Εγκρίθηκε από την Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και αναμένεται να τεθεί σύντομα σε λειτουργία η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Ασκληπειάδες» για την βελτίωση της κινητικότητας των Ατόμων με Αναπηρία, που διαβιούν στο Δήμο Ρόδου.
Στο πλαίσιο των διαρκώς μεταβαλλόμενων κοινωνικών συνθηκών, καθίσταται αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα υιοθετούν πολιτικές για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως αυτές διακηρύσσονται στις θεματικές συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης και που θα έχουν ως σκοπό την διασφάλιση για τα Άτομα με Αναπηρία, ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης και συμμετοχής στην κοινωνική ζωή.
Στον Δήμο Ρόδου, με βάση τα στοιχεία του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία, κατοικούν περίπου 2.300 άτομα με αναπηρία, με ποσοστό >50%.
Από το σύνολο αυτό, έχουν βαριά αναπηρία (άνω του 67%) ως ακολούθως:
• Ακρωτηριασμένοι: 43 άτομα
• Σύνδρομο DOWN = 8
• Κινητικά προβλήματα ( γενικά) = 376
• Μεταμοσχευμένοι = 11
• Νεφροπαθείς = 86
• Παραπληγία- Τετραπληγία =208
• Τυφλοί- προβλήματα όρασης = 108
• Σκλήρυνση κατά πλάκας= 21
Να σημειωθεί ότι, στα παραπάνω υποσύνολα, δεν συμπεριλαμβάνονται οι καρκινοπαθείς και οι καρδιοπαθείς, οι οποίοι, κατ’ εκτίμηση του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία, υπολογίζονται περισσότεροι από 500.
Οι ανάγκες των ΑμεΑ, που διαβιούν στη Ρόδο δεν διαφέρουν από αυτές των κατοίκων άλλων περιοχών της επικράτειας αλλά αναφορικά με την κινητικότητα και την προσβασιμότητα τους σε προϊόντα, υπηρεσίες ή/και δράσεις, που αφορούν στην σωματική και ψυχική υγεία, υπάρχουν ορισμένες αντικειμενικές δυσκολίες.
Οι δυσκολίες αυτές είναι:
-Η απόσταση μεταξύ της πόλης της Ρόδου, όπου είναι συγκεντρωμένοι όλοι οι φορείς και οι υπηρεσίες, από τα δημοτικά διαμερίσματα και τα χωριά του Δήμου Ρόδου, όπου άτομα με αναπηρία βρίσκονται μόνιμα εγκατεστημένα, δυσχεραίνει την άμεση πρόσβαση σε αυτές.
-Η έλλειψη μέσων μεταφοράς, ειδικά διαμορφωμένων σύμφωνα με τις προδιαγραφές μεταφοράς ΑΜΕΑ.
-Η έλλειψη οικογενειακού περιβάλλοντος ή κάποιου ατόμου που έχει τον ρόλο του φροντιστή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν αποκλείεται να υπάρχει οικογενειακό περιβάλλον αλλά να μην είναι υποστηρικτικό.
Τέλος, οι διαμορφωμένες κοινωνικές αντιλήψεις σχετικά με την αναπηρία και τον τρόπο που αξιολογούνται οι ανάγκες του ΑμεΑ και της οικογένειας του, δεν συμβάλλουν στην εξάλειψη του στιγματισμού και στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού τους. Το Σχέδιο Δράσης για τη βελτίωση της κινητικότητας των Ατόμων με Αναπηρία, περιλαμβάνει την οργάνωση και την παροχή υπηρεσιών μετακίνησης σε ΑμεΑ, που κατοικούν στον Δήμο Ρόδου καθώς και παροχή εξοπλισμού, που μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της κινητικότητας και προσβασιμότητας των Αμεα σε φορείς, υπηρεσίες και δραστηριότητες, ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας.
Αναλυτικότερα, οι υπηρεσίες μετακίνησης περιλαμβάνουν:
-Μετακινήσεις σε προορισμούς που αφορούν στην πρόληψη και στην θεραπεία της σωματικής ή/και ψυχικής υγείας των ΑμεΑ (επίσκεψη σε ιατρό, φυσικοθεραπεία, υπηρεσίες ψυχικής υγείας κ.α.)
-Μετακινήσεις που αφορούν στην διευκόλυνση της πρόσβασης των ΑμεΑ σε υπηρεσίες/ προγράμματα – εκπαίδευσης- κατάρτισης- επιμόρφωσης
-Μετακινήσεις σε ψυχαγωγικές-δημιουργικές και αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες οργανώνονται αποκλειστικά από φορείς και οργανισμούς, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση σε δράσεις ψυχαγωγίας, αθλητισμού και πολιτισμού
Οι βασικοί στόχοι του Σχεδίου Δράσης είναι οι εξής:
-Βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ, που κατοικούν στο Δήμο Ρόδου
-Καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των Αμεα και διασφάλιση της ισότιμης κοινωνικής τους ένταξης
-Η υποβοήθηση της αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης
-Συμβολή στην ενίσχυση των κοινωνικών και οικογενειακών σχέσεων των ΑμεΑ και στην διατήρηση υγιούς ισορροπίας μεταξύ του ατόμου και του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος.
https://www.dimokratiki.gr/31-03-2023/metra-gia-tin-veltiosi-tis-poiotitas-zois-ton-amea-poy-katoikoyn-sto-dimo-rodoy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.