Συνεντεύξεις

Γιώργος Τσακίρης: «Σημαντικό πλήγμα στη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, η αύξηση του ΦΠΑ»

«Η Ελλάδα τους τελευταίους δύο μήνες, έχει χάσει μέρος από την αρχική της «ορμή» στις πωλήσεις πακέτων, με αποτέλεσμα να μην επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες για σημαντική αύξηση της τουριστικής ζήτησης σε σχέση με πέρυσι».
Στις συνέπειες που έχει ήδη στον τουρισμό η  καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ»,  ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης.
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ τονίζει, πως μια χώρα με αμφιβολίες όσον αφορά την οικονομική επιβίωση της,  δεν αποτελεί τον πλέον δελεαστικό προορισμό για διακοπές! Ξεκαθαρίζει  ο κ. Τσακίρης ακόμη πως μετά τον ουσιαστικά υποτονικό Μάιο, δεν υπάρχουν  σοβαρές ελπίδες για ολική επαναφορά στις  αρχικές προσδοκίες για μια πολύ καλή σεζόν.
Σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ, ο κ. Τσακίρης δηλώνει ότι θα επιφέρει  σημαντικό πλήγμα  στην βιωσιμότητα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων.
«Πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στην διαμονή, εγκυμονεί δύο βασικά προβλήματα. Αφενός μείωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με προφανή συνέπεια την μείωση της ζήτησης και κατ’ επέκταση την απομείωση όλων των τουριστικών οικονομικών δεικτών και αφετέρου την αδυναμία των επιχειρήσεων να την μετακυλήσουν στον καταναλωτή, γεγονός που θα οδηγήσει στην περαιτέρω επιβάρυνση και σημαντικό πλήγμα  στην βιωσιμότητα των Ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων», τονίζει ο κ.   Γιώργος Τσακίρης.
Η συνέντευξη του κ. Γιώργου Τσακίρη, αναλυτικά:

• Ποιες είναι οι επιπτώσεις  στον τουρισμό από την καθυστέρηση που παρατηρείται στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών;
Αναμφισβήτητα η εικόνα μιας  χώρας, με αμφιβολίες όσον αφορά την οικονομική επιβίωσή της,  δεν αποτελεί τον πλέον δελεαστικό προορισμό για διακοπές, καθόσον πρωταρχικό κριτήριο επιλογής ενός προορισμού αποτελεί η προσδοκία για την απρόσκοπτη διεκπεραίωση των διακοπών των επισκεπτών. Σε αυτή την βάση, η Ελλάδα τους τελευταίους δύο μήνες, έχει χάσει μέρος από την αρχική της «ορμή» στις πωλήσεις πακέτων, με αποτέλεσμα να μην επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες για σημαντική αύξηση της τουριστικής ζήτησης σε σχέση με πέρυσι.

• Ποιες θα είναι οι συνέπειες στον τουρισμό από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του  ευρώ;
Προσωπικά δεν θέλω ούτε να τις φαντάζομαι. Πολλοί ισχυρίζονται ότι θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας,  βασιζόμενοι στην δυνατότητα διακύμανσης του  τοπικού νομίσματος. Αυτό ίσως μπορεί  να συμβεί,  αλλά από την άλλη σε μια οικονομία που εισάγει το 80% της κατανάλωσης της, το προφανές είναι ότι θα περάσουμε μια μακρά περίοδο τεράστιων δυσκολιών προσαρμογής και λειτουργίας, ενώ δεν είναι προφανής και ο τρόπος εξόφλησης των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.

• Υπάρχουν τουριστικές αγορές που πηγαίνουν καλά και δεν έχουν επηρεαστεί από τις πολιτικές εξελίξεις; Πως εξελίχθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015 για τον ελληνικό τουρισμό; Είναι δυνατό να εξελιχθεί καλά η φετινή σεζόν;
Η αγγλική αγορά δείχνει να αντιστέκεται καθώς και η γαλλική. Η γερμανική κινείται οριακά πάνω από πέρυσι ενώ για την Ρωσία οι προσδοκίες είναι είτε του ύψους, είτε του βάθους. Όσον αφορά, την τουριστική σεζόν, μετά τον ουσιαστικά υποτονικό Μάιο, δεν έχουμε σοβαρές ελπίδες για ολική επαναφορά στις  αρχικές προσδοκίες μας.

• Ποιες θα είναι οι συνέπειες για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις  από την αύξηση του ΦΠΑ; Έχει κλείσει το κεφάλαιο της επιβολής φόρου διαμονής και ποια είναι η άποψή σας;
Νομίζω ότι η όλη κατάσταση είναι ιδιαίτερα ασαφής καθόσον όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές μας.
Πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στην διαμονή εγκυμονεί δύο βασικά προβλήματα. Αφενός μείωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με προφανή συνέπεια την μείωση της ζήτησης και κατ’ επέκταση την απομείωση όλων των τουριστικών οικονομικών δεικτών και αφετέρου την αδυναμία των επιχειρήσεων να την μετακυλήσουν στον καταναλωτή, γεγονός που θα οδηγήσει στην περαιτέρω επιβάρυνση και σημαντικό πλήγμα  στην βιωσιμότητα των Ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων.

• Υπάρχει δυνατότητα να  καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί στη ρωσική τουριστική αγορά;
Πως άραγε; Οι Ρώσοι τουρίστες ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά, τα τελευταία 4 χρόνια και παράλληλα οι πλέον «συναλλαγματοφόροι»  τουρίστες της χώρας μας, προερχόμενοι μάλιστα από μια αγορά σε απόσταση 3-4 ώρες πτήσης από την χώρα μας. Το κενό θα είναι εξαιρετικά δυσαναπλήρωτο.

• Έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για την μετονομασία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου σε Τουριστικό Επιμελητήριο και τι σημαίνει η αλλαγή;
Η μετονομασία είναι το εύκολο κομμάτι της προσπάθειας μας για την μετεξέλιξη του ΞΕΕ σε τουριστικό επιμελητήριο με την ευρεία έννοια του όρου. Ήδη το ΔΣ του ΞΕΕ έχει ομόφωνα αποφασίσει την μετονομασία του σε Τουριστικό και Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος. Απομένει η νομοθετική κύρωση της αλλαγής αυτής. Συγχρόνως έχουμε προχωρήσει σε συζητήσεις με τουριστικούς κλάδους επαγγελματιών και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε καταλήξει στο οριστικό πλαίσιο υποδοχής και άλλων επαγγελματιών πλην ξενοδόχων,  ως μελών του ΞΕΕ. Η αλλαγή αυτή σηματοδοτεί την συσπείρωση του κλάδου προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και της αποδοχής του από την κοινωνία, ως την βασικότερη οικονομική δραστηριότητα της χώρας, μέσα από μια ενιαία  στάση των επαγγελματιών και  που διαμορφώνουν τελικώς το προϊόν αυτό.

• Έχει δοθεί, επιτέλους, η ανάλογη  βαρύτητα από την πολιτεία και τους φορείς στο θαλάσσιο τουρισμό;
Η κρουαζιέρα αναμφισβήτητα έχει στηριχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου . Χρειάζεται όμως να συνεχίσουμε με επενδύσεις σε λιμάνια και βελτίωση των  υποδομών αποβίβασης των επισκεπτών της κρουαζιέρας, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για την χώρα μας. Οι άλλες μορφές τουρισμού είναι δυστυχώς πάρα πολύ παραμελημένες και χρειάζεται μια νέα στρατηγική προσέγγιση ώστε να μπορέσει να κάνει μια επανεκκίνηση ιδιαίτερα  ο θαλάσσιος τουρισμός με σκάφη και πληρώματα. Ο καταδυτικός τουρισμός εξακολουθητικά παραμένει στα σπάργανα.

• Πώς εξελίσσεται το θέμα με τα τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν παράνομα;
Προσωπικά πιστεύω, αλλά συνηγορούν σε αυτό και οι διεθνείς εκτιμήσεις, ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος, ο οργανωμένος καταλυματικός τομέας,  στα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς, οι συνάδελφοι ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες camping και ενοικιαζομένων δωματίων, δεν έχουν κατανοήσει και καταλάβει την λαίλαπα που έρχεται.
Έχουμε καταγράψει πλέον των 85.000 τέτοιων καταλυμάτων σε όλη την χώρα και δυστυχώς ο αριθμός αυξάνεται. Το κίνητρο για αφορολόγητο και χωρίς κόπο και υποχρεώσεις εισόδημα, δείχνει να κάμπτει  την νομιμότητα και πλέον η δραστηριότητα της παράνομης ενοικίασης κατοικιών, παρά τα σημαντικά πρόστιμα που τάσσει ο νόμος, λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Εκτιμήσαμε ότι η ελληνική οικονομία πέρυσι έχασε τζίρο άνω των 2 δις ευρώ, ποσό που θα μπορούσε, φορολογημένο, να λύσει πολλά δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου