Λήξη συναγερμού προσώρας για το ύποπτο κρούσμα κοροναϊού 2019-nCoV στη Θεσσαλονίκη. Το αποτέλεσμα της μοριακής εξέτασης για τον κοροναϊό 2019-nCoV που διενήργησε το Ινστιτούτο Παστέρ, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, ήταν αρνητικό.
Ωστόσο, με το συγκεκριμένο περιστατικό δοκιμάστηκαν για μια ακομη φορά μέςα σε λίγες ημέρες τα αντανακλαστικά του υγειονομικού συστήματος της χώρας μας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και την αντιμετώπιση κρούσματος κοροναϊού. Αντανακλαστικά που πρέπει να ειναι εξαιρετικά, με δεδομένο ότι πλεον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για τη συγκεκριμένη επιδημία που ξεκινησε από την Κίνα και εχει εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες.
Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Εθνικού Σχεδίου για αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων κορονοϊού στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, Αττικόν και Σωτηρία, είχαν εξεταστεί τις προηγούμενες ημέρες άλλοι τρεις άνθρωποι, δύο Έλληνες και ένας Κινέζος, για λοίμωξη λόγω κοροναϊού. Επίσης, μια 13χρονη Κινέζα εξετάστηκε στη Σαντορίνη. Ωστόσο, σε όλες τις περιπτώσεις εκτός του ότι τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά για κοροναϊό, οι ειδικοί θεωρούσαν πως οι πιθανότητες να έχουν μολυνθεί οι προαναφερθέντες ήταν πολύ μικρές με βάση το συνολικό ιστορικό που είχαν στη διάθεσή τους.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ξεκίνησε ο έλεγχος στον κύκλο του προσωπικού και επαγγελματικού του περιβάλλοντος ώστε να δημιουργηθεί το πλέγμα των επαφών του, να γίνει ενημέρωση και να παρακολουθηθούν για τις επόμενες δύο εβδομάδες για το ενδεχόμενο εκδήλωσης συμπτωμάτων.
Από τον ασθενή ελήφθη δείγμα, το οποίο εστάλη χθες το βράδυ απότο ΑΧΕΠΑ στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα, για να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για κρούσμα του θανατηφόρου ιού ή για απλό κρούσμα γρίπης. Σε περίπτωση που το δείγμα θα ήταν θετικό, ο 62χρονος θα συνέχιζε να νοσηλεύεται μέχρι την αποθεραπεία του ενώ θα διαμορφώνονταν εκ νέου οι οδηγίες και η παρακολούθηση των προσώπων με τα οποία βρισκόταν σε επαφή μετά την επιστροφή του από την Κίνα. Ο στόχος των ειδικών σε αυτή τη φάση θα ήταν να ανακοπεί μία δευτερογενής μετάδοση, δηλαδή ένα νέο κρούσμα στην Ελλάδα με μετάδοση από τον 62χρονο ασθενή.