Ειδήσεις

Ευρωεκλογές χωρίς σταυρό προτίμησης

H γενική αίσθηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι πως το σύστημα του πανελλαδικού σταυρού στις ευρωεκλογές έχει αποτύχει. Μετά την κατάργηση της απλής αναλογικής, που προωθεί το Μαξίμου στην αυτοδιοίκηση, στην ατζέντα του υπουργείου Εσωτερικών θα μπει και η ευρωκάλπη. Το γεγονός ότι η διαδικασία για την ανάδειξη των νέων εκπροσώπων του Ευρωκοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2024, καθώς και το ότι η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ «δεν έχει ζεστάνει ακόμα τις καρέκλες της», δεν πιέζει κανέναν να προχωρήσει γρήγορα τις αλλαγές. Στο χαρτοφυλάκιο του Μάκη Βορίδη θα εξαντλήσουν όλο το χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να εξετάσουν τις εναλλακτικές.

Παρ’ όλα αυτά, η κατεύθυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» είναι η επαναφορά της λίστας, αναμένεται να ανοίξει τη συζήτηση έστω και άτυπα το επόμενο διάστημα. Διάφορα σενάρια είχαν μπει στο τραπέζι πριν από τον ανασχηματισμό στο υπουργείο Εσωτερικών, ανάμεσα σε αυτά η κατάτμηση της χώρας σε εκλογικές περιφέρειες, πιθανότατα πέντε, ή η επαναφορά του συστήματος με το οποίο διεξάγονταν οι εκλογές έως και το 2009, δηλαδή με λίστα. Αλλαγές είχε εξετάσει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρμαχος της κατάργησης του σταυρού, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ήταν ο μέχρι το 2019 γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης. Μάλιστα είχε ετοιμάσει σχετική εισήγηση που είχε παρουσιάσει στον Αλέξη Τσίπρα. Στα ανώτερα κλιμάκια του Μαξίμου, ωστόσο, δεν είχαν δει με καλό μάτι την επαναφορά της λίστας. Πηγές από το ΚΙΝΑΛ ανέφεραν πως και στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν διαπιστωθεί τα προβλήματα της πανελλαδικής ψήφου, τονίζοντας πως μια λύση θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ζωνών.

Το 2014 ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε υποστηρίξει ένθερμα την εισαγωγή του σταυρού στις ευρωεκλογές, ωστόσο αυτό το σύστημα φαίνεται πως μάλλον έδεσε παρά έλυσε τα χέρια των πολιτικών αρχηγών. Μπορεί να γλίτωσαν την γκρίνια για το ποιος θα μπει σε εκλόγιμη θέση, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας κατάλαβαν ότι με αυτό τον τρόπο δεν είναι σε θέση να «ελέγξουν» την ευρωομάδα τους. Μπορεί ο Θοδωρής Ζαγοράκης να επανέκαμψε στη Ν.Δ., όμως είχε προκαλέσει «πονοκέφαλο» στον πρωθυπουργό στις αρχές του 2020, που είχε οδηγήσει στη διαγραφή του. Ο Γιώργος Κύρτσος συνεχίζει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας και η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου ανέβασε στο Facebook τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην «Κ», θυμίζοντας σε ποια πτέρυγα ανήκει στη γαλάζια παράταξη.

Ακόμα πιο δύσκολα διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση με τους έξι «Βρυξελλιώτες» του ΣΥΡΙΖΑ. Η συμμετοχή του Αλέξη Γεωργούλη σε τηλεοπτικά παιχνίδια και οι αναρτήσεις του έχουν προβληματίσει πολλές φορές την Κουμουνδούρου, ενώ η προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ Ελενα Κουντουρά κατάφερε να προσπεράσει σε ψήφους πολλά στελέχη της Αριστεράς. Ο καβγάς του Δημήτρη Παπαδημούλη με τον Στέλιο Κούλογλου είχε ταράξει το καλοκαίρι τα εσωκομματικά νερά, με τον πρώτο να θέτει ακόμα και την παραίτησή του από τη θέση τού επικεφαλής της ευρωομάδας στη διάθεση του Αλέξη Τσίπρα.

Η βασική ένσταση που υπάρχει για το υπάρχον σύστημα είναι πως ευνοεί πρόσωπα με μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κομματικά στελέχη ιδιαιτέρως αξιόλογα να «χάνουν το τρένο» της Ευρωβουλής. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος απαιτεί απλή πλειοψηφία και συνεπώς μπορεί να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιθυμούν η όποια πρωτοβουλία να γίνει έπειτα από συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα, ευελπιστώντας να πετύχουν ευρεία συναίνεση, όπως με την ψήφο των αποδήμων.
Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου