Εναν χάρτη με 120 κοινωφελείς φορείς –κοινωνικά φαρμακεία, ιδρύματα, γηροκομεία κ.ά.– σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έχουν άμεσες ανάγκες για φάρμακα, ανήρτησε στην ιστοσελίδα του το GIVMED, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αναλαμβάνει τον ηλεκτρονικό συντονισμό της δωρεάς φαρμάκων.
Οι πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν τα περισσευούμενα φάρμακά τους μπορούν να πλοηγηθούν στον ηλεκτρονικό χάρτη, να εντοπίσουν τη δομή που τους ενδιαφέρει και να προχωρήσουν, χωρίς μεσάζοντες, στη δωρεά τους. Η δημιουργία ενός τέτοιου χάρτη κρίθηκε απαραίτητη από τους ανθρώπους του GIVMED, καθώς μολονότι υπάρχει ευαισθητοποίηση, οι περισσότεροι δεν ξέρουν πώς να βοηθήσουν. Την ίδια στιγμή, 34 εκατ. κουτιά φαρμάκων λήγουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα, μένοντας αναξιοποίητα.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το 28% του πληθυσμού δώρισε φάρμακα τους τελευταίους 12 μήνες (48% σε φαρμακεία, 44% σε κοινωνικά φαρμακεία, 29% σε συγκεντρώσεις φαρμάκων και 28% σε κοινωφελείς φορείς). Βρέθηκε ότι το 43% δωρίζει ληγμένα φάρμακα, ενώ ένα 37% τα πετάει στην τουαλέτα ή στα σκουπίδια, ρυπαίνοντας το περιβάλλον. Περίπου το 50% δεν γνωρίζει ότι τα φαρμακεία διαθέτουν πράσινο κάδο για ληγμένα φάρμακα, ενώ το 57% βρήκει περίπου τρία κουτιά ληγμένων φαρμάκων στο οικιακό του φαρμακείο. Τα στοιχεία αυτά υπήρξαν πολύ χρήσιμα για το GIVMED, που έχει ως κύρια δράση την ομώνυμη mobile εφαρμογή που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δωρίσει όσα φάρμακα του περίσσεψαν, δικτυώνοντάς τον με φορείς που στηρίζουν κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Ηδη έχουν «διασωθεί» με αυτόν τον τρόπο 13.000 κουτιά φαρμάκων.