούμε σε μια χώρα που χρειάζεται απελπισμένα μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν τις έχει. Τα τελευταία χρόνια δεν μεταρρυθμίζουμε, αλλά «απομεταρυθμίζουμε», υποστήριξε, σημειώνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της οικονομίας.
Απαντώντας για την ιδιωτικοποίηση των λιμένων, δήλωσε πως στηρίζει πλήρως την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά και πως θα ήθελε να πάρει μέρος στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων, που έχουν παρόμοια επίπτωση στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Όμως, οι ιδιωτικοποίησης που έχουν επιδιωχθεί τα τελευταία χρόνια γίνονται σε πολύ χαμηλές τιμές εν μέσω μιας αποπληθωριστικής κρίσης, και ουσιαστικά περιουσιακά στοιχεία που είναι δυνητικά πολύτιμα, πωλούνται για ψίχουλα, και ακόμα και αυτά τα ψίχουλα «πετιούνται» σε μια «μαύρη τρύπα» μη βιώσιμου χρέους.
euro2day.gr