Ειδήσεις

Κόντρα για τους διευθυντές Εκπαίδευσης- Καταγγελίες σε Αχαΐα, Ρόδο

Εν μέσω οξύτατων καταγγελιών για κομματικές επιλογές που ανέβασαν επικίνδυνα την ένταση στον χώρο της εκπαίδευσης, ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή οι επιλογές των στελεχών της εκπαίδευσης. Αναστάτωση προκλήθηκε σε περιοχές όπως η Αχαΐα, η Ρόδος αλλά και η Βόρεια Ελλάδα, μετά τη δημοσίευση των τελικών πινάκων των υποψηφίων για τις θέσεις των διευθυντών Εκπαίδευσης. Ειδικά στην περιοχή της Αχαΐας, από την οποία προέρχεται και η υφυπουργός Παιδείας κυρία Σία Αναγνωστοπούλου, τα σχόλια για κομματικές επιλογές ανέβασαν επικίνδυνα το «θερμόμετρο» στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης δήλωσε ότι για «πρώτη φορά οι διευθυντές Εκπαίδευσης επελέγησαν από αποκεντρωμένες δομές στις 13 Περιφέρειες, με δημοκρατικό τρόπο και όλα εκείνα τα κριτήρια -τυπικά προσόντα ψηφοφορία και συνέντευξη- που κατέστησαν αδιάβλητη και αντικειμενική την όλη διαδικασία».

«Η κυβέρνηση της Αριστεράς για μία ακόμα φορά και σε αντίθεση με το παλιό κομματικό σύστημα απέδειξε στην πράξη ότι σέβεται τους δημοκρατικούς κανόνες, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία» συνέχισε.

Την ίδια στιγμή, ο υπεύθυνος μορφωτικών υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής επικρατείας, καθηγητής κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η επιλογή των διευθυντών Εκπαίδευσης, που ολοκληρώθηκε, επιβεβαίωσε δυστυχώς τους χειρότερους φόβους μας. Οι καταγγελίες μας για μια “στημένη διαδικασία”, που διαμόρφωσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με δύο στοχευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις, αποδείχθηκαν απόλυτα βάσιμες».

«Όπως και στην επιλογή των περιφερειακών διευθυντών Εκπαίδευσης, το σημαντικότερο προσόν για την επιλογή των νέων διευθυντών Εκπαίδευσης αποτέλεσε, σε πολλές περιπτώσεις, το “πιστοποιητικό φρονημάτων” που διαθέτουν υπέρ της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πολύτιμο εργαλείο για την επιλογή των “ημετέρων” αποδείχθηκε η συνέντευξη, κατά τη διεξαγωγή της οποίας σημειώθηκαν προκλητικές αδικίες, με την υπέρμετρη βαθμολόγηση των “δικών μας”, που καταφανώς υστερούσαν στα αντικειμενικά κριτήρια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φορτσάκης.

Οι καταγγελίες στην Αχαΐα

Ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Αριστείδης Μπαλτάς είχε καταργήσει το κριτήριο της «αμαρτωλής» συνέντευξης κατά την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης, καθώς είχε χρησιμοποιηθεί επανειλλημένα στο παρελθόν κατά τρόπο που είχε οδηγήσει σε συμπεράσματα περί πελατειακών σχέσεων. Ο νυν υπουργός ωστόσο την επανέφερε.

Ειδικά στην περιοχή της Αχαΐας και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση της περιοχής υποψηφιότητα για διευθυντές Εκπαίδευσης υπέβαλαν οκτώ εκπαιδευτικοί. Όπως δείχνουν τα στοιχεία και δηλώνουν εκπαιδευτικοί της περιοχής στο «Βήμα», τον πρώτο πίνακα κατάταξης, όπου μοριοδοτήθηκαν τα αντικειμενικά μετρήσιμα προσόντα, η κατάταξη έφερνε πρώτο υποψήφιο τον οποίο στη συνέχεια εξέλεξαν και οι διευθυντές της περιοχής κατά τη σχετική ψηφοφορία με ποσοστό 42,6%.

Ωστόσο, στη συνέχεια ο ίδιος υποψήφιος «κόπηκε» κατά τη συνέντευξή του απο το Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας αποτελούμενο από έναν διορισμένο διευθυντή, δύο μέλη που επέλεξε, μία σχολική σύμβουλο πρωτοθάθμιας εκπαίδευσης και δύο αιρετά μέλη – εκπροσώπους των εκπαιδευτικών.

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου