Ξεκινά σήμερα το 6o Συμπόσιο Κλινικής Ογκολογίας στο ξενοδοχείο Mediterranean. Το Συμπόσιο διοργανώνεται από τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους Κυκλάδων, Κω και Καλύμνου.
Χθες ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Χρήστος Μαντάς και οι πρόεδροι της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής, κ.κ. Γιώργος Παπαδόπουλος και Μάριος Γεωργανάς, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, τονίζοντας ότι έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση των ογκολογικών περιστατικών στη Ρόδο.
«Το φετινό συμπόσιο διαπραγματεύεται κακοήθειες που ταλανίζουν την ελληνική επικράτεια, όπως και την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια. Έχουμε βάλει βέβαια και νέα θέματα που θα βοηθήσουν πολύ τους συνέδρους αλλά και τους ασθενείς της περιφέρειας. Γνωρίζετε όλοι πολύ καλά ότι δεν υπήρχαν γιατροί, δεν είχαμε ογκολόγους στο νοσοκομείο ούτε και ιδιώτες και όλοι οι ασθενείς αναγκαστικά μετέβαιναν στην Αθήνα. Πλέον όμως τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα οι ασθενείς εξυπηρετούνται καλύτερα.
Το συνέδριο θα παρακολουθήσουν 200 γιατροί απ’ όλη την Ελλάδα. Εκτός από τους φιλοξενούμενους γιατρούς, θα έχουμε συμμετοχή από γιατρούς του νοσοκομείου, ιδιώτες αλλά και της ιδιωτικής κλινικής. Όλο το ιατρικό σώμα θα βοηθήσει στην επιτυχία του συνεδρίου. Θα μιλήσουν επιφανείς συνάδελφοι της κλινικής, της χειρουργικής, της διαγνωστικής, της εργαστηριακής ογκολογίας για τον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, των μαλακών μορίων, του ουροποιητικού συστήματος. Για πρώτη φορά διαπραγματευόμαστε την γηριατρική ογκολογία και του γυναικολογικού καρκίνου», είπε ο κ. Μαντάς.
Αναφερόμενος στην καλύτερη αντιμετώπιση που έχουν οι ογκολογικοί ασθενείς στη Ρόδο, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε: «Όταν πρωτοήρθα στη Ρόδο υπήρχαν μόνο οι συνάδελφοι αιματολόγοι οι οποίοι κατέβαλλαν φιλότιμες προσπάθειες για να εκτελέσουν τις θεραπείες στο νησί. Τώρα το νοσοκομείο μας είναι πιο οργανωμένο, διαθέτει δύο ογκολόγους έχει ενισχυθεί επίσης και η ιδιωτική κλινική. Έχουν γίνει θετικά βήματα στο νησί στην αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης ασθένειας που απαιτεί το συντονισμό όλων των ειδικοτήτων. Αυτή είναι άλλωστε η κεντρική στόχευση του συμποσίου μας, να δημιουργήσει μία μεγαλύτερη διασύνδεση μεταξύ των ειδικοτήτων, την καλύτερη κατανόηση της κάθε ειδικότητας ώστε ο ασθενής να τυχαίνει καλύτερης αντιμετώπισης».
Την βεβαιότητα ότι μελλοντικά θα αντιμετωπίζονται εξ’ ολοκλήρου στη Ρόδο τα ογκολογικά περιστατικά εξέφρασε ο κ. Μάριος Γεωργανάς λέγοντας: «Μόνο υπερήφανος μπορώ να αισθάνομαι που ένα τόσο σημαντικό γεγονός πραγματοποιείται στο νησί μας. Ξεκίνησε ως ένα μικρό συμπόσιο πριν από έξι χρόνια και σήμερα έχει εξελιχθεί σημαντικά. Πέρα από τους ογκολόγους συμμετέχουν γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων που βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση των περιστατικών στη Ρόδο. Λείπει η δυνατότητα ακτινοθεραπειών στο νησί και ευελπιστούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε και αυτή τη δυνατότητα.
Όλα ξεκίνησαν κάποια χρόνια πριν που δεν υπήρχε ογκολόγος στο νοσοκομείο. Αφού εμφανίστηκε στη Ρόδο ο πρώτος ογκολόγος μπήκε το νερό στο αυλάκι. Καταφέρνουμε να αντιμετωπίζουμε τα περιστατικά στον τόπο μας. Γίνεται μία συλλογική προσέγγιση των ασθενών εδώ. Χρειαζόμαστε κάποιες συγκεκριμένες ειδικότητες που εκτιμώ ότι θα καταφέρουμε να έχουμε. Στο τέλος είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρνουμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα περιστατικά εξολοκλήρου στον τόπο μας».
Η κ. Κατερίνα Βολονάκη, παθολόγος που συμμετέχει ως εισηγήτρια στο συνέδριο αναφέρθηκε στις υποστηρικτικές ειδικότητες της ογκολογίας, τονίζοντας: «Θεωρώ εξαιρετικά ευτυχές το γεγονός ότι η φροντίδα του ογκολογικού ασθενή έχει αναβαθμιστεί σημαντικά σε σύγκριση με το παρελθόν. Οι υποστηρικτικές ειδικότητες της ογκολογίας παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλύτερη περίθαλψη των ογκολογικών ασθενών. Μαθαίνουμε κι εμείς από τους ογκολόγους και μπορούμε να βοηθήσουμε καλύτερα τα περιστατικά».
«Ο ογκολογικός ασθενής χρειάζεται πολύπλευρη αντιμετώπιση. Χρειάζεται πολλές ειδικότητες. Εκτός από το χημειοθεραπευτικό τμήμα, βασικό τμήμα είναι και το ακτινοθεραπευτικό. Οπωσδήποτε είναι θετικό να έχουμε ένα ακτινοθεραπευτικό τμήμα στον τόπο μας. Δεν θα χρειάζεται να μετακινούνται εκτός Ρόδου οι ασθενείς, πράγμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Γεγονός πάντως είναι ότι τα τελευταία χρόνια κάναμε ουσιαστικά βήματα στην αντιμετώπιση των ογκολογικών περιστατικών. Με άριστα το 10 βρισκόμασταν στο 1. Τώρα είμαστε στο 6».
https://www.dimokratiki.gr/31-03-2018/archizei-simera-sti-rodo-to-6o-symposio-klinikis-ogkologias/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.