Ειδήσεις

Reuters:Φόβοι πως η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για τις επαναπροωθήσεις

Πέντε ημέρες πριν από την ημερομηνία από την οποία η Τουρκία θα πρέπει να αρχίσει να παίρνει πίσω από την Ελλάδα, με βάση τη συμφωνία με την ΕΕ, παραμένει η αβεβαιότητα για το πόσοι θα είναι αυτοί, πώς θα γίνει η διαδικασία καταγραφής και πού θα στεγασθούν. σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters από την Τουρκία.

Βάσει της συμφωνίας, οι επαναπροωθήσεις θα πρέπει να αρχίσουν στις 4 Απριλίου. Οι πρώτοι πρόσφυγες θα φτάσουν με πλοία από τα ελληνικά νησιά στο Ντικιλί, βόρεια της Σμύρνης, αλλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πού θα φιλοξενηθούν μακροπρόθεσμα.

Ανησυχίες δημάρχων στην περιοχή της Σμύρνης

«Ανησυχούμε ότι όχι μόνο το Ντικιλί, αλλά και για τις υποδομές υγείας και εκπαίδευσης όλης της περιοχής ότι δεν θα είναι έτοιμες για να μείνουν εδώ. Εχουμε εκφράσει αυτές τις ανησυχίες», λέει ο δήμαρχος του Ντικιλί, Μουσταφά Τοσούν. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφόρηση από τις αρχές, προσθέτοντας ότι πρόκειται για τουριστική περιοχή και κατά συνέπεια ακατάλληλη για την μακροπρόθεσμη φιλοξενία των προσφύγων.

Ο κυβερνήτης της περιοχής, Ναζμί Σεζγκίν, δήλωσε στην εφημερίδα Haberturk ότι το πλάνο είναι να δημιουργηθεί ένα κέντρο καταγραφής, και όχι προσφυγικός καταυλισμός, και από εκεί οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται στη Σμύρνη ή σε άλλες περιοχές, μέσα σε 24 ώρες.

Ο Κερέμ Κινίκ, αντιπρόεδρος της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, δήλωσε ότι ο οργανισμός προετοιμάζει καταυλισμό 5.000 θέσεων στην επαρχία της Μαγνησίας (ανατολικά της Σμύρνης), μετά από αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης. «Πιθανότατα θα τοποθετήσουμε τους πρώτους που θα επαναπροωθηθούν σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ», είπε στο Reuters, ενώ άλλοι θα επιστρέψουν σε επαρχίες της Τουρκίας στις οποίες είχαν νωρίτερα εγκατασταθεί.

Δεν θα τους φυλακίσουμε

Οι Σύροι θα είναι ελεύθεροι να εγκατασταθούν εκτός των καταυλισμών, αν το θελήσουν, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο της υπηρεσίας AFAD που έχει την κεντρική ευθύνη στη διαχείριση των 2,9 εκατ. προσφύγων από τη Συρία που ήδη βρίσκονται στην Τουρκία. «Δεν μπορούμε να τους κελιδαμπαρώσουμε στα κέντρα φιλοξενίας. Αν θέλουν μπορούν να πάνε εκεί, ή αν έχουν συγγενείς μπορούν να μείνουν μαζί τους. Αν δηλώσουν ότι μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, δεν μπορούμε να τους πιέσουμε», εξήγησε ο ίδιος.

Η Τουρκία έχει δαπανήσει σχεδόν 10 δισ. ευρώ από τη στιγμή που ξέσπασε ο συριακός εμφύλιος, το μεγαλύτερο μέρος τους σε προσφυγικούς καταυλισμούς κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Εκεί φιλοξενούνται λιγότεροι από 300.000 πρόσφυγες, καθώς οι περισσότεροι ζουν εκτός καταυλισμών και εργάζονται παράνομα.

Η πρώτη εγκατάσταση 40 προσφύγων από τη Συρία στη Γερμανία αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι το σχέδιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου