Αυστηρώς ηλεκτρονικά θα διακινούνται τα έγγραφα στο Δημόσιο, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρούνται άκυρα. Η σχετική ρύθμιση, όπως επισήμανε κατά τη διάρκεια ημερίδας στη Θεσσαλονίκη για την ανοιχτή διακυβέρνηση ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, θα συμπεριληφθεί προσεχώς σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.
«Τις επόμενες μέρες θα κάνουμε μία κίνηση που θα είναι ενταγμένη στον νόμο για την κινητικότητα και αφορά την ηλεκτρονική διαχείριση των εγγράφων υποχρεωτικά, σε βαθμό εξουσιοδότησης, ώστε, αν δεν γίνεται, να μην έχουν διοικητική ισχύ», είπε ο κ. Βερναρδάκης. Ο ίδιος επικαλέστηκε μελέτη του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία «μόνο το χαρτί και το τόνερ ετησίως κοστίζουν περίπου 500 εκατ. ευρώ».
Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός σε συνέντευξη που έδωσε στον Real FM υποστήριξε ότι οι προσλήψεις στο Δημόσιο για το 2016, εφόσον συνεχιστεί το «κύμα» συνταξιοδοτήσεων, μπορεί να φτάσουν και τις 15.000.«Προτεραιότητα προσλήψεων εντοπίζεται σε υγεία, παιδεία και ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ υπάρχει ανάγκη για μείωση του μέσου όρου ηλικίας των εργαζομένων στο Δημόσιο. Σήμερα στο Δημόσιο εργάζονται περίπου 600.000 άνθρωποι με μέσο όρο ηλικίας τα 50-52 έτη. Το προσωπικό γερνάει και κουβαλάει ψυχολογική και εργασιακή κούραση, και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Χρειαζόμαστε προσλήψεις νεότερου προσωπικού, ώστε να μπουν η ενέργεια και η δυναμική στο Δημόσιο».
Ο κ. Βερναρδάκης υποστήριξε ότι οι νέοι απόφοιτοι πανεπιστημίων αποτελούν εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί στη λογική των νέων στοχευμένων οργανογραμμάτων και περιγραμμάτων θέσεων. Oπως εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, η μεταρρύθμιση του Δημοσίου μπορεί να υλοποιηθεί τάχιστα –μέσα σε έξι μήνες– «εφόσον υπάρξει μια συμπαγής κοινωνική δυναμική», ενώ θα πρέπει να αποφευχθούν κρίσεις και νέες απολύσεις. «Αυτού του τύπου η αντίληψη όχι μόνο δεν μπορεί να φέρει τίποτα αλλά θα καταστρέψει ό,τι παραγωγικό μπορεί να υπάρξει», τόνισε ο κ. Βερναρδάκης, επαναλαμβάνοντας ότι τα τελευταία χρόνια ο δημόσιος τομέας έχει υποστελεχωθεί. «Εχει χάσει γύρω στις 370.000 ανθρώπους και έχει υποστεί στρέβλωση σε σχέση με τις ανάγκες που καλείται να εξυπηρετήσει», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.
Καθημερινή