Τοπικές Ειδήσεις

Τι αναφέρουν αρμόδιες πηγές από την ελληνική πλευρά για το περιστατικό με το «Ορούτς Ρέις»

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» έχει φύγει από την περιοχή στην οποία βρισκόταν, στα τεμάχια 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ, και έχει κινηθεί δυτικότερα, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αυτή τη στιγμή, το σκάφος βρίσκεται ακίνητο, περίπου 200 χλμ νοτίως του Καστελόριζου και συνοδεύεται από δύο εμπορικά πλοία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή επικρατούν εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και εξετάζεται το σενάριο η μετακίνησή του δυτικότερα να έγινε προκειμένου να αποφευχθούν οι συνθήκες αυτές.

Για την παρακολούθηση του τουρκικού ερευνητικού, στην περιοχή σπεύδει η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», που ήταν ελλιμενισμένη στην Κάρπαθο. Το ΓΕΕΘΑ και το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθούν την κατάσταση από πολύ κοντά και αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του.

Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές από την ελληνική πλευρά, «γνωρίζεται ότι  το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ».

Βάσει της NAVTEX που είχαν εκδώσει οι τουρκικές αρχές, το «Ορούτς Ρέις» είχε οριστεί ότι θα κινείται στα τεμάχια 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ και δεν είχε δεσμευτεί καμία περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.  Εν ολίγοις, η κίνηση των Τούρκων ήταν απροειδοποίητη.

πηγή kathimerini.gr

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου