Ειδήσεις

Τουρισμός: Σε θετική ρότα το 2023-«Βαρόμετρο» και ενδείξεις της ITB

Με το «δεξί» μπαίνει η σεζόν φέτος με βάση όσα ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, κατά την παρουσίαση του πλαισίου λειτουργίας των Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμών (DMΜOs). Επίσης με βάση αναφορές από τον κλάδο οι προκρατήσεις, λόγω και των εκπτώσεων που δίνονται, κρατούν σε υψηλά επίπεδα τη ζήτηση, όπως ήδη συμβαίνει από πέρυσι.

Βέβαια, όπως αναφέρεται, παρά το ότι σήμερα με την εκπνοή του Ιανουαρίου, τελειώνει και η πρώτη περίοδος για προκρατήσεις, που αφορά ιδιαίτερα τη Βρετανική αγορά, δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τα προ – πανδημίας επίπεδα, μιας και πλέον έχει παγιωθεί μια τάση για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Μέχρι την επόμενη περίοδο early booking προς το τέλος Μαρτίου, ενδιαφέρον θα έχει και το τι μηνύματα θα εκπέμψει η Διεθνής Τουριστική Έκθεση που πραγματοποιείται στο Βερολίνο (ITB Berlin), της δεύτερης μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, αγοράς για την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι από τα Βρετανικά Νησιά προήλθε πέρυσι ο μεγαλύτερος αριθμός ταξιδιωτών για τον ελληνικό τουρισμό, κάτι που είχε να συμβεί για χρόνια, καθώς η Γερμανία είχε σταθερά την πρωτοκαθεδρία.

Πάντως, κι από την μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ο ρυθμός των προκρατήσεων, αν και χαμηλός ακόμη, μιας και οι Γερμανοί περιμένουν, παγίως και τις «δυνατές προσφορές» της τελευταίας στιγμής, έχουν ένα σχετικό ρυθμό. Ωστόσο, όπως φαίνεται πλέον οι Γερμανοί «ψηφίζουν» το last minute όντας και κοντά στα θέρετρα του πολέμου και οι πλέον “ευαίσθητοι” στο πληθωριστικό κύμα ευρωπαίοι πολίτες, κι έτσι έχουν υστέρηση σε διψήφιο ποσοστό σε σχέση με την τελευταία προ πανδημική χρονιά.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που παρατηρείται και από τις υπόλοιπες αγορές της κεντρικής Ευρώπης και Βόρειας Ευρώπής με τα στοιχεία του ΕΟΤ  να “θέτουν” την Αυστρία στην χώρα, όπου η Ελλάδα παραμένει πρώτη και με διαφορά σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στις προτιμήσεις των εκεί υποψήφιων ταξιδιωτών.

Πυλώνας η κρουαζιέρα
Αισιόδοξα είναι και τα πρώτα μηνύματα για την κρουαζιέρα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, με τον Yu Zenggang πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) να τονίζει, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του πλαισίου λειτουργίας των DMΜOs, ότι το 2023 αναμένονται περίπου 750-800 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά, εκ των οποίων το 30% θα αφορά το homeporting.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 καταγράφηκαν 650 προσεγγίσεις πλοίων, με τον αριθμό των επιβατών να ανέρχεται σε 1,05 εκατ.

Οι DMΜOs

Με στόχο την αντιμετώπιση των σύνθετων αναπτυξιακών προκλήσεων στον τομέα του τουρισμού το υπουργείο Τουρισμού παρουσίασε, την ίδια στιγμή, το πλαίσιο λειτουργίας των DMΜOs, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των τουριστικών προορισμών, καθώς αποσκοπούν στην ανάδειξή τους, στην προσέλκυση επισκεπτών και στην τόνωση της βιώσιμης περιφερειακής οικονομίας.

Όπως ανέφερε ο Β. Κικίλιας, μάλιστα, «με τη δημιουργία του πλαισίου λειτουργίας των DMΜOs διασφαλίζεται η επίτευξη των στόχων στον τουρισμό σε ατομικό, συλλογικό και εθνικό επίπεδο».

«Το 2022 ο τουρισμός ανέκτησε το σύνολο των εσόδων του 2019, ενώ όλες οι προβλέψεις έλεγαν ότι θα φτάσουμε στο 2024 για να το πετύχουμε αυτό. Αν καταφέρεις αποτελεσματικά και συνεργαστείς, το κράτος με τον ιδιωτικό τομέα, μπορείς να κάνεις θαύματα.

Και αυτό που έγινε αυτή την τριετία ήταν ένα θαύμα. Η μεγάλη πρόκληση είναι να προχωρήσουμε σε εφαρμοσμένες πολιτικές, έτσι ώστε ο τουρισμός από δω και στο εξής να είναι μία δραστηριότητα που εξελίσσεται με οργανωμένο σχέδιο. Ο τουρισμός στρατηγικά πλέον μπορεί να αποτελεί ένα κομμάτι της οικονομίας πάρα πολύ ισχυρό και με τεράστιο πολλαπλασιαστή», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, επεσήμανε: «Αποδείξαμε όχι μόνο ως τουρισμός, αλλά ως χώρα ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε κρίσεις, μπορούμε να είμαστε παραδείγματα προς μίμηση. Είναι σημαντικό να δείξουμε προς τα έξω την ικανότητά μας στην προσαρμογή. Η προσαρμογή είναι λέξι-κλειδί από εδώ και πέρα».

«Ο τουρισμός και η φιλοξενία είναι αυτά που “τραβάνε” τη χώρα μπροστά. Φεύγουμε από τη λέξη βιομηχανία και πάμε στη λέξη ατμομηχανή», είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.

Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο και οι πτήσεις

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας το ταξιδιωτικό ισοζύγιο της χώρας την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022 παρουσίασε πλεόνασμα 15,624 δισ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 15,406 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο εντεκάμηνο, όπου και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, διαμορφώθηκαν στα 17.384,2 εκατ. ευρώ, παραμένοντας μόλις -2,8% μειωμένες σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019.

Σε επίπεδο εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης δε, η οποία διαμορφώθηκε σε 27.255,4 χιλ. ταξιδιώτες, η υστέρηση σε σχέση με την χρυσή χρονιά έφτασε το -11,1% για το εντεκάμηνο.

Στις παραπάνω ισορροπίες συνέβαλε καθοριστικά η αύξηση της μέσης δαπάνης έναντι της προπανδημικής χρονιάς του 2019, η οποία παρότι μειωμένη σε σχέση με το 2021, κινήθηκε κατά 9,8% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2019.

Επίσης, σύμφωνα με τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία του 2022 της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, για το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας μας, (Αεροδρόμιο Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», 24 αεροδρόμια διαχείρισης ΥΠΑ, 14 περιφερειακά αεροδρόμια διαχείρισης Fraport Greece), πτήσεις και αφίξεις κινήθηκαν οριακά στα επίπεδα του 2019.

Για την ακρίβεια το 12μηνο του 2022 στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 529.235 πτήσεις, έναντι 526.155 το 2019, με τον δείκτη αεροπορικής κίνησης να σημειώνει οριακή αύξηση +0,6%. Όσον αφορά το σύνολο των διακινούμενων επιβατών στα ελληνικά αεροδρόμια προκύπτει ότι διακινήθηκαν 63.493.375 εκατομμύρια επιβάτες, έναντι 64.169.005  το 2019,  σημειώνοντας οριακή μείωση -1,1%.

Τον τελευταίο μήνα του έτους, η κίνηση στα περιφερειακά αεροδρόμια διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα φτάνοντας τους 669.103 επιβάτες έναντι 697.194 του 2019, μόλις 4% λιγότερους. Παρότι μάλιστα οι επιβάτες του εξωτερικού παρατηρήθηκαν μειωμένοι κατά -13,4% τον ίδιο μήνα, η αυξημένη κίνηση εσωτερικού κατάφερε να μειώσει αισθητά την διαφορά.

Για την ακρίβεια, βάσει των στοιχείων της Fraport τον Δεκέμβριο του 2022 η κίνηση εσωτερικού ανήλθε σε 417.361, +2,7% περισσότερους από την χρυσή χρονιά του 2019 όπου είχαν διακινηθεί 406.366 επιβάτες.

Ανάλογα κινήθηκε και ο ΔΑΑ Ελ. Βενιζέλος με την επιβατική κίνηση του Δεκεμβρίου να φτάνει τα 1,6 εκατ. επιβάτες, όντας μειωμένη κατά 3% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2019. Το γεγονός συνέβαλε ώστε να καταγραφεί υστέρηση της τάξης του -11,1% στο σύνολο του έτους σε σχέση με το 2019. Η υστέρηση μάλιστα ήταν μικρότερη -5,4%- σε επίπεδο πτήσεων μεταξύ της φετινής και της προπανδημικής χρονιάς.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου