ΤηνΤετάρτη 25Ιανουαρίου 2017 στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Αναπληρωτή Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και Νομισματικής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κου ΜανόληI. Στεφανάκη και της συνεργάτιδάς του Αρχαιολόγου-Ερευνήτριαςκας Ευαγγελίας Δημητρίου,«Τα Νομίσματα της Νήσου Ρόδου κατά την Αρχαιότητα: Ιαλυσός-Λίνδος-Κάμιρος-Ρόδος» των εκδόσεων Ινστιτούτο του Βιβλίου-Καρδαμίτσα.
Την τελετή τίμησε με την παρουσία της η Κοσμητόρισσα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών καθηγήτρια Έλενα Θεοδωροπούλου, η οποία προλόγισε την εκδήλωση απευθύνοντας χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους.
Για το βιβλίο μίλησεκατ’ αρχάς ο κ. Συρόπουλος Σπύρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας με έμφαση στην Ιστοριογραφία,o οποίος παρουσίασε μία αναδρομή της ιστορίας της Ρόδου από τις μυθολογικές παραδόσεις και τις ιστορικές πηγές, εξηγώντας πώς μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι κοινωνικές και κυρίως οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των πόλεων της νήσου Ρόδου –Ιαλυσός, Κάμιρος, Λίνδος, Ρόδος- με τον υπόλοιπο κόσμο της αρχαιότητας την οδήγησαν στην ανάπτυξη δικών τους νομισμάτων.
Στη συνέχεια η κ. Ελένη Φαρμακίδου, Αρχαιολόγος και Τμηματάρχης στο Τμήμα Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, παρουσίασε στο κοινό τη δομή και το περιεχόμενο του βιβλίου και εξήρε την χρησιμότητά του τόσο για τους επαγγελματίες αρχαιολόγους, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν ειδίκευση στη Νομισματική, όσο και για τους φοιτητές, αλλά και για τον μέσο αναγνώστη, ο οποίος δεν έχει ειδικές γνώσεις αρχαιογνωσίας. Η κα Φαρμακίδου επεσήμανε επίσης την απουσία, μέχρι σήμερα, παρόμοιου εγχειριδίου από την ελληνική βιβλιογραφία πράγμα που καθιστά το βιβλίο των Στεφανάκη και Δημητρίου ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο» για την έρευνα στα χέρια των ειδικών και ένα πλούσιο σε πληροφορία βιβλίο για τον φιλομαθή αναγνώστη.
Ο κ. Στεφανάκης ανέπτυξε με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο και με πλούσια παρουσίαση σε powerpointτα νομίσματα των πόλεων Ιαλυσού, Λίνδου και Καμίρου, εξηγώντας τις διαφορετικές περιόδους κατά τις οποίες δραστηριοποιήθηκαν τα νομισματοκοπεία και παρουσιάζοντας τους διαφορετικούς εικονογραφικούς τύπους του κάθε νομισματοκοπείου ανά περίοδο. Κατ’ επέκαση αναφέρθηκε και στις ιστορικές και πολιτικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια του 6ου και 5ου αι. π.Χ., οι οποίες κατά περίπτωση οδηγούσαν τα νομισματοκοπεία σε αναδιαρθρώσεις της παραγωγής τους και μεταρρυθμίσεις, μέχρι την ίδρυση της πόλεως Ρόδου, οπότε και τα τρία νομισματοκοπεία σταμάτησαν να λειτουργούν. Την αντίστοιχη παρουσίαση, και με πλούσια ιστορική τεκμηρίωση, έκανε στη συνέχεια και η αρχαιολόγος-ερευνήτρια κ. Ευαγγελία Δημητρίου αναφερόμενη στα νομίσματα της πόλεως Ρόδου και την εξέλιξή τους μέσα στην πάροδο των χρόνων από την ίδρυση της πόλεως το 408/7 π.Χ. μέχρι και τον δεύτερο αιώνα μ.Χ., όταν το ροδιακό νομισματοκοπείο, υπό την ρωμαϊκή πλέον κυριαρχία, έπαψε την παραγωγή του.