Στην συνδιάσκεψη που διοργανώθηκε στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ε.Σ.Ε.Τ και τους Περιφερειακούς Θεσμούς, προκειμένου να παρουσιαστούν οι προτεραιότητες της Πολωνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2025 και ιδιαίτερα στη θεματική της άμυνας και της ασφάλειας, συμμετείχε με ομιλία ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Επισήμανε ότι: «το δυτικό σύστημα ασφαλείας, όπως το γνωρίζαμε, πρέπει να αλλάξει. Οι αλλαγές στο δυτικό σύστημα ασφαλείας συνδέονται με τη διαμόρφωση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού που θα συνιστά ισχυρή δύναμη αποτροπής και θα αναβαθμίσει το γεωπολιτικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε καμία περίπτωση, όμως, αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να συνιστούν μετάλλαξη, αλλοιώνοντας στην πράξη την έννοια αλλά και την ουσία ενός ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού».
Ο Μάνος Κόνσολας, αναφερόμενος στις σχέσεις Ε.Ε-ΗΠΑ τόνισε ότι: «η στρατηγική σχέση της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να τεθεί σε νέες βάσεις, αλλά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και η Ευρώπη οφείλει να προσδώσει νέο περιεχόμενο σε αυτή τη στρατηγική και συμμαχική σχέση, δημιουργώντας ένα δικό της αμυντικό μηχανισμό όχι ανταγωνιστικό προς το ΝΑΤΟ, αλλά αυτόνομο και ενταγμένο στη θεώρηση του δυτικού συστήματος ασφαλείας.
«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή, αμυντικά και γεωπολιτικά, Ευρωπαϊκή Ένωση που θα είναι σε θέση να προστατεύσει τα μέλη της και τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Το επισημαίνω αυτό, γιατί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, υπάρχει μια αναθεωρητική και επεκτατική δύναμη όπως η Τουρκία που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και μαζί φυσικά αμφισβητεί και τα ευρωπαϊκά σύνορα», ανέφερε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.
Παράλληλα, ο Μάνος Κόνσολας, παρέθεσε τις βασικές προτεραιότητες μιας νέας αρχιτεκτονικής για την άμυνα και την ασφάλεια στην Ευρώπη, ως εξής:
– Η απόλυτη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αποφάσεις που διαμορφώνονται ή θα ληφθούν για τον ευρωπαϊκό αμυντικό μηχανισμό.
– Η αμυντική συνεργασία μεταξύ των χωρών–μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
– Η ευελιξία στους δημοσιονομικούς προκειμένου ώστε να δοθεί δημοσιονομικός χώρος στα κράτη-μέλη για τις επενδύσεις στην άμυνα.
– Η ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας με τη συμμετοχή όλων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι με το διαχωρισμό τους σε κράτη πωλητές και κράτη αγοραστές οπλικών συστημάτων.
Τόνισε, επίσης, ότι Η Ευρωπαϊκή Αμυντική Πολιτική και κατ΄ επέκταση ο Ευρωπαϊκός Αμυντικός Μηχανισμός δεν μπορούν να περιλαμβάνουν την Τουρκία για μια σειρά από απόλυτα συγκεκριμένους λόγους αφού:
– Το καθεστώς Ερντογάν δεν έχει καμία σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά και την έννοια της Δυτικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Σε όσους το είχαν ξεχάσει αυτό, τους το υπενθύμισε η σύλληψη του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης.
– Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε. όπως είναι η Κύπρος.
– Αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
– Κατέχει παρανόμως, εδώ και 51 χρόνια, έδαφος ενός ανεξάρτητου κράτους στο οποίο εισέβαλε στρατιωτικά, ασκώντας βία. Ότι έχει γίνει και στην Ουκρανία.
– Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου.
– Διατηρεί σε ισχύ casus belli, για την περίπτωση που η Ελλάδα εφαρμόσει τις πρόνοιες και τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
– Δεν αναγνωρίζει ότι τα νησιά του Αιγαίου έχουν υφαλοκρηπίδα, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.
– Ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε στη Λιβύη αλλά και τη Συρία, επιβεβαιώνει ότι λειτουργεί αναθεωρητικά και αποσταθεροποιητικά για τη διεθνή ασφάλεια.
– Εργαλειοποιεί ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, για να ασκήσει αθέμιτη πίεση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
– Εγείρει ανύπαρκτα ζητήματα, όπως η ύπαρξη τουρκικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα, διευρύνοντας διαρκώς την ατζέντα των διεκδικήσεών της έναντι της Ελλάδας.