Πώς θα γίνονται τα self testing – Υπάρχουν πολλοί ειδικοί που θεωρούν παρακινδυνευμένο να ανοίξει οποιαδήποτε δραστηριότητα υπό τις παρούσες ιδιαίτερα επιβαρυμένες επιδημιολογικές συνθήκες
H 12 Απριλίου προβάλλει ως η επικρατέστερη ημερομηνία για την επανέναρξη γυμνασίων και λυκείων και μία εβδομάδα αργότερα ενδεχομένως των δημοτικών. Η τελική εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων αναμένεται να επιδοθεί προς την κυβέρνηση έως την Παρασκευή.
Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται ότι δεν επιτρέπει, σύμφωνα με τους ειδικούς το άνοιγμα των σχολείων παράλληλα με το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, όπως ήταν η αρχική πρόταση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, ωστόσο ακόμα και για τη μεθεπόμενη Δευτέρα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των επιστημόνων καθώς ορισμένοι, όπως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Α. Εξαδάκτυλος θεωρούν ότι πρέπει να ανοίξει μόνο το λιανεμπόριο, κάποιοι άλλοι, όπως ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠθ Δ. Σαρηγιάννης ότι πρέπει να προηγηθούν τα σχολεία και μάλιστα ει δυνατόν μόνο τα λύκεια και πολλοί λιγότεροι είναι εκείνοι που θεωρούν ότι μπορούν να ανοίξουν και οι δύο δραστηριότητες ταυτόχρονα.
Αντιθέτως υπάρχουν πολλοί ειδικοί που θεωρούν παρακινδυνευμένο να ανοίξει οποιαδήποτε δραστηριότητα υπό τις παρούσες ιδιαίτερα επιβαρυμένες επιδημιολογικές συνθήκες και με την πανδημία να μην έχει φθάσει ακόμα στην κορύφωσή της. Η Αριστοτελία Πελώνη σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΙ δήλωσε πάντως ότι προτεραιότητα είναι το άνοιγμα των Λυκείων.
Πως θα γίνονται τα self test
«Κλειδί» για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία είναι το self-testing, στο οποίο βασίζεται και το αναλυτικό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας που παρέδωσε στην Επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Όπως όλα δείχνουν απαιτείται τουλάχιστον ένα δεκαήμερο ακόμα γοα να φθάσουν στα φαρμακεία, οπότε και αυτό το στοιχείο συνηγορεί για τις 12 Απριλίου και μετά.
«Είμαστε έτοιμοι ως υπουργείο, και θα δοθούν και σχετικές οδηγίες που θα επιτρέψουν σε εκπαιδευτικούς και γονείς να κάνουν το self-test των μαθητών, ώστε να επιστρέψουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια στο σχολείο», είπε η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, μιλώντας στο κρατικό κανάλι .Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος θα πιστοποιεί το αρνητικό η θετικό τεστ, η υφυπουργός Παιδείας είπε ότι ο γονιός ή ο μαθητής θα προσκομίζει την υπεύθυνη δήλωση στον διευθυντή του Σχολείου και ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία έχει αποφασιστεί και θα εξηγηθεί επαρκώς.
«Όταν το τεστ είναι θετικό, τότε υπάρχει η δυνατότητα χωρίς προηγούμενη συνεννόηση να πάει σε ένα από τα 386 κέντρα που υπάρχουν ήδη και να κάνει τη δεύτερη εξέταση που θα πιστοποιεί αν είναι όντως θετικό το παιδί ή ο εκπαιδευτικός και συνακόλουθα αν θα είναι δικαιολογημένη η απουσία από την εκπαιδευτική διαδικασία», διευκρίνισε η κυρία Μακρή.
Υποχρεωτικά θα είναι τα τεστ για τους μαθητές
Προυπόθεση για τη συμμετοχή σε εκπαιδευτική διαδικασία δια ζώσης η υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και καταρτιζομένους και άλλες διατάξεις με τις οποίες , αντιμετωπίζονται ανάγκες που έχουν προκύψει εξ αιτίας του κορωνοϊού και άλλων συνθηκών, με στόχο τη διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την επίλυση προβλημάτων, προβλέπουν νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκαν στην Βουλή, ενταγμένες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Για τους εκπαιδευτικούς θα υπάρξει ξεχωριστή διάταξη, η οποία θα αναφέρεται και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων του δημοσίου.
Αναλυτικά:
Προβλέπεται η δυνατότητα να οριστεί, με υπουργική απόφαση, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπου αυτή διενεργείται διά ζώσης, η προηγούμενη υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και καταρτιζομένους. Επίσης, παρατείνεται η ισχύς διατάξεων Π.Ν.Π. που αφορούν στην αντιμετώπιση της διασποράς και των συνεπειών του κορωνοϊού COVID-19 στον χώρο της εκπαίδευσης, έως τις 31.7.2021 (θέματα για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών και τη διευκόλυνση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ζητήματα έκτακτης προμήθειας μέσων ατομικής υγιεινής ή συλλογικής προστασίας, διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων και αποδοχής δωρεών από τρίτους).
Εμβολιασμός και των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών με αδιάθετες δόσεις εμβολίων
Ξεκινά άμεσα ο εμβολιασμός ιδιωτικών εκπαιδευτικών με αδιάθετες δόσεις εμβολίων σε Εμβολιαστικά Κέντρα. Προκειμένου να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα του εμβολιασμού των εκπαιδευτικώνπου εργάζονται στις ιδιωτικές σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με αναπλήρωση αδιάθετων δόσεων εμβολίων σε Εμβολιαστικά Κέντρα, παρακαλούμε να συμπληρωθούν τα κάτωθι στοιχεία στο επισυναπτόμενο υπολογιστικό φύλλο (excel), έτσι ώστε να καταρτισθεί αναλυτική κατάσταση με τα ονοματεπώνυμα, αριθμό κινητού τηλεφώνου και τους Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α) των ενδιαφερόμενων, οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν μέρος για πρώτη φόρα στον εμβολιασμό. Οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να δηλώσουν ρητώς (είτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε με Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986) προς τη Διεύθυνση της σχολικής μονάδας, ότι συναινούν στην αποστολή των ως άνω στοιχείων στα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να ενεργοποιηθούν τα ΑΜΚΑ και να καταστούν δικαιούχοι εμβολιασμού. Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω στοιχεία συμπληρώνονται από τους/τις Διευθυντές των ιδιωτικών σχολικών μονάδων αποκλειστικά στη συγκεκριμένη ψηφιακή μορφή (excel) και αποστέλλονται έως την 01.04.2021. στο Υπουργείο Υγείας στην ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση: emvolio.ischools@moh.gov.gr.
Εκ παραλλήλου, τα ως άνω στοιχεία αποστέλλονται στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για να ενσωματωθούν στον κοινό κατάλογο που διαχειρίζεται η αντίστοιχη ομάδα συντονισμού εμβολιασμών, προκειμένου να καλούνται όλοι οι Εκπαιδευτικοί (Δημόσιοι και Ιδιωτικοί) κατά σειρά ηλικίας.
Πηγή: protothema.gr