Ενέργεια και Νερό
Δύο αγαθά που στα πλαίσια της διαχείρισής τους ως εμπορεύματα, γίνονται πανάκριβα για το λαό, ενώ διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες θησαυρίζουν επενδύοντας στην εκμετάλλευση αυτών των κοινωνικών αγαθών.
Και τα δύο αυτά ως θέματα ήρθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, το μεν πρώτο με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής να κηρύξει έκπτωτη την κοινοπραξία του έργου για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού στο νησί και το δεύτερο με την αλλαγή του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΡ.
Τα κονταροχτυπήματα μεταξύ νυν Δημάρχου και πρώην για το κόστος και τη νομιμότητα της σύμβασης, δεν μπορούν να κρύψουν την ωμή πραγματικότητα, ότι το ίδιο το σύστημα της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού, στο οποίο υποκλίνονται οι ίδιοι, όπως και όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δ.Σ., θεσπίζει τους κανόνες, το κόστος του «εμπορεύματος», θωρακίζει το κέρδος των επενδυτικών ομίλων, μεταφέρει το κόστος στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών. Με διαφάνεια ή χωρίς διαφάνεια, στο φως ή στο σκοτάδι, αυτός που θα πληρώσει το μάρμαρο θα είναι πάλι ο Ροδιακός λαός.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αντιμετωπίζει το θέμα της Ενέργειας ως αγαθό, που αντί να αντιμετωπίζεται ως πολύτιμο προϊόν για την πρόοδο και την ευημερία των ανθρώπων, γίνεται εμπόρευμα για την κερδοφορία μεγαλοεπιχειρήσεων με όλες τις αρνητικές συνέπειες. Τη σύμβαση αυτή τη θεωρούμε απαράδεκτη εξαρχής και από θέση αρχής. Δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα και όλη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της σκανδαλολογίας σχετικά με τα LED, αλλά με το περιεχόμενο και τη φιλοσοφία.
Όσο τα έργα και η κάλυψη των λαϊκών αναγκών υποτάσσονται στη καπιταλιστική κερδοφορία, όσο ο λαός δεν παίρνει πάνω του την οργάνωση της οικονομίας στα πλαίσια της δικής του εξουσίας, θα βρίσκεται κάθε φορά στο ίδιο έργο θεατής υπό το φως των …LED.
Με την ίδια φιλοσοφία δηλαδή της λειτουργίας της ΔΕΥΑΡ ως ιδιωτικής επιχείρησης , στη βάση της ανταποδοτικότητας και της λογικής κόστους-οφέλους, με αρνητικές συνέπειες και στο προσωπικό της ΔΕΥΑΡ, έφερε η Δημοτική Αρχή για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ).
Με τον νέο ΟΕΥ μπορεί να δημιουργεί υπηρεσίες αλλά να μην είναι υποχρεωμένη να τις στελεχώνει με προσωπικό. Κατοχυρώνεται αφ’ ενός μεν η δημιουργία όλων των προϋποθέσεων για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών αφού λόγω έλλειψης προσωπικού θα ανατίθενται οι εργασίες σε ιδιώτες και αφ’ ετέρου παγιώνει η διοίκηση του Δήμου τις συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας , τη στιγμή που ο εργαζόμενος για λόγους «οικονομίας» θα γίνεται λάστιχο για να καλύπτει την εργασία ενός, δύο ή περισσότερων υπαλλήλων που θα έπρεπε να απασχολεί η επιχείρηση για τις ανάγκες της.
Επίσης με τον νέο ΟΕΥ, υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι να συμφωνούν με τον αντιδραστικό Οργανισμό, χαρακτηρίζοντας την αποδοχή του ΟΕΥ, από την πρόσληψή τους, ως συστατικό στοιχείο της εργασιακής τους σχέσης!!! Να συμφωνεί δηλ. ο εργαζόμενος με όλες τις αντεργατικές διατάξεις του ΟΕΥ για να έχει εργασιακή σχέση με την ΔΕΥΑΡ. Η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι αυτή που
αφορά συλλογικά τους εργαζόμενους και αφορά συμφωνίες και ό,τι άλλο διέπει την εργασιακή τους σχέση με την επιχείρηση.
Επίσης η πρόβλεψη 360 οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων και για όλες τις ανάγκες του νησιού σε ύδρευση και αποχέτευση, σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Εξάλλου η πρόθεση για συρρίκνωση και σταδιακή ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τοποθετείται μέρος του προσωπικού σε προσωποπαγείς θέσεις που καταργούνται με την αποχώρησή τους. Ό, τι ακριβώς έγινε και με την Καθαριότητα στον ενιαίο δήμο που οδήγησε στην ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας.
Την ίδια στιγμή διευρύνονται οι δυνατότητες της επιχειρηματικότητας , των συμπράξεων, της συμμετοχής σε νέες εταιρείες κλπ. με τις μελέτες σκοπιμότητας που μπορούν να συντάσσουν (άρθρο 26) οι ίδιες οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΡ!
Χρειάζεται συνολική εναντίωση από το Ροδιακό λαό και τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΡ στην πολιτική ιδιωτικοποίησης του κοινωνικού αγαθού, του νερού. Ο αγώνας αυτός πρέπει να στοχεύει στη συνολική ανατροπή της Ευρωκοινοτικής πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, που επιτρέπει την επιχειρηματική δράση με κριτήριο το κέρδος τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από δημοτικές και μεικτές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες.
Ρόδος 31/1/2020