Αθλητικά

Γιώργος Παναγόπουλος: Το πλάνο για την αναδιάρθρωση

Την δική του πρόταση για την αναδιάρθρωση ολόκληρου του ελληνικού ποδοσφαίρου, την οποία κοινοποίησε σε ΕΠΟ, Superleague, F.L., ΠΣΑΠ και Υφυπουργείο Αθλητισμού, κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του ΙΔΕΑΔ, δικηγόρος Γιώργος Παναγόπουλος, ο οποίος συμφωνεί απόλυτα με την πρόταση του προέδρου της ΕΠΣΔ Παναγιώτη Διακοφώτη.
Αναλυτικά το πλάνο που κατέθεσε:
«Λόγω της πανδημίας ήταν μοιραίο να ανοίξει πάλι η συζήτηση για την επαναδιάρθρωση του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου μας και ουσιαστικά δια της βίας του coronavirus να συρθούμε στην αναγκαστική διόρθωση της διοργανωτικής στρέβλωσης που ελέω των ΕΡΤοδωρων, έμπνευσης του… τηλεδωροθέτη Βασιλειάδη, πραξικοπηματικά και κατά παράβαση του Αθλητικού Νόμου και των ποδοσφαιρικών κανονισμών επιβλήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ήδη τρεις σοβαρές προτάσεις, από τον κ. Κούγια, τον κ. Διακοφώτη και την Νίκη Βόλου που μάλιστα την έχουν υπογράψει σχεδόν όλες οι ΠΑΕ της F.L., έχουν πέσει στο τραπέζι κι αναμένεται να ακολουθήσουν αρκετές ακόμα.
Σε συνέχεια των διαφόρων προτάσεων που έχω υποβάλλει κατά καιρούς για την αναδιόργανωση του ποδοσφαίρου μας, αρχικά ως φοιτητής της Νομικής Σχολής Αθηνών με την πρόταση μου για την θεσμοθέτηση του Επαγγελματικού Κυπέλλου, κατόπιν ως ασκούμενος δικηγόρος κι ασκών την δημοσιογραφία στα ιστορικά “ΣΠΟΡ ΤΟΥ Βορρά” , στην συνέχεια ως εκδότης της ATHLOS-ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, αργότερα ως πληρεξούσιος δικηγόρος διαφόρων ΠΑΕ, επανέρχομαι σήμερα, φυσικά με την επιστημονική ιδιότητα του αντιπροέδρου του ΙΔΕΑΔ, για να καταθέσω μία επικαιροποιημένη σύνθεση αυτών των εισηγήσεων, ευελπιστώντας ότι θα συμβάλλουν στην συνολική προσπάθεια για την άρση του υπάρχοντος θεσμικού αδιεξόδου:
1.Με δεδομένο, πέραν πάσης αμφισβήτησης, την προφανή αντίθεση της επιβληθείσης αναδιάρθρωσης τόσο με τον ισχύοντα Αθλητικό Νόμο, όσο και με τους Κανονισμούς, είναι πλέον αναγκαίο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι φορείς του ποδοσφαίρου και στο πλαίσιο αρχικά μιας Μεταβατικής Συμφωνίας Κυρίων να καταλήξουν σε ένα Πλάνο Αναδιόργανωσης του Εσωτερικού Διοργανωτικού Πλαισίου του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου που θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση εξισορροπητικά και σταδιακά ριζοσπαστικά μέχρι να επιτευχθεί η τελική μεταρρύθμιση που θα θωρακισθεί με την αντίστοιχη κανονιστική και νομοθετική επικύρωση.
2.Για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο μακρόπνοο πλάνο απαιτείται όχι μόνο η οικονομική διάσωση του Αστικού Συνεταιρισμού της S.L. αλλά και η θεσμική αναβάθμιση του, μέσω της μετεξέλιξης του σε Επαγγελματική Λίγκα όλων των ΠΑΕ δια της απορρόφησης της F. L. και σύστασης αντίστοιχων εσωτερικών διευθύνσεων για την διοργάνωση των πρωταθλημάτων της S.L. 1 και της S.L. 2.
Σε αυτή την πραγματική ΥΠΕΡΛΙΓΚΑ θα πρέπει να εμπεριέχεται και Διεύθυνση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών, και Διεύθυνση Επαγγελματιών Προπονητών, και Διεύθυνση Επαγγελματιών Διαιτητών (με υποδιεύθυνση VAR) και Διεύθυνση Δικαστικών και Διαιτητικών Οργάνων (όπου θα υπάγεται και θα λειτουργεί τόσο το Πειθαρχικό Δικαιοδοτικό Όργανο και η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Οικονομικών Διαφόρων) και Διεύθυνση Αδειοδότησης (όπου θα υπάγεται η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Αδειοδότησης!)
3.Εκτος από την διοικητική αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα, η ΥΠΕΡΛΙΓΚΑ πρέπει να διαθέτει ακόμα έναν δικό της αγωνιστικό θεσμό, τον οποίο και θα διοργανώνει η ίδια, δηλαδή το ΛΙΓΚ ΚΑΠ, το Επαγγελματικό Κύπελλο.
Μία διοργάνωση που είναι απαραίτητη όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και γιατί θα λύσει διά παντός τον γόρδιο δεσμό των δανεικών ποδοσφαιριστών, καθώς οι δεύτερες ομάδες των ΠΑΕ της S.L. θα μετέχουν σε αυτή τη νέα διοργάνωση!
4.Στις δεύτερες ομάδες των ΠΑΕ που πρέπει να συσταθούν από την νέα περίοδο θα μπορούν να εντάσσονται όλοι οι πρώην ποδοσφαιριστές της Κ-19 που προωθήθηκαν, καθώς και όσοι επιστρέφουν από δανεισμό και δεν θα συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη ομάδα. Επίσης στους αγώνες του πρωταθλήματος της S.L. 1,θα μπορούν να δηλώνονται από την δεύτερη ομάδα μέχρι 3 κάθε αγωνιστική.
5.Η δεύτερη ομάδα δηλαδή θα μετέχει μόνο στο Λίγκ Κπα κι όχι στο πρωτάθλημα της S.L.2, όπως έχει προταθεί από αρκετούς μέχρι τώρα, επειδή τα πρωταθλήματα θα καταντούσαν αναξιόπιστα, αφερέγγυα και βορά των στοιχηματζήδων από το γεγονός της αλλοίωσης της βαθμολογίας από τα αποτελέσματα των δεύτερων ομάδων που έτσι κι αλλιώς δεν θα είχαν δικαίωμα προβιβασμού!
6.Στο Επαγγελματικό Κύπελλο εκτός από τις ομάδες Β’, θα μετέχουν όλες οι ΠΑΕ της S.L.2.
7.Οι αγώνες θα γίνονται με διαδικασία ομίλων, ενώ η τελική φάση θα γίνεται με διαδικασία final four.
8.Οι συμμετέχουσες ΠΑΕ θα απολαμβάνουν οικονομικών προνομίων από ειδικά χορηγικά και τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ η τροπαιούχος θα αποκτά δικαίωμα συμμετοχής στο Υπερκύπελλο της νέας περιόδου!
9.Οσον αφορά τον θεσμό του δανεισμού, οι ΠΑΕ της S.L.1 θα μπορούν να δανείζουν απεριόριστα ποδοσφαιριστές στις ομάδες Β’, στις ομάδες των άλλων κατηγοριών και στις ομάδες του εξωτερικού, ενώ στις ΠΑΕ της S.L.1 θα μπορούν να δανείζουν το πολύ 3 ποδοσφαιριστές σε 3 διαφορετικές ομάδες, χωρίς δικαίωμα ανανέωσης του δανεισμού.
10.Η αγωνιστική περίοδος πρέπει να αρχίζει, όπως σε κάθε προηγμένη ποδοσφαιρικά χώρα, δηλαδή με το Υπερκύπελλο(Σούπερ Καπ) που επιβάλλεται μετά από πολλά χρόνια να επαναδιοργανωθεί.
Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι πρωταθλητές της S.L.1 και της S.L.2 και οι Κυπελλούχοι του Κυπέλλου Ελλάδας και του Επαγγελματικού Κυπέλλου.
Θα αγωνίζονται μεταξύ τους οι 2 πρωταθλητές σε μόνο νοκ άουτ αγώνα στην έδρα του πρωταθλητή της S.L.2 και οι Κυπελλούχοι στην έδρα του ασθενέστερου κατά κατηγορία ή κατόπιν κλήρωσης.
Ο τελικός θα γίνεται στην έδρα του κατώτερου κατά κατηγορία, αλλιώς με κλήρωση, ενώ οι αγώνες θα διεξάγονται το πρώτο και το δεύτερο σαββατοκύριακο του Αυγούστου.
Αν υπάρχει η δυνατότητα ο τελικός θα μπορεί να διεξάγεται σε μια πόλη της ομογένειας.
11.Ο τρίτος θεσμός του Κυπέλλου Ελλάδας με την συμμετοχή όλων των Κυπελλούχων των ΕΠΣ αλλά και όλων των ΠΑΕ από τον πρώτο γύρο, πρέπει να έχει μονούς αγώνες στην έδρα του ασθενέστερου κατά κατηγορία, με διπλούς αγώνες μόνο στα ημιτελικά, ενώ για να λυθεί το χρονίζον πρόβλημα της διοργάνωσης τελικού με κόσμο, αν δεν υπάρχει πραγματικά ουδέτερο γήπεδο που να διαθέτει τις προδιαγραφές, είτε θα πρέπει να γίνεται στο εξωτερικό, είτε το πιο ορθό και πρακτικό να ξαναγίνει διπλός!
12.Και φυσικά ο κύριος θεσμός του πρωταθλήματος της S.L.1, αν τελικά δεχθούμε ότι θα διεξαχθεί πάλι με 14 ομάδες και ίσως αργότερα με 12,πρέπει να ενισχυθεί μέσω της αναδιοργάνωσης των πλει οφ και πλει αουτ.
Με τον υποβιβασμό απευθείας της τελευταίας ομάδας και μέσω μπαράζ διπλών αγώνων μεταξύ του 13ου της S.L.1 και του 2ου της F.L., οι ομάδες θα χωρίζονται σε 3 γκρουπ :
Από 1-4 που θα παίζουν για τον τίτλο και τις ευρωπαϊκές θέσεις σε C.L. και E.L., από 5-8 που θα παίζουν για μία θέση στο E.L. κι από 9-13 που θα παίζουν για να αποφύγουν την δεύτερη θέση για το μπαράζ του υποβιβασμού.
Τα πλει οφ της κορυφής δεν θα διεξάγονται με όμιλο αλλά με χιαστί αγώνες, δηλαδή ο 1ος της κανονικής περιόδου εναντίον του 4ου σε 3 αναμετρήσεις (2 στην έδρα του 1ου και 1 στην έδρα του 4ου ) κι ο 2ος κατά του 3ου με τον ίδιο τρόπο.
Θα ισχύει το ίδιο βαθμολογικό σύστημα και οι βαθμοί θα προστίθενται στην κανονική βαθμολογία.
Στο τέλος θα αναμετρώνται ο 1ος της κανονικής περιόδου με τον 2ο κι ο 3ος με τον 4ο πάλι σε 3 αγώνες με τα ίδια προνόμια έδρας και θα προστίθενται κι αυτοί οι βαθμοί.
Η σειρά των αγώνων δεν θα διεξάγεται ή θα διακόπτεται, όταν οι απομένοντες προς διεκδίκηση βαθμοί δεν επαρκούν για την ανατροπή της διαμορφωθείσης βαθμολογίας.
Ομοίως θα διεξάγονται και οι αγώνες των άλλων 2 γκρουπ.
Θεωρώ ότι μια τέτοια λύση ικανοποιεί και τις τηλεοπτικές απαιτήσεις, χωρίς να επιβαρύνει το αγωνιστικό πρόγραμμα, καθώς maximum μια ομάδα θα μπορεί να φτάσει τους 32 (26 στην κανονική περίοδο και 6 στην έξτρα διαδικασία) αγώνες πρωταθλήματος, ενώ δεν αδικεί τις ομάδες που κατέλαβαν καλύτερη βαθμολογική θέση στην κανονική περίοδο.
Θεωρώ ότι έτσι δεν χρειάζονται οι συντελεστές και οι διαιρέτες των βαθμών της παλιάς διαδικασίας, καθώς οι προηγούμενες βαθμολογικά ομάδες της κανονικής περιόδου επιβραβεύονται με τα προνόμια του πιο ευνοϊκού αντιπάλου και του bonus των παραπάνω εντός έδρας αγώνων.
Έχω την άποψη επίσης ότι αυτή η πρόταση ξεπερνάει και τις εγγενεις αδυναμίες του φετινού συστήματος των play offs, καθώς αυτό το μίνι πρωτάθλημα μεταξύ των 6 πρώτων ομάδων, ακόμα κι αν τελικά διεξαχθεί, ουσιαστικά δεν μπορεί να αλλάξει την ήδη διαμορφωθείσα βαθμολογία, λόγω των βαθμολογικών αποστάσεων που σχεδόν πάντα δημιουργούνται στα ελληνικά πρωταθλήματα, εξαιτίας της έλλειψης ανταγωνιστικότητας μεταξύ ΠΑΕ με διαφορετικές ποδοσφαιρικές ταχύτητες!
13.Οσον αφορά την φετινή αναγκαστική επαναδιάρθρωση, είμαι πιο κοντά στην πρόταση του κ. Διακοφώτη (κυρίως γιατί συνδυάζει την μείωση επαγγελματικών κατηγοριών και ΠΑΕ με την ταυτόχρονη αυστηρή εφαρμογή της αδειοδότησης) και προτείνω τα παρακάτω:
Α. Πριν αποφασισθεί οποιαδήποτε αναδιάρθρωση, πρέπει πρώτα να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια για να ολοκληρωθούν στα γήπεδα οι φετινές διοργανώσεις, χωρίς να εξοντωθούν, σωματικά και οικονομικά, οι ποδοσφαιριστές.
Β. Σε περίπτωση που δεν μπορούν να γίνουν αγώνες, πρέπει να επικυρωθούν όλες οι βαθμολογίες, κατόπιν ετεροχρονισμένης τροποποίησης των προκηρύξεων, ως έχουν, να ανακηρυχθεί πρωταθλητής ο Ολυμπιακός, να πάρει ως δευτεραθλητης το εισιτήριο για το C.L. ο ΠΑΟΚ και να δηλωθούν για το Europa League οι ΑΕΚ, ΑΡΗΣ και ΟΦΗ υπό την αίρεση ενδεχόμενης άρσης της ποινής του ΠΑΟ από την FIFA.
Γ. Να υποβιβασθεί ο Πανιώνιος στην νέα S.L.2.
Δ. Να προβιβασθεί στην S.L.1 ο ΠΑΣ Γιάννινα.
Ε. Να συμπληρωθεί η 14η θέση της S.L. από τον νικητή του αγώνα κατάταξης μεταξύ Παναιτωλικού και Απόλλωνα Σμύρνης, ο οποίος όμως πρέπει να διεξαχθεί μέχρι 10 Ιουλίου κατά τον ΚΑΠ.
ΣΤ. Όσον αφορά τον θεσμό του Κυπέλλου, κατ’ αναλογία της πρόβλεψης για το πρωτάθλημα, να θεωρηθούν ως προκριθέντες στον τελικό οι 2 νικητές των πρώτων ημιτελικών αγώνων ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, ενώ ο μεταξύ τους τελικός μπορεί να γίνει μέσα στον Αύγουστο, πριν την έναρξη της νέας περιόδου.
Ζ. Όσον αφορά τις 2 άλλες κατηγορίες, αναπόφευκτα πρέπει να καταργηθεί η F.L. και να απορροφηθεί από την S.L. 2.
Η. Η νέα διευρυμένη Super League 2 θα αποτελείται από τις εξής ΠΑΕ:
α. Την υποβιβασθείσα από την S.L.1 ΠΑΕ Πανιώνιος.
β. Την ηττηθείσα από το μπαράζ, ΠΑΕ Παναιτωλικός ή Απόλλωνας Σμύρνης.
γ. Τις 8 ΠΑΕ της S.L.2, Χανιά, Λεβαδειακός, Α.Ε. Καραϊσκάκης, Απόλλωνας Λάρισας, Εργοτέλη, Παναχαϊκή, Δόξα Δράμας και Πλατανιά.
δ. Τις 14 ΠΑΕ της F.L., ΠΑΕ Τρίκαλα, Ιωνικός, Διαγόρας, Ο.Φ. Ιεράπετρας, Νίκη Βόλου, Ολυμπιακό Βόλου, Καβάλα, Βέροια, Αιγάλεω, Θεσπρωτό, ΓΑΣ Ιάλυσος, Ένωση Ασπροπύργου, Π.Ο. Τρίγλιας και Καλαμάτα.
ε. Τις 8 νέες ΠΑΕ που θα ανέλθουν από την Γ’ Εθνική.
Στ. Σύνολο:32 ομάδες που θα χωρισθούν σε 2 ομίλους των 16 ομάδων.
Θ. Πριν όμως την τελική διαμόρφωση της νέας S.L.2, πρέπει να διενεργηθεί η διαδικασία χορήγησης πιστοποιητικού από την Ε.Ε.Α., καθώς και η διαδικασία αδειοδότησης της ΕΠΟ, με προηγούμενη τροποποίηση του κανονισμού αδειοδότησης, για κατάργηση, επί μη αδειοδότησης, της ποινής αφαίρεσης 6 βαθμών και αντικατάσταση της με την ποινή του υποβιβασμού στην Γ’ Εθνική ερασιτεχνική κατηγορία.
Ι. Εξυπακούεται ότι με αυτό το πνεύμα ήδη θεωρώ ως μη δικαιούμενες συμμετοχής στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, τις ΠΑΕ Κέρκυρα και Απόλλωνα Πόντου, όπως πιθανολογώ ότι μετά την παρέμβαση της εισαγγελίας, κατόπιν των καταγγελιών και της μηνυτήριας αναφοράς μου, θα αποβληθούν κι άλλες ΠΑΕ που απέκτησαν, ελεω Ε.Ε.Α., εικονικά πιστοποιητικά συμμετοχής!
Κ. Επίσης θεωρώ δεδομένο ότι αν η Ε.Ε.Α. και η διεύθυνση αδειοδότησης εφαρμόσουν πιστά το νόμο και τον κανονισμό και εάν η FIFA επιμείνει στη νομολογία της περί αθλητικής διαδοχής των χρεών εις βάρος των νέων ΠΑΕ, τότε κάλλιστα μπορεί να διοργανωθεί ένα υγιές κι ανταγωνιστικό ενιαίο πρωτάθλημα της νέας Super Lerague 2 με 16, 18 ή 20 ΠΑΕ!
Λ. Συμπερασματικά με 34 το πολύ ΠΑΕ (14+20),μπορεί να αντέξει και να επιβιώσει στην… post c/v εποχή το Ελληνικό Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο, γιατί πρέπει να εκλάβουμε την πανδημία του κορωνα-ιού, όχι ως… δήμιο της Κοινωνίας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού αλλά ως μία μοναδική ευκαιρία να απαλλαγούμε από τους κάθε είδους… ιούς και τις θεσμικές παθογένειες που ενδημούν όχι μόνο στο ποδόσφαιρο μας αλλά και μολύνουν επί δεκαετίες όλα τα κοινωνικά αγαθά μας.
14. Αν δεν κινηθούμε προς αυτή την μεταρρυθμιστική κατεύθυνση, είναι προφανές ότι πολύ σύντομα δεν θα έχει λόγο ύπαρξης η S.L., όπως τώρα δεν έχει η F.L., και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μοιραία θα απορροφηθεί από την ΕΠΟ με ότι αυτό συνεπάγεται.
Αντίθετα, αν με εργαλείο το κουαρτέτο των ποδοσφαιρικών θεσμών του Υπερκυπέλλου, του Επαγγελματικού Κυπέλλου, του Κυπέλλου Ελλάδας και των play-off , μέσα από μια συνολική αναδιοργάνωση όλου του θεσμικού πλαισίου κι από την αξιοποίηση μιας συστηματικής κι όχι κολοβής επαναδιάρθρωσης, σε συνδυασμό με την πλήρη, δίκαιη και ισότιμη εφαρμογή της διαδικασίας της διπλής αδειοδότησης, διαμορφώσουμε ένα μόνιμο διοργανωτικό μοντέλο, το οποίο μάλιστα δια νόμου θα απαγορεύεται να αλλάξει αν δεν παρέλθουν τουλάχιστον 4 χρόνια, είναι σίγουρο ότι σύντομα θα ξεφύγουμε από την σημερινή ιογενή πραγματικότητα της διαφθοράς και της παρακμής και μετά βεβαιότητας θα απολαύσουμε τους καρπούς του και σε αγωνιστικό, και σε οικονομικό επίπεδο.
Θεωρώ ότι η παρούσα εισήγηση αποτελεί μια ιδανική λύση, χωρίς να ανατρέπει την ποδοσφαιρική πραγματικότητα, αφού αφενός μεν εμπεριέχει PLAN A και PLAN B επί χάρτου, είτε κυλήσει, είτε όχι η μπάλα επί χόρτου, αφετέρου δε δεν κινείται υπερβολικά εκτός της κανονιστικής σφαίρας.
Άλλωστε πλέον δεν βρισκόμαστε ενώπιον ψευτοδιλήμματων τύπου “αυτοδιοίκητο FIFA-ΕΠΟ ή κρατική παρέμβαση”, “νομικοί ή τακτικοί δικαστές”, “Έλληνες ή ξένοι διαιτητές”, “VAR ή… Βαρούχας” αλλά μπροστά σε μία επιλογή επιβίωσης, πετώντας το… νόμισμα στον αέρα : “CORONA(virus) ή γράμματα”.
Τώρα είναι η στιγμή των πραγματικών και μεγάλων στοιχημάτων σε όλους τους τομείς και φυσικά στην κοινωνία του ποδοσφαίρου!
Διαλέγετε και παίρνετε…
Υ. Γ. Επειδή πάνω από το ποδόσφαιρο που όλοι μας τόσο αγαπάμε, βρίσκεται η ζωή και η υγεία μας, εύχομαι σε όλους και φυσικά στην ποδοσφαιρική κοινωνία δύναμη και κουράγιο για να αντέξουμε εμείς, οι οικογένειες μας και η πατρίδα μας και να επιστρέψουμε σε ένα ηθικά, πνευματικά και κοινωνικά υγιές περιβάλλον, έχοντας άλλη φιλοσοφία για τα πάντα με άξονα τον άνθρωπο κι όχι το νόμισμα.
Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε, όπως με την βοήθεια του Θεού τα κατάφερα κι εγώ, μετά την οξεία ιογενή μυοκαρδίτιδα που υπέστην στις 31/12/2013 βγαίνοντας από την εντατική του “Γεννηματάς”, γερός και δυνατός!».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου