Ειδήσεις

Οι Έλληνες προτιμούν να πάρουν μόνοι τους φάρμακα παρά να πάνε στο γιατρό-μελέτη του ΙΟΒΕ

Το 74% των πολιτών θεωρούν ότι η χρήση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (δηλαδή των σκευασμάτων που μπορούν να αγοράσουν μόνοι τους από το φαρμακείο, χωρίς ιατρική συνταγή, όπως παυσίπονα και βιταμίνες) είναι πιο άμεση και αποτελεσματική διαδικασία από την επίσκεψη στο ιατρό, ενώ το 64% εκτιμά ότι είναι και πιο οικονομική από την ιατρική συνταγή ή την ιατρική επίσκεψη. Στα παραπάνω κατέληξε μελέτη του ΙΟΒΕ, που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης, αναφορικά με την απήχηση που έχουν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) στους πολίτες αλλά και στους φαρμακοποιούς.

Η έρευνα έδειξε πως σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες δείχνουν εμπιστοσύνη στη χρήση φαρμάκων που δεν απαιτείται ιατρική συνταγή για την αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων και ασθενειών. Παράλληλα, η ασφάλεια του φαρμάκου κατά 89%, η γρήγορη δράση και αποτελεσματικότητά του κατά 88%, αλλά και η συμβουλή του φαρμακοποιού κατά 76% αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για την αγορά κάποιου ΜΗΣΥΦΑ.

Μάλιστα στη μελέτη γίνεται αναφορά στη διεθνή εμπειρία από την ανάπτυξη της αυτοφροντίδας (self-care), της χρήσης δηλαδή ΜΗΣΥΦΑ από πολίτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν ήπια προβλήματα υγείας με την καθοδήγηση του φαρμακοποιού και χωρίς να καταφύγουν απαραίτητα στο σύστημα υγείας, ενώ αποτυπώνονται και τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που αποκομίζουν ευρωπαϊκές χώρες όπου η αυτοφροντίδα προωθείται συντονισμένα από Πολιτεία, φορείς και εταιρείες.

“Οι νέες θέσεις εργασίας με το άνοιγμα της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ, η υλοποίηση νέων επενδύσεων από τις πολυεθνικές και ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, αλλά και η ελάφρυνση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και η ενίσχυση των δημόσιων εσόδων από πωλήσεις ΜΗΣΥΦΑ μέσω φόρων με την παράλληλη αποσυμφόρηση δομών υγείας είναι κάποια από τα σημαντικά οφέλη από την ανάπτυξη της αυτοφροντίδας”, τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης Βασίλης Σερέτης.

Αντίστοιχες μελέτες (πχ μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας) στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η μετατροπή μόνο του 5% συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε ΜΗΣΥΦΑ, θα συνέβαλε στην ελάφρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης περίπου κατά 160 εκατ. “Όλα τα στοιχεία από ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους οργανισμούς επιβεβαιώνουν ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αυτοφροντίδα, το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη, την κοινωνική ασφάλιση και τη δημόσια Υγεία είναι 6 ευρώ”, συμπλήρωσε ο κ. Σερέτης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το σύνολο των φαρμακοποιών (98%) πιστεύει ότι μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στο ρόλο ως συμβούλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ οι 9 στους 10 φαρμακοποιούς αξιολογούν τα ΜΗΣΥΦΑ ως ασφαλή φάρμακα.

Β. Κουρλιμπίνη-capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου