Ειδήσεις

Μείωση κατώτατου μισθού και ομαδικές απολύσεις ζητεί το ΔΝΤ

Το ρόλο του σκληρού στις διαπραγματεύσεις, που ρίχνει στο τραπέζι όλες τις υπερβολικές απαιτήσεις και αναλαμβάνει να πιέσει ασφυκτικά την Αθήνα, παίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από την πλευρά του, το Ταμείο δεν σχολιάζει τις πληροφορίες που διαρρέει η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της άφιξης των επικεφαλής των Θεσμών.

Σύμφωνα με τις διαρροές, μετά την εξωφρενική απαίτηση για μεσοσταθμική μείωση 15% σε όλες τις συντάξεις, αλλά και μετά τις προτάσεις για νέα μέτρα που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 6 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια, το Ταμείο βάζει τώρα στο στόχαστρο και τους μισθούς.

Σύμφωνα με την Ημερησία, το εργασιακό θα είναι ένα από τα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης καθώς εκεί υπάρχει και το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων που θέλει να ανοίξει τώρα το Ταμείο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Αγορά, η επικεφαλής της Αποστολής του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου έχει πάρει οδηγίες να είναι ιδιαίτερα πιεστική προς την Αθήνα και παρά την αποκάλυψη ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι έκανε λάθος το 2010 με την αναδιάρθρωση του χρέους. Θεωρώντας το μη βιώσιμο θα ανοίξει τη συζήτηση για να βρεθούν λύσεις, ωστόσο, θα θέσει πολύ σκληρές προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τεθεί θέμα μείωση του κατώτατου μισθού καθώς και απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων.

Σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο, για τους υπαλλήλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται σήμερα στα 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 26,18 ευρώ. Για τους υπαλλήλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 22,83 ευρώ.

Το ΔΝΤ θέτει θέμα νέας μείωσης του κατώτατου μισθού. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου ο ακαθάριστος ελάχιστος μισθός μειώθηκε το 2015 σε σχέση με το 2008 κατά 14%. Αντιθέτως, στην Πορτογαλία αυξήθηκε κατά 19% (από 497 σε 589 ευρώ), ενώ στην Ιρλανδία παρέμεινε αμετάβλητος στα 1.462 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι μια νέα μείωση στους μισθούς θα οδηγούσε σε ακόμη περισσότερη φτώχεια,ύφεση, μείωση της κατανάλωσης και έκρηξη των απλήρωτων δανείων και εισφορών. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται σε καμιά περίπτωση να αποδεχθεί ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο το οποίο θα δημιουργούσε άλλωστε ευρύτατες κοινωνικές αντιδράσεις και θα «γονάτιζε» ακόμη περισσότερο το νοικοκυριά.

ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

Στην αναζήτηση ενός έντιμου συμβιβασμού έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος από το βήμα του Συνεδρίου του Economist εκτίμησε ότι ως τις αρχές Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

“Οι θεσμοί με τους οποίους διαπραγματευόμαστε θα έχετε προσέξει ότι δεν είναι πάντα ενωμένοι και δεν έχουν πάντα κοινή θέση”, είπε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ πρόσθεσε: “Μέχρι τώρα είχαμε το ΔΝΤ που ήταν πολύ σκληρό με ό,τι αποκαλούμε νεο- φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και τοποθετεί τον πήχη πολύ ψηλά ωστόσο βλέπει ευνοϊκά το ζήτημα του χρέους. Πολλά κράτη μέλη επίσης είναι πιο ήπια για τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις αλλά πιο σκληρά για το χρέος χωρίς διάθεση να το συζητήσουν λεπτομερώς”.

Ο υπουργός Οικονομικών συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων: “Μέχρι τώρα στην Ελλάδα και επιβλήθηκαν οι νεο- φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και δεν έγινε συζήτηση για το χρέος. Ελπίζουμε, λοιπόν, να αλλάξει αυτό. Είναι κάτι πέραν των δυνατοτήτων της Ελλάδας. Πρέπει να συζητήσουμε πολύ σοβαρά με τους εταίρους μας για τις μεταρρυθμίσεις όπως και το θέμα του χρέους αλλά πρέπει οι θεσμοί με τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν και αυτό είναι κάτι που μας ξεπερνά”.

mignatiou.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου