Θα είναι εθνική ήττα για την Ελλάδα αν αλλάξει μόνο το όνομα FYROM χωρίς αλλαγές σε σύνταγμα και αλυτρωτισμό προειδοποίησε η Ντόρα Μπακογιάννη. Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά στελεχών της ΝΔ που αρνούνται λύση με τον όρο «Μακεδονία»: Εγώ δεν είμαι γραφική, απάντησε.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών. αντιπαρατέθηκε έντονα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη για το Σκοπιανό.
Η Ντόρα Μπακογιάννη υπεραμύνθηκε της σύνθετης ονομασία erga omnes αλλά εφόσον υπάρξουν αλλαγές σε όλα τα άλλα -Σύνταγμα ΠΓΔΜ, αλυτρωτισμός κ.λπ.
«Σύνθετη ονομασία που εμπεριέχει το όνομα ‘Μακεδονία’ υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν όλα τα υπόλοιπα. Όποτε και να ψάξετε δηλώσεις δικές μου από το 1990 μέχρι σήμερα, λέω την ίδια κουβέντα», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη. Προειδοποίησε δε πως «εάν το FYROM αλλλάξει με άλλο όνομα και η κατάσταση παραμείνει ως έχει, έχουμε υποστεί εθνική ήττα».
Δήλωσε ακόμη ότι δεν θα πάει στο συλλαλητήριο καθώς υπήρξε υπουργός Εξωτερικών που διαπραγματεύτηκε το θέμα των Σκοπίων θυμίζοντας ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση «όρθωσε το ανάστημά της» στο Βουκουρέστι.
Εξέφρασε δε τον φόβο ότι η κυβέρνηση πάει σε «σαλαμοποίηση» της κατάστασης, εξέλιξη η οποία θα απεμπολήσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου, το οποίο λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης.
Ερωτηθείσα για την άποψη στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία λένε «όχι» σε οποιαδήποτε πρόταση εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» η Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε: «Εγώ δεν είμαι γραφική, είμαι ένας άνθρωπος που έχω διαπραγματευτεί αυτή την υπόθεση. Το μεγάλο πρόβλημα με τα Σκόπια είναι ο αλυτρωτισμός. Πώς εκφράζεται ο αλυτρωτισμός; Εκφράζεται μέσα και από το όνομα, μέσα από το Σύνταγμα, μέσα από τα σύμβολα, μέσα από την αντίληψη ότι έχουμε μειονότητες εκτός συνόρων. Αυτό είναι ένα πακέτο».
Για το ίδιο θέμα, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Κουβαρά στο Action 24, η Ντ. Μπακογιάννη το είπε πιο καυστικά: «Και εγώ θα ήθελα να ήμουν η Σίντι Κρόφορντ, ειλικρινά…».
Αδ. Γεωργιάδης: «Δεν θέλω το όνομα “Μακεδονία” στα Σκόπια»
«Δεν θέλω το όνομα Μακεδονία, δεν το θέλω, σε αντίθεση με τον κ. Ζαχαριάδη που το θέλει», δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο SBC ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υποστήριξε ότι «εγώ τότε εξέφραζα τις θέσεις του τότε κόμματος μου, ως είχα υποχρέωση να κάνω και ως με είχαν διατάξει τότε οι ψηφοφόροι μου. Παραιτήθηκα από υπουργός και βουλευτής, πήγα σπίτι μου, πούλαγα βιβλία, μετά με εξέλεξαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με σταυρό, έχοντας πλήρη γνώση του τι έλεγα πριν, άρα περσινά ξινά σταφύλια είναι η απάντηση».
Στην αντιπαράθεση που είχε με τον διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «τα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν με έχουν ωριμάσει ως προς την φρασεολογία. Αλλά θέλω να είμαι σαφής. Εγώ δεν θέλω το όνομα Μακεδονία στο όνομα. Δεν το θέλω. Σε αντίθεση με τον κ. Ζαχαριάδη, ο οποίος το θέλει. Ασχέτως με το τι θα γίνει στο τέλος, η βασική μας διαφορά σε αυτό το τραπέζι είναι ότι ο κ. Ζαχαριάδης εκπροσωπεί έναν χώρο που Μακεδονία τους ανέβαζε και Μακεδονία τους κατέβαζε. Πρόκειται περί μιας άλλης γελοιότητας. Αν παίξω εγώ τα βίντεο με αυτά που έλεγε ο Τσίπρας πριν από δέκα χρόνια. Αν θυμηθώ ότι πήγαινε στο Σύνταγμα και έστηνε λαϊκά δικαστήρια κατά του προέδρου της Αμερικής, ως πρόεδρος της ΚΝΕ, αν θυμηθώ το “go back Merkel” που είναι πρόσφατο, αν θυμηθώ αυτό που έλεγε ότι θα σβήσω το μνημόνιο με ένα άρθρο, θα μου πείτε δεν χρειάζεται».