Στον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται να εκχωρηθούν υπηρεσίες του Δημοσίου που δεν καλύπτονται από μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όσα είπε σε συνέντευξή του στον Realfm.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης όταν του ζητήθηκε να αναφερθεί σε τομείς που μπορούν να εκχωρηθούν στον ιδιωτικό τομέα, απάντησε: «Μπορώ να αναφέρω ενδεικτικά υπηρεσίες υποστήριξης, όπως υπηρεσίες καθαρισμού, υπηρεσίες φύλαξης, υπηρεσίες, οι οποίες σε πάρα πολλές άλλες δημόσιες διοικήσεις δεν καλύπτονται από μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους».
Στην ερώτηση για το αν προβλέπεται μέσα στο 2014 η εκχώρηση αρμοδιοτήτων του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, όπως για παράδειγμα αυτές της φύλαξης ή καθαρισμού ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Είναι κάτι το οποίο σε ένα βαθμό ήδη συμβαίνει. Συμβαίνει όμως ανοργάνωτα και χωρίς να έχουμε κάνει μία συστηματική μελέτη του κόστους οφέλους αυτών των υπηρεσιών. Να σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα μιας και μου αναφέρατε αυτό των υπηρεσιών καθαρισμού. Εποχική φύλαξη αρχαιολογικών χώρων. Μιλάμε για καινούργιες προσλήψεις όχι για απολύσεις ανθρώπων οι οποίοι δουλεύουν πολλά χρόνια. Πράγματι είναι πολύ δύσκολο να διώξει κανείς κάποιον άνθρωπο ο οποίος ήδη δουλεύει πολλά χρόνια.»
Και σημείωσε: «Αλλά αν θέλουμε να σχεδιάσουμε από τώρα για το 2015, γιατί θα πρέπει οι εποχικές θέσεις φύλαξης στους αρχαιολογικούς χώρους, τα 8μηνα αυτά, να καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Γιατί δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μία καινούργια αγορά εργασίας, καινούργιες εταιρείες που να συνδέουν τις υπηρεσίες που παρέχουν με το τοπικό τουριστικό προϊόν και να παρέχουμε αυτή την υπηρεσία, να έχουμε ανοιχτά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, όπως θα τους έχουμε για πρώτη φορά εφέτος, αλλά χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό μοντέλο σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα».
Η εσωτερική κινητικότητα είναι χρήσιμο εργαλείο και δεν συνδέεται με απολύσεις
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε χρήσιμο εργαλείο την εσωτερική κινητικότητα στο Δημόσιο.«Ποτέ δεν είπα ότι δεν πρέπει να γίνονται απολύσεις στο δημόσιο και εξακολουθώ να το πιστεύω αυτό. Απλά οι απολύσεις δεν πρέπει να συνδέονται με ένα χρήσιμο εργαλείο που είναι το εργαλείο της εσωτερικής κινητικότητας στο δημόσιο».
Και πρόσθεσε: «Απολύσεις πρέπει να γίνονται και στις περιπτώσεις εκείνες όπου προφανώς έχουμε υπαλλήλους οι οποίοι είναι πειθαρχικά υπόλογοι, οι οποίοι βρίσκονται παρανόμως στο δημόσιο και διαπιστώνουμε μέσα από έναν πολύ συστηματικό έλεγχο που έχουμε ξεκινήσει ότι είναι πολύ περισσότερες οι περιπτώσεις από αυτές που υποψιαζόμασταν και φυσικά ενδέχεται πάντα να προκύψουν απολύσεις και σε περιπτώσεις όπου αποφασίζει το δημόσιο να συρρικνώσει τις δομές του και ενδεχομένως να εκχωρήσει ένα κομμάτι των αρμοδιοτήτων που ασκεί και στον ιδιωτικό τομέα. Κι αυτή είναι μία συζήτηση».
Στο ζήτημα αν είναι ηθικό να απολύεται μία καθαρίστρια στα 50 της χρόνια ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε: «Και για τις περιπτώσεις εκείνες όπου για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια απολύονται δημόσιοι υπάλληλοι, εμείς προβλέψαμε στο πολυνομοσχέδιο να υπάρχει αποζημίωση. Δεν προβλεπόταν από τον νόμο επειδή ακριβώς ήταν αδιανόητο να υπάρξει απόλυση δημοσίου υπαλλήλου, προβλέπουμε και αποζημίωση και ένταξή του στον ΟΑΕΔ και ένταξή του σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα επανακατάρτισης».