- Χαρακτήρισε την Ρόδο, «θωρηκτό της ελληνικής
πολιτιστικής κληρονομιάς και του τουρισμού»
Δέσμευση για την ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη ανέλαβε, σε συνέντευξη τύπου χθες, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης.
Ο υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε εξάλλου την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων και υπογράμμισε πως μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση, θα εισρεύσουν χρήματα στη χώρα και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επενδύσεις.
Συνοδευόμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κκ. Νεκτάριο Σαντορινιό και Δημήτρη Γάκη, το δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, την καθηγήτρια του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου κ. Τώνια Μοροπούλου και την προϊσταμένη της ΚΒ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Μαρία Μιχαηλίδου, ο κ. Ξυδάκης χθες το πρωί επισκέφθηκε τις υπηρεσίες της Αρχαιολογίας.
Ο κ. Ξυδάκης θα παρακολουθήσει και τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Summer School που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 1η έως 7 Ιουνίου με τη στήριξη του Δήμου και της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης .
Τον κ. Ξυδάκη προλόγισε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος υπογραμμίζοντας πως από το υπουργείο Πολιτισμού ξεκινούν αρκετές δράσεις της δημοτικής αρχής.
«Μέχρι τώρα αγγίξατε πολλά ζητήματα και δώσατε κατευθύνσεις σε αρκετά θέματα που αφορούν το νησί. Μένω στη δήλωση στην οποία προβήκατε όταν αναλάβατε τα καθήκοντά σας. Η στόχευση στην ανάπτυξη θα αναδείξει και τον πολιτισμό μας και θα ανοίξει τους δρόμους για μια καλύτερη Ελλάδα και ένα καλύτερο αύριο», είπε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Καλωσορίζουμε τον υπουργό Πολιτισμού στη Ρόδο. Η επιλογή δείχνει τη βαρύτητα που δίνει το υπουργείο Πολιτισμού στη Ρόδο. Ασχοληθήκαμε σήμερα με θέματα που αφορούν την αρχαιολογική υπηρεσία. Υπάρχουν και άλλοι τομείς για τους οποίους έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε», δήλωσε ο βουλευτής κ. Δημήτρης Γάκης.
«Από την πρώτη στιγμή που συναντηθήκαμε με τον υπουργό Πολιτισμού στη Βουλή, μου ζήτησε να έρθει στη Ρόδο. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ δίνει σημασία στη Ρόδο. Ήδη έχουν δοθεί ήδη κάποιες κατευθύνσεις», δήλωσε ο βουλευτής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.
Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια ο κ. Ξυδάκης χαρακτήρισε τη Ρόδο ως «θωρηκτό της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και του τουρισμού».
«Τουρισμός και πολιτισμός πρέπει να συνυπάρξουν. Διαπίστωσα όμως ότι η πολιτιστική φυσιογνωμία της Ρόδου ενισχύεται και δεν έχει υποστεί φθορά εξαιτίας του τουρισμού. Το νησί έχει διαρκώς παρουσία στο Μουσείο του Λούβρου. Από όσα είδα εκεί ένιωσα υπερηφάνεια. Ο πολιτισμός είναι η μεγάλη προστιθέμενη αξία για τη Ρόδο. Η κρίση πρέπει να μας οδηγήσει στο να επανεξετάσουμε την σχέση με την πατρίδα και να δούμε τις ανεξάντλητες δυνατότητες. Πρέπει να δώσουμε έμφαση και στην ανασυγκρότηση της ελληνικής δημοκρατίας. Γυρνάμε σελίδα μετά από το χαστούκι της ιστορίας! Τώρα πρέπει να δούμε διαφορετικά τον τόπο μας. Είναι διαπίστωση όλων επίσης πως η τουριστική βιομηχανία ουδέποτε κάμφθηκε εξαιτίας της κρίσης», δήλωσε ο κ. Νίκος Ξυδάκης.
Σε ερώτηση σχετικά με την ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε:
«Η σχέση της Ρόδου με το υπουργείο Πολιτισμού θα παραμείνει. Δεν θα διακοπεί. Μπορεί να μην υπογραφεί μια μεγάλη προγραμματική σύμβαση αλλά δύο ή περισσότερες που θα περιλαμβάνουν έργα που έχει ανάγκη η Μεσαιωνική Πόλη, όπως για παράδειγμα, τα υπόγεια δίκτυα. Επίσης θα πρέπει να εξετάσουμε τον τρόπο ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων στο Μόντε Σμίθ και στο πάρκο στην περιοχή Ροδίνι».
Ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πως τα έσοδα από τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων που λειτουργούν στη Ρόδο δεν είναι μεγάλα. Δεσμεύθηκε μάλιστα να εξεύρει και τα ανάλογα στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί το νησί να είναι μεγάλο διαμάντι στο στέμμα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αλλά δεν έχει τα ανάλογα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους.
Αναφορά έκανε ο κ. Ξυδάκης και στα έσοδα, ύψους 57 εκατομμυρίων, που έχει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.
«Το ΤΑΠ θα έπρεπε να έχει έσοδα ύψους 250 και 300 εκατομμυρίων ευρώ το έτος και όχι 57. Η μείωση οφείλεται σε όχι καλή διαχείριση. Θέλουμε να καταγραφεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς για τα ακίνητα που διαθέτει το ΤΑΠ και στη Ρόδο. Θα γίνει εκτίμηση της αγοραίας αξίας τους και θα δημιουργηθεί ένα μητρώο. Υπάρχει και πρόθεση αξιοποίησής τους», δήλωσε ο κ . Νίκος Ξυδάκης.
Σε ερώτηση για το ωράριο λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων τόσο ο κ. Ξυδάκης όσο και η κ. Μιχαηλίδου δήλωσαν, πως έχει βελτιωθεί.
«Για πρώτη φορά τα μουσεία λειτουργούν από τις 08.00 έως τις 20.00. Προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε έστω και με εποχικό προσωπικό», δήλωσαν οι κκ. Ξυδάκης και Μιχαηλίδου.
Σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών ο κ. Ξυδάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος.
«Εκτιμώ πως μεταξύ 5 και 25 Ιουνίου συμφωνία θα υπάρξει. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τα χαρακτηριστικά της γιατί δεν συμμετέχω στις διαπραγματεύσεις. Θα είναι μια συμφωνία πάντως με δύσκολα χαρακτηριστικά. Θα μας βάλει σε τροχιά ανάπτυξης. Πιστεύω πως θα είναι επώδυνη γιατί η διαπραγμάτευση έγινε με έξι χρόνια καθυστέρηση. Πρέπει τώρα να μπούμε σε τροχιά ανόδου. Μετά θα έρθουν πόροι και θα γίνουν επενδύσεις. Η Ελλάδα θα γίνει παράδεισος για επενδύσεις», τόνισε ο κ. Ξυδάκης.
Με αφορμή ερώτηση σχετικά με τα ΔΗΠΕΘΕ, ο κ. Ξυδάκης δήλωσε, πως οι κρατικές δομές πολιτισμού δεν θα πρέπει να μένουν στην Αθήνα αλλά να περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα.
«Για τα ΔΗΠΕΘΕ πρέπει να περάσουμε σε μια άλλη εποχή. Να σχεδιάσουμε κάτι άλλο. Η κοινωνία πρέπει να κάνει την πρόταση», τόνισε ο κ. Ξυδάκης.
Στην έναρξη των εργασιών του Ευρωπαικού Summer School αναφέρθηκε η κ. Τώνια Μοροπούλου.
«Προσβλέπουμε να δημιουργηθεί ένα διεθνές κέντρο για την προστασία των ιστορικών πόλεων. Το νησί θα λειτουργεί ως ανοικτό εργαστήριο για την προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι θετικό που μετέχει επίσημα στη διοργάνωση η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ λοιπόν υποκλίνεται στον πολιτισμό της Ρόδου. Προσβλέπουμε και στην ανανέωση της προγραμματικής συμφωνίας για τη Μεσαιωνική Πόλη», δήλωσε η κ. Μοροπούλου.
Καλα ειναι τα λογια αλλα καλυτερα ειναι τα εργα κ. υπουργε. Το κρατος αρπαει οτι μπορει απο την Ροδο αλλα δινει πισω ψιχουλα. Καιρος ειναι να κοιταξουμε το νησι και τις αναγκες του . Εργα οπως γεφυρα Κρεμαστης προς αεροδρομειο, συντηρησις κρατικων κτηρειων, Εθνικο θεατρο κλπ, Δρομος Ροδου λινδου και τοσα αλλα που εχουν μεινει πισω λογο αδιαφοριας ΟΛΟΥ του κρατικου μηχανισμου και ειδικα των εκλεγμενων πολιτικων του νησιου.