Και τις τελευταίες στρόφιγγες ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις έκλεισε το τελευταίο διάστημα η ασφυκτική κατάσταση των τραπεζών, με το σύνολο της αγοράς, πλην του τουρισμού, να έχει νεκρώσει.
Την απαισιόδοξη αυτή διαπίστωση κάνουν τραπεζίτες και παράγοντες της αγοράς, παρακολουθώντας την εξέλιξη των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους υπό την τεράστια πίεση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Όπως αναφέρουν, ήδη κατά το τελευταίο τρίμηνο η ζημιά που έχει υποστεί η πραγματική οικονομία είναι ασύλληπτη έως μη αναστρέψιμη, αφού πέρα από τα πλέον των 25 δισ. ευρώ που έχουν χάσει οι τράπεζες από την εκροή καταθέσεων, καταγράφονται πραγματικές ζημίες και από την μείωση του ρυθμού ανάπτυξης. Ήδη από τη μείωση των προβλέψεων για ρυθμό ανάπτυξης στο 1,4% φέτος έναντι αρχικής πρόβλεψης για 2,9%, υπάρχει μία απώλεια 3 δισ. ευρώ επί προϋπολογιστικής βάσης, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Capital.gr. Σημειώνεται δε, ότι και η πρόβλεψη για ανάπτυξη στο 1,4% φέτος κρίνεται μη ρεαλιστική βάσει της μέχρι τώρα πορείας της Οικονομίας.
Για τις επιχειρήσεις η κατάσταση είναι πλέον τραγική, αφού πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που εμφανίζουν ακόμη ικανοποιητικές πωλήσεις, το σύνολο των επιχειρήσεων βρίσκει κλειστές τις πόρτες χρηματοδότησης των τραπεζών.
Είναι τέτοιο δε, το «στέγνωμα» των τραπεζών που τις τελευταίες ημέρες ζητούν cash collateral από τους επιχειρηματίες – πελάτες τους προκειμένου να τους παράσχουν τα απολύτως αναγκαία κεφάλαια. Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, οι τράπεζες πλέον, σε κάθε αίτημα χρηματοδότησης από τους επιχειρηματίες, ζητούν οι τελευταίοι να τους φέρουν εκ των προτέρων το ισόποσο σε καταθέσεις. Μόνο με βάση τις καταθέσεις αυτές δέχονται να τους εκδώσουν εγγυητική για να μπορέσουν να κάνουν εισαγωγή πρώτων υλών ή προϊόντων και με τον όρο, παράλληλα, ότι θα δεσμεύσουν τις καταθέσεις τους για την εξόφληση των τιμολογίων της επιχείρησης εφόσον αυτή δεν μπορέσει να τα εξυπηρετήσει από τις πωλήσεις της. Προφανώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, καμία επιχείρηση δεν φέρνει καταθέσεις στην τράπεζα.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τη διακοπή της έκδοσης εγγυητικών επιστολών από τις ξένες τράπεζες τον Φεβρουάριο, όταν η Οικονομία δεχόταν τους πρώτους ισχυρούς κλυδωνισμούς βαδίζοντας προς τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου για χορήγηση τετράμηνης παράτασης προς την ελληνική κυβέρνηση. Έκτοτε η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί, αντιθέτως οξύνεται, πλήττοντας καίρια τη ρευστότητα των τραπεζών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές τράπεζες δεν σταμάτησαν εσχάτως μόνο την ανανέωση εγγυητικών επιστολών, αλλά έκλεισαν και τα πιστωτικά όρια των επιχειρήσεων. Στην πράξη, δηλαδή, οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στα μειωμένα, έστω, δανειακά πλαφόν που τους είχαν ορίσει οι τράπεζες προκειμένου να καλύπτουν πληρωμές τιμολογίων τους ή άλλες τρέχουσες ανάγκες τους.
Η κατάσταση αυτή για τις επιχειρήσεις αγγίζει και τους μισθούς των υπαλλήλων τους, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, πλέον και παραρτήματα πολυεθνικών εταιριών που λειτουργούν στην Ελλάδα (όχι ως θυγατρικές τους) αντιμετωπίζουν δυσκολία να καταβάλουν μισθούς ακόμη και σε διοικητικά τους στελέχη.
Πηγή:capital.gr
Οι εκροές γίνονται για να κινείτε η αγορά όσο γίνεται. Οι εκροές από τον έναν λογαριασμό γίνονται πληρωμές και καταθέσεις σε άλλους λογαριασμούς. Δεν κυκλοφορεί χρήμα έτσι κ αλλοιώς στην αγορά.
Να φρόντιζαν οι τραπεζίτες λοιπόν να έχουν περισσότερα από το 10% σε απόθεμα των ποσών που έχουν υποτίθεται φυλαγμένα στους λογαριασμούς τους, και να μην έπαιζαν ζάρια με τα χρήματα του κόσμου.
Υποκριτές, που δεν υπάρχει χρήμα και καλά.
Και η τελευταία παράγραφος, ποιος γάτος την έγραψε;
Σώπα ρε που δεν έχουν να πληρώσουν οι πολυεθνικές ούτε τους μισθούς των διοικητικών στελεχών τους. Των εργατών τους που είναι το σημαντικότερο έχουν δλδ και τα πληρώνουν κανονικά θέλετε να μας πείτε;;
Δεν παίζεστε,
Σκέφτεσται καθόλου πριν γράψετε την προσωπική σας άποψη σαν είδηση, ή απλά παπαγαλίζεται ότι σας ταϊζουν;;
Ντροπή σας