του Γιώργου Υψηλάντη
Χθες βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, έγινε η εκδήλωση-συζήτηση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου για το σχέδιο νόμου «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας». Συγχαρητήρια στο ΤΕΕ Δωδεκανήσου για την πρωτοβουλία, αφού κατάφερε εκτός από τη συμμετοχή των θεσμικών παραγόντων του τόπου, να προσελκύσει και έναν μεγάλο αριθμό μηχανικών και ενεργών πολιτών του νησιού μας.
Είναι παρήγορο το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκόμενων συμφώνησαν στις βασικές διαπιστώσεις σχετικά με το χαρακτήρα του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, το οποίο μεταξύ άλλων:
• Αποτελεί απόρροια των μνημονιακών υποχρεώσεων της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές της χώρας.
• Αποτελεί συνέχεια μεμονωμένων νομοθετικών παρεμβάσεων που προηγήθηκαν και διαμόρφωσαν την πλατφόρμα ξεπουλήματος των παραλιών μας.
• Έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα.
• Είναι αντιαναπτυξιακό και θίγει τον αειφορικό σχεδιασμό επενδύσεων του κλάδου της ντόπιας τουριστικής μας βιομηχανίας.
• Νομιμοποιεί την αυθαιρεσία, ενθαρύνοντας την επέκτασή της.
• Είναι πρόχειρο και εντέλει αντισυνταγματικό, ενώ έρχεται σε αντίθεση με πλήθος διατάξεων του ευρωπαικού δικαίου, διεθνών συμφωνιών της χώρας, του αστικού μας κώδικα και του ρυθμιστικού νόμου του δικού μας τοπικού κτηματολογίου.
• Είναι καταστρεπτικό για το περιβάλλον και αφανίζει το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, που δεν είναι άλλο από το παρθένο φυσικό παράκτιο περιβαλλοντικό απόθεμά της.
• Είναι βλαπτικό της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας των πολιτών αφού όχι μόνο δεν διασφαλίζει αλλά αντίθετα φαίνεται να πριμοδοτεί τον αποκλεισμό τους από την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.
• Θεσπίζει κανόνες, όργανα και διαδικασίες που ευνοούν την συναλλαγή, τη διαπλοκή και την περαιτέρω εξάρτηση του κράτους από τα συμφέροντα ξένων «μεγαλοεπενδυτών».
• Απαξιώνει και αποξενώνει πλήρως την τοπική αυτοδιοίκηση από τη διαχείριση της εδαφικής της περιφέρειας.
Εκτός όμως από τον χρήσιμο ενημερωτικό χαρακτήρα της εκδήλωσης και την ευτυχώς ομόθυμη απαίτηση των παρισταμένων να αποσυρθεί το συγκεριμένο νομοθέτημα και να επανέλθει σε τελείως διαφορετική βάση, αυτό που έλειψε είναι η διατύπωση συγκεκριμένης πρότασης για την απόκρουσή του. Έλειψε και λείπει η δική μας πρόταση!
Το μόνο που η προέκυψε ήταν η ενδεχόμενη νομική αποδυνάμωσή του, με αξιοποίηση των ισχυρότερων(;) διατάξεων του κατοχικού ρυθμιστικού νόμου του δικού μας κτηματολογίου. Και αυτό να ισχύει, τι θα γίνει με τα υπόλοιπα νησιά που δεν έχουν κτηματολόγιο, τι θα γίνει με την υπόλοιπη χώρα;
Αυτά είναι τα αποτελέσματα του κεντρικού και από τα πάνω σχεδιασμού της ανάπτυξης της χώρας. Όταν άλλοι σχεδιάζουν για μας, χωρίς εμάς! Όταν οι σχεδιασμοί είναι οριζόντιοι, ισοπεδωτικοί και δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιομορφίες κάθε τόπου. Όταν δεν γνωρίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του, όπως αυτά θα προέκυπταν μέσα από μια συστηματική και επιστημονικά τεκμηριωμένη ανάλυση (π.χ. SWOT analysis). Ο πατερναλισμός της κυβέρνησης δεν αρκείται μόνο στη νομοθετική τακτοποίηση του κρατικού παρεμβατισμού και ελέγχου της ανάπτυξης αλλά επεκτείνεται ακόμα και στην ασφυκτική καθοδήγηση του τρόπου συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας σ’ αυτήν.
Τελικά έχω την αίσθηση ότι παίζουμε συνεχώς «μπακότερμα»! Διότι σήμερα αμυνόμαστε στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, αύριο σ’ ένα άλλο, μεθαύριο σ’ ένα τρίτο. Αμυνόμαστε απέναντι στον Στουρνάρα, στο ΤΑΙΠΕΔ, στην ΕΤΑΔ Α.Ε. Ποιος θα είναι ο επόμενος; Και συνεχώς τρώμε γκολ!
Γι αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να περάσουμε στην επίθεση. Να καθορίσουμε εμείς από τα κάτω, τους όρους του παιχνιδιού!
Το έθεσα ως ζήτημα και προεκλογικά. Οφείλουμε να σχεδιάσουμε εμείς ως κοινωνία (αυτοδιοίκηση, παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς αλλά και πολίτες) την ανάπτυξη του νησιού μας. Κι αυτό να γίνει οργανωμένα και συντεταγμένα, με πρωτοβουλία του Δήμου. Με δημόσιο διάλογο, συγκλίσεις και συνθέσεις. Ακόμα και με αντιθέσεις αν χρειαστεί. Κι αυτό να γίνει ζωντανά κι όχι γραφειοκρατικά. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας πρέπει να επικυρωθεί από το ροδιακό λαό, μέσα από ένα τοπικό δημοψήφισμα και να αποτελέσει το συλλογικό όραμα του για το αύριο του τόπου, το συλλογικό όραμα όλων μας!
Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είμαι βέβαιος, ότι με τη βοήθεια των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων μπορεί στη συνέχεια να θεσμοθετηθεί και ως νόμος του κράτους. Και να γίνει το ισχυρότερό μας όπλο!
Έτσι μόνο θα πάψουμε να στεκόμαστε αμήχανοι και προβληματισμένοι στο πως θα αποκρούσουμε την όποια βλακεία εκείνων που θέλουν να μάθουν να κουρεύουν στου κασίδι το κεφάλι! Όποιοι κι αν είναι αυτοί, από όποιο κόμμα κι αν προέρχονται, ότι χρώμα και να έχουν.
Απλά θα έχουμε έτοιμη τη δική μας απάντηση …. «πάρτε τα κουβαδάκια σας και άντε να παίξετε σε άλλη παραλία» !