Εντυπωσίασε με την εμπεριστατωμένη ομιλία που πραγματοποίησε προχθές, στο ξενοδοχείο Mediterranean, η γενική χειρουργός μαστού υπεύθυνη του τμήματος μαστού στη Βιοκλινική Αθηνών, κ. Νατάσα Παζαΐτη.
Η ομιλία της συζύγου του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, όπως είχε προαναγγείλει η «δ».
Η κ. Παζαΐτη αναφέρθηκε με κάθε λεπτομέρεια στην εξέλιξη του κληρονονικού καρκίνου του μαστού και στο ρόλο που παίζουν τα γονίδια. Περιέγραψε και τους κινδύνους που διατρέχουν οι γυναίκες οι οποίες δεν επιθυμούν να κάνουν προληπτικές εξετάσεις ή επεμβάσεις για να μπλοκάρουν την εξέλιξη της νόσου.
Εντυπωσίασαν πολύ τα αποτελέσματα των ερευνών που παρουσίασε η κ. Παζαΐτη στο ακροατήριο που την άκουγε με πολλή προσοχή.
«Ένας άνθρωπος μπορεί να γεννηθεί με μια γονιδιακή μετάλλαξη ( βλαστική μετάλλαξη) ή να αποκτήσει μια γονιδιακή μετάλλαξη κατά τη διάρκεια της ζωής του ( σωματική μετάλλαξη). Σωματικές μεταλλάξεις μπορούν να προκληθούν από περιβαλλοντικούς παράγοντες ή τυχαία. Δυστυχώς το 90% των καρκίνων του μαστού θεωρούνται τυχαίοι και ονομάζονται σποραδικοί. Οι καρκίνοι αυτοί δεν κληρονομούνται», εξήγησε η κ. Παζαΐτη.
Η κ. Παζαΐτη αναφέρθηκε επίσης στη συμπεριφορά των γονιδίων BRCA1 και BRCA2.
«H αλλαγή σε ένα γονίδιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μιας πρωτεϊνης και τη διαταραχή της λειτουργίας των κυττάρων ή τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων. Ένας άνθρωπος μπορεί να γεννηθεί κληρονομώντας μια νόσο ή να αποκτήσει μια γονιδιακή μετάλλαξη ή σωματική μετάλλαξη στη ζωή του», είπε η κ. Παζαΐτη.
«Αν ο πατέρας είτε η μητέρα σε μια οικογένεια φέρουν ένα μεταλλαγμένο γονίδιο υπάρχει 50% πιθανότητα αυτό να μεταφερθεί σε κάποιο παιδί τους», είπε η κ. Παζαΐτη.
Η υπεύθυνη του τμήματος Μαστού της Βιοκλινικής Αθηνών αναφέρθηκε και στις χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται για προληπτικούς λόγους.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή στην οποία υπεβλήθη η γνωστή ηθοποιός Ατζελίνα Τζολί.
«Δεν το έκανε τυχαία η κ. Τζολί. Μετά από το γονιδιακό έλεγχο βρέθηκε πως ήταν φορέας του γονιδίου BRCA1. Αυτό σημαίνει πως είχε μεγάλες πιθανότητες να νοσήσει από καρκίνο του μαστού», εξήγησε η κ. Παζαΐτη και αναφέρθηκε στη συνέχεια στις μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 όταν αυτά κληρονομούνται.
Όπως τόνισε η κ. Παζαΐτη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι έχουν συγγενείς πρώτου ή δευτέρου βαθμού που έχουν νοσήσει.
Η κ. Παζαΐτη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προληπτικές εξετάσεις που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες από την ηλικία των 18 ετών. Από την ηλικία των 25 ετών είναι απαραίτητες, όπως τόνισε, οι μαστογραφίες.
«Προληπτικές εξετάσεις θα πρέπει να κάνουν και οι γυναίκες που έχουν στην οικογένειά τους περιστατικά καρκίνων των ωοθηκών».
Ελπίδα σωτηρίας από τον καρκίνο του μαστού, όπως τόνισε, είναι η αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή.
«Μελέτες έχουν αποδείξει πως οι επεμβάσεις του είδους αυτού μπορούν να μειώσουν πολύ τον κίνδυνο. Υπάρχουν καρκίνοι που δεν μπορούν να φανούν στις μαστογραφίες», τόνισε η κ. κ. Παζαΐτη που αναφέρθηκε και στην αποκαλούμενη χημειοπροφύλαξη.
«Η διαχείριση των ασθενών είναι σύνθετη. Είτε θα πρέπει να επιλέξουμε μια μεγάλη προληπτική επέμβαση ή μια μικρότερη θεραπευτική μαστεκτομή αφού νοσήσουν», εξήγησε η κ. Παζαΐτη.
Στο τέλος της ομιλίας της η κ. Παζαΐτη δέχθηκε ερωτήσεις από συναδέλφους της ιατρούς, ενώ αναφέρθηκε και την αδυναμία του κράτους αλλά και των ασφαλιστικών εταιρειών να καλύψουν τις δαπάνες για τα εμφυτεύματα.
«Ο ρόλος των ιατρών είναι πολύ σημαντικός γιατί πρέπει με σαφήνεια και ειλικρίνεια να περιγράψουν την κατάσταση στους ασθενείς, ώστε εκείνοι στη συνέχεια να λάβουν την καλύτερη δυνατή απόφαση», τόνισε η κ. Παζαΐτη.
Ακολούθησε η ομιλία του χειρουργού κ. Γιώργου Τριάντου και του κ. Κλεάνθη Δουκάκη για τον καρκίνο του ορθού.
Εξίσου σημαντικές ήταν οι ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν από όλους τους ιατρούς που έλαβαν μέρος στο συνέδριο.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο πολύ μεγάλο κόστος των φαρμακευτικών σκευασμάτων για τους ασθενείς με καρκίνο.
Δεν φέρουν όμως την ευθύνη, όπως επισημάνθηκε προχθές, για την κοστολόγηση των φαρμάκων οι γιατροί που κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν τη ζωή των ασθενών τους.
Στόχος του συνεδρίου που οργανώθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο ήταν η βελτιστοποίηση της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων ειδικοτήτων καθώς και η ενημέρωση στο πεδίο της κλινικής ογκολογίας.
Έλαβαν μέρος διακεκριμένοι ιατροί από το χώρο της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας της Παθολογικής Ογκολογίας της Μοριακής βιολογίας.
Επιδίωξη της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου είναι η λειτουργία του ογκολογικού τμήματος στο νοσοκομείο Ρόδου.
Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν προχθές το μεσημέρι.
https://www.dimokratiki.gr/31-03-2015/analitika-stichia-gia-ton-karkino-tou-mastou-apo-tin-natasa-pazaiti-sti-rodo/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.