Συνεντεύξεις

Ανδρέας Λοβέρδος: «Ολα δείχνουν πως οι ευρωεκλογές δεν θα είναι ούτε περίπατος, ούτε εύκολες…»

Τις θέσεις του νέου κόμματος «Δημοκράτες» που ηγείται ξεκαθαρίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε προς την «δ» ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Ο ίδιος μιλάει για τις πολιτικές εξελίξεις με την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε στην Βουλή με αφορμή τις εξελίξεις (και αποκαλύψεις) στην τραγωδία των Τεμπών, αλλά και στις δημοσκοπήσεις που ήδη του δίνουν ικανοποιητικά ποσοστά.
Αναφορικά με τις ευρωεκλογές, ο κ. Λοβέρδος υπογραμμίζει πως ‘όλα δείχνουν πως οι ευρωεκλογές δεν θα είναι ούτε περίπατος, ούτε εύκολες. Η συγκυρία είναι δύσκολη, και το πολιτικό σκηνικό θα έλεγα ασταθές’ –όπως αναφέρει.
Ειδικά για την υπόθεση Μπελέρη, τον οποίο και επισκέφθηκε πρόσφατα στην φυλακή που κρατείται, ο κ. Λοβέρδος δηλώνει πως εάν η Αλβανική κυβέρνηση συνεχίσει αυτή την πρακτική με την παράνομη κράτησή του, η χώρα δεν έχει καμία πιθανότητα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση…
• Κύριε Λοβέρδο, να ξεκινήσουμε με την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε στην Βουλή, είναι προς την σωστή κατεύθυνση και με αφορμή τις εξελίξεις (και αποκαλύψεις) στην τραγωδία των Τεμπών;
Από την αρχή ήμουν ξεκάθαρος ότι αντιμετωπίζω θετικά οποιαδήποτε ενέργεια συμβάλλει στη διαλεύκανση αυτής της εξαιρετικά ευαίσθητης υπόθεσης, για τον λόγο αυτό και δήλωσα ότι θα στήριζα την πρόταση δυσπιστίας. Η τραγωδία των Τεμπών είναι συλλογικό τραύμα και ως τέτοιο πρέπει να διαλευκανθεί. Τελικά και δυστυχώς, γι’ αυτή την ανείπωτη τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς, τραυματίες, εγκαυματίες, ψυχικά τραυματισμένους η Βουλή δεν έριξε φως. Τρεις μέρες συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας δεν προσέθεσαν τίποτε. Οι γονείς και οι συγγενείς των θυμάτων δεν πήραν απαντήσεις στα δραματικά τους ερωτήματα. Οι κοινοβουλευτικές συγκρούσεις, οι διαπληκτισμοί, οι ανοίκειες εκφράσεις το μόνο που προσέθεσαν στον πόνο εκείνων που έχασαν δικούς τους ανθρώπους είναι μια ακόμη προσβολή. Σε ό,τι τώρα αφορά τις παραιτήσεις δύο υπουργών, είναι προφανές ότι αποτελούν ήττα για τον κ. Μητσοτάκη.
• Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις, που σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σας δίνουν ικανοποιητικά ποσοστά, πώς εκτιμάτε πως θα εξελιχθεί, η πορεία του νέου κόμματος που ηγείσθε;
Η αλήθεια είναι πως οι «Δημοκράτες» είναι ένα πολύ νέο κόμμα και έχει πολύ λίγο χρόνο μπροστά του μέχρι τις Ευρωεκλογές. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα μας που προσέρχεται στις εκλογές με θετική ατζέντα και κοινή λογική αποτελεί την πιο ασφαλή επιλογή για υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολίτευση αλλά και για να υποδεχθεί το μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι απογοητευμένοι για διαφορετικούς λόγους ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και να το μετατρέψει σε ελπίδα. Οι εκλογές της 9ης Ιουνίου είναι εξαιρετικά κρίσιμες και ως τέτοιες πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, η Ευρώπη βρίσκεται με ανοιχτά εσωτερικά θέματα αλλά και στο επίκεντρο των νέων γεωπολιτικών ισορροπιών, εξελίξεων και αποφάσεων και η Ελλάδα πρέπει να έχει υψηλή εκπροσώπηση. Είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής γιατί πιστεύω ότι έχω την εμπειρία, την γνώση και τη βούληση να κάνω το καλύτερο για την χώρα μου, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντά της. Ξέρετε στην πολιτική παραμένω γιατί θέλω να προσφέρω, δεν μένω από ανάγκη, όπως γνωρίζετε δεν είμαι ανεπάγγελτος.
• Πρόσφατα δηλώσατε ότι δεν είστε κεντροδεξιός ούτε κεντροαριστερός, αλλά κεντρώος. Συνεπώς, κατά την εκτίμησή σας, από πού θα αντλήσετε ψηφοφόρους; Υπάρχει πολιτικό «κενό» που μπορείτε να καλύψετε;
Οι «Δημοκράτες», όπως από την αρχή τόνισα, είναι κόμμα κεντρώο. Υπενθυμίζω ότι το μήνυμά μας είναι, ούτε Δεξιά, ούτε Αριστερά. Προφανώς όπως προανέφερα υπάρχει ένας κόσμος που αυτή την στιγμή δεν είναι ευχαριστημένος ούτε από την Νέα Δημοκρατία, ούτε από το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν επίσης οι δυσαρεστημένοι κεντρώοι από την πενταετή διακυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και αυτοί που δεν συντονίζονται με την μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ στα αριστερά. Αυτόν τον κόσμο θέλουμε, αυτόν προσπαθούμε να εκφράσουμε, με γνώμονα την αλήθεια. Δηλαδή να αναγνωρίζουμε τα καλά και να το λέμε και αντίστροφα. Και το λέω αυτό γιατί τα κόμματα συνηθίζουν να οχυρώνονται και να αρνούνται. Οι κοινωνικές συναινέσεις, η αναζήτηση κοινής συνισταμένης όπου χρειάζεται, η συναντίληψη είναι καθήκον των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οι προκλήσεις μπροστά μας είναι πολλές, η Ελλάδα υποχρεούται να «παίξει» με τα νέα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά, τεχνολογικά, περιβαλλοντικά, μεταναστευτικά, διεθνοπολιτικά. Οι «Δημοκράτες» θέλουν και αυτό θα κάνουν, να υπηρετήσουν αυτές τις προκλήσεις με μετριοπάθεια και κοινή λογική. Δεν ψαρεύουμε στα θολά νερά, ούτε στη λάσπη του λαϊκισμού. Οι απόψεις μου και η πολιτική μου διαδρομή ήταν πάντα ξεκάθαρες και στο φως. Δεν δίστασα ποτέ να τις διατυπώσω και βέβαια να αποχωρήσω όταν χρειάστηκε. Είμαι κεντρώος, μεταρρυθμιστής, είμαι πατριώτης. Μέσα μου είναι ξεκάθαρο. Οι «Δημοκράτες» βρίσκουμε ανταπόκριση, θα καταφέρουν να εκφράσουν τμήμα των Ελλήνων πολιτών, θα συγκεντρώσουμε τουλάχιστον 3% και θα συνεχίσουμε την πολιτική μας διαδρομή.
• Στα των ευρωεκλογών, θα είναι μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση; Οι Ευρωπαίοι συνηθίζουν να μην δίνουν τόση σημασία ενώ οι Έλληνες, μιλούν για χαλαρή ψήφο.
Όλα δείχνουν πως οι ευρωεκλογές δεν θα είναι ούτε περίπατος, ούτε εύκολες. Η συγκυρία είναι δύσκολη, το πολιτικό σκηνικό θα έλεγα ασταθές. Θα είναι λάθος, ο δημόσιος λόγος στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, να περιοριστεί στην εσωτερική επικαιρότητα και να μην συζητηθούν τα μείζονα προβλήματα που απασχολούν την Ευρώπη, τους Ευρωπαίους πολίτες. Οι λαϊκιστικές δυνάμεις καταγράφουν αύξηση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι πολίτες δυσπιστούν έναντι των παραδοσιακών κομμάτων και πλέον αντιδρούν σε μία σειρά από τις πολιτικές τους. Το κατέγραψε με σαφήνεια η δημοσκόπηση της IPSOS για λογαριασμό του Euronews. Είναι ενδεικτικό οι αγροτικές κινητοποιήσεις που σάρωσαν σε τόσα κράτη. Εμείς ανακοινώσαμε όπως ξέρετε, ότι θα ενταχθούμε στην ευρωομάδα Renew Europe, του Προέδρου Μακρόν, είχαμε μάλιστα συνάντηση μαζί τους στις Βρυξέλλες. Τα θέματα οικονομίας, ευρωπαϊκής ασφάλειας, μετανάστευσης πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο του προεκλογικού λόγου.

• Επισκεφθήκατε τον Φρέντη Μπελέρη, στις φυλακές του Φιέρι. Υπάρχει ελπίδα για την αποφυλάκισή του;
Επισκέφτηκα τον κ. Μπελέρη και αυτό που θέλω να επισημάνω ως πολιτικός αλλά και ως νομικός είναι ότι στην Αλβανία δεν λειτουργούν οι νομικοί κανόνες, οι θεσμικές συνθήκες είναι αρνητικές και δεν υπάρχει κράτος δικαίου. Παρακολουθούμε την εξέλιξη και θέλουμε να ελπίζουμε επιτέλους σε μία δίκαιη κρίση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Το βέβαιο είναι, πως εάν η Αλβανική κυβέρνηση συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, η χώρα δεν έχει καμία πιθανότητα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου