Ειδήσεις

Προσκλητήριο για συμβολή στο Εθνικό Πιλοτικό Πρόγραμμα αναβάθμισης 33 μουσείων

Προσκλητήριο προς τα Εμπορικά Επιμελητήρια και την Τουριστική επιχειρηματικότητα για συμβολή στο Εθνικό Πιλοτικό Πρόγραμμα αναβάθμισης 33 μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, που εγκαινιάζεται αύριο

«Αύριο είναι για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μια ξεχωριστή ημέρα. Με πολλή προσπάθεια, με σωστό συντονισμό και με τη στήριξη του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά ξεκινάμε το Εθνικό Πιλοτικό Πρόγραμμα αναβάθμισης τών 33 μουσείων και τών αρχαιολογικών χώρων μέγιστης επισκεψιμότητας», είπε ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος απευθυνόμενος προς τα προεδρεία και προς εκπροσώπους των Eμπορικών Eπιμελητηρίων και της Τουριστικής επιχειρηματικότητας σε ευρεία σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Και συνέχισε: «Το Πρόγραμμα αυτό δεν αφορά μόνο στη διεύρυνση του ωραρίου από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, επί επτά ημέρες την εβδομάδα, από 1ης Απριλίου έως 31ης Οκτωβρίου, στα εν λόγω μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Αλλά και στην πρόσληψη και τοποθέτηση του νέου εποχικού προσωπικού- 1122 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων. Στην αναμόρφωση και επέκταση των πωλητηρίων και την επιλογή και προβολή των κατάλληλων πωλητέων ειδών. Στη βελτίωση της πρόσβασης των επισκεπτών. Στην αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Στην καλύτερη λειτουργία των εκδοτηρίων και των ακυρωτικών μηχανημάτων. Στην επέκταση και αναμόρφωση των αναψυκτηρίων. Στην εφαρμογή νέου πολιτιστικού μάρκετινγκ. Στη συνεργασία με την τουριστική επιχειρηματικότητα, αλλά και με τον εμπορικό κόσμο και με κάθε άλλο κρίκο της αλυσίδας που συνδέει την πολιτιστική μας κληρονομιά με τη σημερινή Ελληνική κοινωνία, την εθνική μας ταυτότητα με τη σύγχρονη ανάπτυξη. Το ονομάζουμε Εθνικό Πιλοτικό Πρόγραμμα διότι σηματοδοτεί μια εθνική υπόθεση, ένα στοίχημα που μας αφορά όλους».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος απηύθυνε προσκλητήριο προς τους παρισταμένους κοινωνικούς εταίρους να συμπράξουν στο πρόγραμμα αυτό, που, διαβεβαίωσε ότι «δε θα περιοριστεί μόνο στη φετινή τουριστική περίοδο. Θα συνεχιστεί και του χρόνου. Και, εφ’ όσον ολοκληρωθεί στους πρώτους 33 αρχαιολογικούς χώρους, θα επεκταθεί κατόπιν και σε άλλους, σε όλη την Ελλάδα».
Ηδη αύριο το απόγευμα, «για να συμβολίσουμε τη νέα αρχή», όπως είπε ο υπουργός, θα πραγματοποιηθούν μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε 14 πόλεις, από τη Θεσσαλονίκη έως το Λασίθι και από την Κέρκυρα έως τη Ρόδο. «Και θα ακολουθήσουν πολλές άλλες».
Πολύ θετικά αντιμετώπισαν οι εκπρόσωποι του εμπορικού και τουριστικού κόσμου τις εξαγγελίες και τις λεπτομέρειες του προγράμματος. Στις δικές τους τοποθετήσεις, αναφέρθηκαν στη σημασία της καθιέρωσης του e – ticketing και της εγκατάστασης Wi- Fi (δυο τομείς για τους οποίους ήδη έχουν υπογραφεί σχετικές συμβάσεις και δρομολογούνται), αλλά και σε επί μέρους θέματα, όπως η ανάγκη εξασφάλισης χώρων στάθμευσης των τουριστικών πούλμαν, η εξασφάλιση της δυνατότητας ξενάγησης σε περισσότερες γλώσσες κ.α.
Πάντως, όλοι δήλωσαν διατεθειμένοι να συμβάλουν στην προβολή του νέου προγράμματος με σύνδεση με τις αντίστοιχες ιστοσελίδες, δημοσιεύσεις σε περιοδικά ατμοπλοϊκών και αεροπορικών εταιριών, προβολή σχετικών βίντεο σε αεροδρόμια, ανάρτηση αφισών σε καταστήματα και με πλήθος άλλων τρόπων, οι οποίοι θα εξειδικευθούν στη συνέχεια. Ανάμεσά τους και η συνέργεια με δραστήριους φορείς του σύγχρονου πολιτισμού, όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, που οργανώνει, άλλωστε, κάποιες από τις εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν αύριο στα Προπύλαια της Ακρόπολης, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών.
«Η θέση μας είναι σταθερή: Η πολιτιστική μας κληρονομιά πρέπει να παραμείνει και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Από εκεί και πέρα είμαστε ανοιχτοί σε κάθε αποδοτική συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, προσθέτοντας ότι η επιτυχία του Εθνικού Πιλοτικού Προγράμματος «πρέπει να είναι μια επιτυχία των δημοσίων δομών. Τότε θα είναι ένα στοίχημα διπλά κερδισμένο».
Και ανήγγειλε ότι μετά το Πάσχα θα συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη αντιμετώπισης και των προβλημάτων που άπτονται πολιτιστικών θεμάτων της πρωτεύουσας. «Πρέπει με τους συναρμόδιους φορείς να τα αντιμετωπίσουμε. Η Αθήνα έχει μια εικόνα που δεν της αξίζει», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ κα Λίνα Μενδώνη, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κα Μαρία Βλαζάκη- Ανδρεαδάκη, ο Πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων κ. Θόδωρος Σούμπασης, ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Μύρων Μιχαηλίδης, καθώς και οι κκ:
Κωνσταντίνος Μίχαλος (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος), Γιώργος Καββαθάς (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος), Γιάννης Ρέτσος (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων), Λύσανδρος Τσιλίδης , Νίκος Κελαϊδίτης (Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων), Γιώργος Τσακίρης (Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος), Αντώνης Στελιάτος (Ενωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού), Μιχάλης Λάμπρος, Αντώνης Καλούδης (Ενωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας), Αλέξανδρος Βασιλικός (Ενωση Ξενοδόχων Αττικής), Ηλίας Βλαχάκης (Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών), Κώστας Μπρεντάνος (Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Ελλάδος), Χαρά Μητσοτάκη (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών), Ντέπη Τσιμέα (Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος), Δημήτρης Γερογιάννης, Χαρά Ντελέκου (Aegean).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου