Με τις διαπραγματεύεις στις Βρυξέλλες σε εξέλιξη και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προετοιμάζει την κοινή γνώμη και το εσωκομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ για έναν «έντιμο συμβιβασμό» από το βήμα της Βουλής το βράδυ της Δευτέρας, οι εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος πιθανολογείται ότι θα είναι πολλές – κατά πολλούς και ταχείες.
Εν αναμονή του περιεχομένου της συμφωνίας και με χρονικό ορίζοντα τον ερχόμενο Ιούνιο, όπου κατά τον κ. Τσίπρα θα επιδιωχθεί η σύναψη ενός «αναπτυξιακού συμβολαίου» με τους εταίρους, τα σημεία στα οποία οι θέσεις του Αριστερού Ρεύματος και της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιάζουν να τέμνονται είναι πολλά.
Μεταξύ αυτών:
– οι ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση εμφανίζεται διαλλακτική, ενώ το Ρεύμα είναι κατηγορηματικά αντίθετο
– οι πρακτικές που ακολουθούνται και οι δηλώσεις που γίνονται από τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, με πιο πρόσφατο κρούσμα την «παραχώρηση» της προοπτικής συνεκμετάλλευσης ενεργειακών κοιτασμάτων του Αιγαίου στις ΗΠΑ
– ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Μέρκελ και Τσίπρα, καθώς στους κόλπους της εσωκομματική αντιπολίτευσης εκλαμβάνεται ως προοίμιο συμβιβασμού με το Βερολίνο. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες μόλις ημέρες μετα την συνάντηση του Βερολίνου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για «σύγκρουση με την Γερμανική Ευρώπη».
– η προοπτική διατήρησης του ΕΝΦΙΑ, έστω και με διαφορετική ονομασία
– το ενδεχόμενο αλλαγών στον ΦΠΑ και άλλα πιθανά σημεία της υπό εξέταση συμφωνίας.
Υπό αυτές τις συνθήκες, αξιοσημείωτο είναι ότι για το ερχόμενο Σάββατο, 4 Απριλίου, έχει προγραμματιστεί πανελλαδική συνδιάσκεψη του Αριστερού Ρεύματος, όπου όλες οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών αναμένεται να τεθούν επί τάπητος.
Εν όψει αυτής της συνάντησης είναι ενδεικτικό ότι στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ήδη δεδομένη την συμφωνία με την Ευρώπη και υπό αυτό το πρίσμα εκδηλώνονται διάφορες τάσεις.
Μία μερίδα στελεχών αναμένει ότι την κρίσιμη στιγμή και πιθανώς πριν τον Ιούνιο, ο κ. Τσίπρας θα θέσει προ διλημμάτων και το κόμμα του, ενώ μία άλλη εκτιμά και δηλώνει ότι το Ρεύμα δεν θα πρέπει να μείνει σε ρόλο παρατηρητή, αλλά να αναλάβει προωτοβουλίες και να θέσει διλήμματα από την δική του πλευρά, με το σκεπτικό της τήρησης των προεκλογικών δεσμεύσεων και των συνεδριακών αποφάσεων.
Το ΒΗΜΑ