Ειδήσεις

Πιερρακάκης: Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για αυξήσεις σε όλους τους ενστόλους – Κανείς δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητος

Απαντήσεις και διευκρινίσεις για το τι θα συμβεί με τις αυξήσεις σε αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ κατόπιν των εξαγγελιών για αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, έδωσε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Αφού είπε ότι «παραβιάζονται ανοιχτές θύρες», ο κ. Πιερρακάκης υπενθύμισε ότι «σε μεγάλο βαθμό οι αυξήσεις είναι προγραμματισμένες» κάνοντας αναφορά στο ότι όλοι οι ένστολοι έχουν λαμβάνειν αυξήσεις 30 ευρώ τον μήνα από την 1η Απριλίου, ενώ από την 1η Ιουλίου θα πάρουν και τα 100 ευρώ από το επίδομα επικινδυνότητας.

Εξήγησε, δε, ότι «έχουν προτεραιοποιηθεί οι ένοπλες δυνάμεις και με το ίδιο σκεπτικό θα γίνει το ίδιο με τους υπόλοιπους ένστολους. Θα δούμε τι δημοσιονομικός χώρος υπάρχει, θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να στηρίξουμε τους ενστόλους αλλά με πλαίσιο, με χαρτί και μολύβι».

Με αφορμή τις «γαλάζιες» αντιδράσεις αναρωτήθηκε «πέρσι δεν είχαμε προτεραιοποιήσει τους υγειονομικούς για να έχουμε υγειονομική κάλυψη σε όλη τη χώρα;» και σημείωσε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «έκανε σημαντική εξοικονόμηση καθώς είχαμε φτάσει στο σημείο να έχουμε περισσότερους στρατηγούς από τις ΗΠΑ. Το μέρισμα αυτής της εξοικονόμησης επιστρέφει και μπαίνει και βαθμολόγιο».

Επαναλαμβάνοντας, δε, ότι «θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια» για αυξήσεις στους υπόλοιπους ένστολους, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε «έχουμε τον χρόνο με αιχμή τη ΔΕΘ και με τις ανακοινώσεις που είθισται να γίνονται πάντα από τον πρωθυπουργό σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο όπως γίνεται πάντα», διευκρινίζοντας ότι οι εξαγγελίες Δένδια έγιναν τώρα «για να προλάβουμε τα μηχανογραφικά των παιδιών».

«Δεν υπάρχει δωρεάν ευαισθησία»

Σχολιάζοντας, μάλιστα, ξανά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «κανείς από εμάς δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητος. Έχουμε το νου μας στους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και τους λιμενικούς αλλά πρέπει να στηριχθούν όλοι και όλες. Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που πρέπει να στηριχθούν και αυτό γίνεται με σταθερό ρυθμό, με γερά θεμέλια».

Σε άλλο σημείο ανέφερε, δε, ότι «δωρεάν ευαισθησία δεν υπάρχει. Στο υπουργείο Άμυνας έγιναν εξοικονομήσεις. Όταν ήμουν στο υπουργείο Παιδείας συνεργάστηκα με τον κ. Χατζηδάκη για εξοικονομήσεις ώστε να γίνουν 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών. Αυτό είναι τεκμήριο ευαισθησίας».

«Καμία κυβέρνηση δεν κέρδισε με παροχολογία αλλά με σταθερότητα»

«Η οικονομική πολιτική βασίζεται στη δημοσιονομική σταθερότητα. Το αντίθετα από αυτό είναι το μνημόνιο. Η γενιά μας δεν θα επιστρέψει επιστροφή στο Μνημόνιο. Καμία κυβέρνηση δεν κέρδισε με παροχολογία αλλά με σταθερότητα. Αν είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτή τη συζήτηση τώρα, είναι γιατί υπάρχει σταθερό χέρι στη διακυβέρνηση» τόνισε, επίσης, ο υπουργός Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό είπε πως «στρατευθήκαμε στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη από το 2016 ακόμα και με ετερόκλητα βιογραφικά γιατί ξέραμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν νέα μνημόνια».

Για τον 13ο και 14ο μισθό

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιστροφής 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πως «από το 2023 μέχρι τώρα έχουν δοθεί πάνω από 2 δισ. για αυξήσεις στο δημόσιο. Είναι ένας 1,3 μισθός. Θα πάμε για παραπάνω. Να πατηθεί εάν κουμπί για να δοθεί ένας 14ος μισθός ή μια 13η-14η σύνταξη δεν υπάρχει, και τα δύο μαζί είναι 8 δισ. που σημαίνει ότι είναι 3 ΕΝΦΙΑ» ενώ διευκρίνισε ότι «οι αποκρατικοποιήσεις πηγαίνουν στο χρέος, όχι στην καθημερινή οικονομία».

«Πρέπει να έχουμε το συναίσθημα ποιοι έχουν ανάγκη αλλά και λογισμό για να μην πάει η χώρα στα βράχια» συμπλήρωσε ο κ. Πιερρακάκης

Για αλλαγές στη φορολογία

Στην ερώτηση, δε, για το τι θα αλλάξει στη φορολογία, ο Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε ότι «ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιολογηθεί πριν τη ΔΕΘ. Κοιτάζουμε πώς μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακό και κοινωνικό μέρισμα και θα το εξετάσουμε το καλοκαίρι. Έδειξα ήδη ένα τμήμα της στόχευσης: νέοι στο νοίκι, οικογένειες, θα υπάρξει στήριξη αλλά και φοροαπαλλαγές».

«Όσο κερδίζουμε τη φοροδιαφυγή τόσο μπορούμε να στηρίζουμε τον κόσμο» πρόσθεσε προαναγγέλλοντας και νέα «όπλα» με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Για την παραίτηση του Δημοσίου από τις εφέσεις για τις αποζημιώσεις συγγενών

Αφού ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για παραίτηση του Δημοσίου από τις εφέσεις για τις αποζημιώσεις συγγενών θυμάτων στο Μάτι δεν έχει να κάνει με την πολιτική συγκυρία, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι «η κυβερνητική πολιτική είναι μια. Ο κ. Χατηζδάκης είχε ήδη στείλει επιστολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το θέμα αυτό».

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε στον ίδιο τη λέξη «απαράδεκτο» για τις προσφυγές του Δημοσίου όσον αφορά το Μάτι.

Διευκρίνισε, τέλος, ότι «το Δημόσιο θα παραιτηθεί για τα πάντα – ηθική βλάβη, ψυχική οδύνη και νοσηλεία που έχουν επιδικαστεί – ακόμα και για υποθέσεις που είναι τώρα στο Εφετείο.

Πηγή: protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου