Ειδήσεις

Έρχεται η Εργάνη 2: Μείωση γραφειοκρατίας για προσλήψεις – αποχωρήσεις

Μείωση της γραφειοκρατίας σε προσλήψεις – αποχωρήσεις εργαζομένων και πλήρη διασύνδεση του εργασιακού με τον ασφαλιστικό βίο φέρνει η Εργάνη 2 που σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία από το υπουργείο Εργασίας.

Η διαφορά του Εργάνη 2 από το Εργάνη είναι στη διαλειτουργικότητα και στις αυτοματοποιημένες διαδικασίες για τις αναγγελίες προσλήψεων τις λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, τις καταγγελίες συμβάσεων και τις οικειοθελείς αποχωρήσεις. Όλες αυτές οι διαδικασίες που σήμερα προϋποθέτουν συμπλήρωση εντύπων θα εκτελούνται ψηφιακά με “όχημα” την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Σήμερα η οποιαδήποτε μεταβολή στην οργάνωση του χρόνου εργασίας, “γράφεται” στην ψηφιακή κάρτα και η πληροφορία μεταφέρεται στο σύστημα Εργάνη. Με το Εργάνη 2 η οποιαδήποτε μεταβολή που περνάει στην ψηφιακή κάρτα θα καταχωρείται μεν στο σύστημα αλλά ταυτόχρονα θα ενημερώνεται αυτόματα ο εργασιακός και ο ασφαλιστικός φάκελος των εργαζομένων. Η Εργάνη 2, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, θα συνδεθεί με τη ΔΥΠΑ και τον ΕΦΚΑ και στην πράξη η κάθε αναγγελία πρόσληψης θα περνάει αυτόματα στη ΔΥΠΑ και στον ΕΦΚΑ χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση εντύπων από τις επιχειρήσεις.

Μια από τις πιο σημαντικές καινοτομίες του νέου συστήματος καταγραφής του εργασιακού βίου είναι η σύνδεση των μισθών και των εισφορών σε ένα κοινό πληροφοριακό σύστημα.

Προσυμπληρωμένες ΑΠΔ
Στην πράξη θα καταστεί δυνατή η προσυμπλήρωση των στοιχείων των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων με αποτέλεσμα, αφενός την απαλλαγή των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας από πρόσθετο διοικητικό βάρος συμπλήρωσης, υποβολής και παραλαβής των δηλώσεων, και αφετέρου τον άμεσο έλεγχο των δεδομένων, ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία”.

Σήμερα οι αποδοχές με τις εισφορές καταχωρούνται σε δυο διαφορετικά συστήματα, και η διασταύρωση τους γίνεται με καθυστέρηση δυο μηνών. Οι μισθοί καταχωρούνται στο σύστημα Εργάνη ενώ οι εισφορές δηλώνονται στον ΕΦΚΑ με τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβάλουν οι επιχειρήσεις εντός διμήνου από τη μισθοδοσία των υπαλλήλων.

Τα δυο αυτά συστήματα δεν “συναντιούνται” σε πραγματικό χρόνο και ο έλεγχος
για το αν δηλώθηκαν οι ανάλογες εισφορές για τους μισθούς που καταχωρήθηκαν στο σύστημα Εργάνη, γίνεται μετά την πληρωμή και κυρίως χωρίς να φαίνεται στη στιγμή του ελέγχου αν οι εισφορές που πληρώθηκαν στον ΕΦΚΑ είναι ίδιες με αυτές που δηλώθηκαν εκ των υστέρων. Στο κομμάτι αυτό υπάρχει μια μεγάλη γκρίζα ζώνη εισφοροδιαφυγής καθώς μια επιχείρηση μπορεί να αποδώσει λιγότερες εισφορές στον ΕΦΚΑ αλλά να δηλώσει στην ΑΠΔ ότι τις πλήρωσε στο ακέραιο και να μην ελεγχθεί. Αυτό το παράθυρο εισφοροδιαφυγής, θα κλείσει οριστικά με την Εργάνη 2 καθώς θα ελέγχονται στην ώρα της πληρωμής οι εισφορές που αναλογούν στις αποδοχές και το χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων.

Σήμερα το σύστημα παρακολούθησης των ροών απασχόλησης “ΕΡΓΑΝΗ” – επι της ουσίας – δεν επικοινωνεί με το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ.

Τα οφέλη
Με τις αναγκαίες διαλειτουργικότητες που θα αναπτυχθούν μεταξύ του συστήματος ροών απασχόλησης (ΕΡΓΑΝΗ) και του πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης της ασφάλισης (ΕΦΚΑ), δημιουργούνται πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα:

1. Αναμένεται σημαντική μείωση του διοικητικού βάρους και κόστους στις επιχειρήσεις καθώς πλέον θα υπάρχει ένας, ενιαίος κόμβος δήλωσης στοιχείων
σχετικών με την εργασία και θα εξαλειφθεί η ανάγκη πολλαπλών καταχωρήσεων – δηλώσεων σε διαφορετικά συστήματα για παρόμοια και αλληλεπικαλυπτόμενα στοιχεία.

2. Θα διασφαλιστεί η άμεση, σε πραγματικό χρόνο διασταύρωση δηλωθέντων στοιχείων μισθών και εισφορών.

3. Θα διευκολυνθεί και θα ενισχυθεί σημαντικά το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ καθώς η πρόσβαση στα ομογενοποιημένα στοιχεία θα δημιουργήσει ένα απλουστευμένο περιβάλλον με αποτελεσματικότερους ελέγχους για την πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής.

4. Θα μειωθεί το κόστος συμμόρφωσης για ένα μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας οι οποίες δεν έχουν εκτεταμένες δυνατότητες επένδυσης σε εργαλεία και λύσεις τεχνικής υποστήριξης και μηχανογράφησης.

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου