Ο φόβος έναντι του κορονοϊού εξελίσσεται σε νέο πεδίο δόξης λαμπρόν για απανταχού επιτήδειους, οι οποίοι προσφέρουν μέχρι και εμβόλια κατά της ιογενούς πνευμονίας. Προειδοποιήσεις και συστάσεις από την Europol.
Προειδοποιήσεις για αυξημένα κρούσματα απάτης με “εμπόρευμα” τον κορωνοϊό ή ορθότερα τον φόβο έναντι του ιού εκφράζει η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία. Η διευθύντρια της Europol Κάθριν ντε Μπολ χαρακτηρίζει μάλιστα εντυπωσιακή την ταχύτητα με την οποία εγκληματίες και απατεώνες εξελίσσουν και προσαρμόζουν τα “επιχειρηματικά τους μοντέλα”.
“Την ώρα που πολλοί άνθρωποι μάχονται κατά της κρίσης και βοηθούν τους ανθρώπους, υπάρχουν και εγκληματίες που εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούμε να το δεχθούμε αυτό. Απατεωνιές εν μέσω υγειονομικής κρίσης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία”, αναφέρει η εκπρόσωπος της αρμόδιας για τον συντονισμό των αστυνομικών υπηρεσιών της ΕΕ και διασυνοριακών ερευνών ευρωπαϊκής αρχής.
Φάρμακα και εμβόλια “μαϊμού”
Η Europol προειδοποιεί για φάρμακα “μαϊμού” που προσφέρονται μέσω του διαδικτύου. Στο πλαίσιο διεθνούς επιχείρησης που έγινε σε 90 χώρες με τη συνεργασία και άλλων αστυνομικών αρχών, καταγράφηκαν πάνω από 2.000 ιστοσελίδες που προσφέρουν υποτιθέμενα χάπια, σπρέι ή κρέμες κατά του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας επιχείρησης κατά του λαθρεμπορίου φαρμάκων με την κωδική ονομασία “Πανγαία” κατασχέθηκαν συνολικά τέσσερα εκατομμύρια σκευάσματα, μεταξύ αυτών αντιιικά φάρμακα αλλά και απομιμήσεις φαρμάκων κατά της ελονοσίας, που δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας. Επίσης βρέθηκαν πλαστές και υπερτιμημένες χειρουργικές μάσκες που δεν προσφέρουν καμία απολύτως προστασία. Στις αρχές Μαρτίου κατασχέθηκαν 34.000 ψεύτικες μάσκες.
Στην παγίδα των επιτήδειων δεν πέφτουν όμως μόνον ανήσυχοι καταναλωτές αλλά συχνά και δημόσιες υπηρεσίες. Στο Βέλγιο οι αρχές παρήγγειλαν πέντε εκατομμύρια μάσκες από εταιρία στην Τουρκία, οι οποίες δεν παραδόθηκαν ποτέ έγραψε η βελγική εφημερίδα Le Soir. Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές η ισπανική El Pais ανέφερε ότι οι ισπανικές αρχές χρησιμοποίησαν στη Μαδρίτη 640.000 ψεύτικα τεστ που έδειξαν, ως επί το πλείστον, αρνητικά αποτελέσματα. Τα τεστ φέρεται να προήλθαν από κινεζική εταιρία.
Συστάσεις και από την Κομισιόν
Η πρόεδρος της Κομισιόν είχε προειδοποιήσει ήδη την περασμένη εβδομάδα για τη δράση επιτήδειων, καλώντας τους ευρωπαίους πολίτες να εξετάζουν πάντοτε ενδελεχώς τη σοβαρότητα και εγκυρότητα των εταιριών από τις οποίες παραγγέλνουν ηλεκτρονικά. Δήθεν εμβόλια κατά του κορονοϊού δεν υπάρχουν, επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιν, προσθέτοντας ότι όταν θα είναι διαθέσιμα, αυτό θα γίνει γνωστό από αξιόπιστες και επίσημες πηγές.
Την ίδια ώρα η Europol προειδοποιεί και για αυξημένο κίνδυνο κλοπών και διαρρήξεων. Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων πολλές επιχειρήσεις αλλά και ιατρικές εγκαταστάσεις είναι άδειες ή δεν προστατεύονται επαρκώς. Συχνά ληστές και κάθε λογής επιτήδειοι προσποιούνται στα θύματά τους εκπρόσωπους των υγειονομικών αρχών ή και γιατρούς που θέλουν δήθεν να τους εξετάσουν.
Παρόμοια και χειρότερα προβλήματα καταγράφονται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στις ΗΠΑ εταιρία που διαχειρίζεται ηλεκτρονικές διευθύνσεις ανακοίνωσε ότι δεν δέχεται πλέον νέες καταχωρήσεις ιστοσελίδων που περιέχουν τις λέξεις κλειδιά, corona ή covid.
Μπερντ Ρίγκερτ
Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
Πηγή: Deutsche Welle