Συνεντεύξεις

Φ. Πετσάλνικος: «Λυπάμαι, αλλά αυτή δεν είναι αριστερή προοδευτική πολιτική»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

Για το μεγάλο «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας, μιλάει στην «δημοκρατική» ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών κ. Φίλιππος Πετσάλνικος. Ειδικά για την δημιουργία του υπερ-Ταμείου, εμφανίζεται ιδιαίτερα σκληρός, καθώς, όπως λέει, καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν το έπραξε (ούτε του κ. Παπανδρέου, ούτε του κ. Σαμαρά) ενώ κάτι ανάλογο δεν έχει γίνει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου –ειδικά σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ο κ. Πετσάλνικος εκτιμά ότι η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά θα έχει καταστροφικές συνέπειες, ενώ ειδικά για το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών, λέει: «Το θέμα είναι όποιος κερδίσει τις εκλογές, θα πρέπει να ξέρει τι θα κάνει…»

Η συνέντευξη αναλυτικά
• Κύριε Πετσάλνικε, να ξεκινήσουμε με την ψήφιση των νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και φορολογικό με την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων. Και μάλιστα, η κυβέρνηση δεν είχε απώλειες, μόνον μία παραίτηση…
Κοιτάξτε, ως πολίτης αυτής της χώρας δεν με ενδιαφέρει εάν όλοι οι βουλευτές της συγκυβέρνησης ψηφίζουν ή όχι. Εκείνο που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι τι μέτρα είναι αυτά που έφερε η Αριστερο-Δεξιά κυβέρνηση καθώς γνωρίζουμε όλοι ότι τα μέτρα αυτά, αποτελούν την υλοποίηση και εξειδίκευση του μνημονίου το οποίο υπέγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας. Αυτό είναι το σκληρότερο μνημόνιο που έχει ψηφιστεί έως τώρα. Τα μέτρα είναι πάρα πολύ βαριά και πλήττουν κυρίως τους ασθενέστερους πολίτες. Οι συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι περικοπές σε υγεία και παιδεία δεν δίνουν καμία λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.
• Πώς βλέπετε το ζήτημα που ανέκυψε με τις ιδιωτικοποιήσεις και την δημιουργία του υπερ-Ταμείου που θα έχει την αρμοδιότητα;
Ουσιαστικά πρόκειται για το μεγάλο «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας. Σε αυτό το υπερ-Ταμείο στο οποίο μεταφέρεται όλη η δημόσια περιουσία της Ελλάδας, η οποία δεσμεύεται για 99 χρόνια και βέβαια, στο διάστημα αυτό, θα εκποιείται, θα ξεπουλιέται δηλαδή, ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε σε αυτή την χώρα και μάλιστα σε κρίσιμους τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, ο ορυκτός πλούτος και το νερό. Σε καμία άλλη χώρα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτό το λέω μετά λόγου γνώσεως, καθώς μόνον μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ στη Γερμανία η δυτικογερμανική κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία ενός υπερ-Ταμείου στην οποία περιήλθαν 8.500 επιχειρήσεις που ανήκαν στην πρώην ανατολική Γερμανία, βγήκαν στο «σφυρί» και ξεπουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές. Παράλληλα, σε αυτό το υπερ-Ταμείο ο πρόεδρος δεν είναι καν Έλληνας! Την πρόταση για την δημιουργία του υπερ-Ταμείου την είχαν κάνει οι δανειστές τόσο στον Γιώργο Παπανδρέου όσο και στον Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι το αρνήθηκαν. Λυπάμαι. Αυτή δεν είναι Αριστερή προοδευτική πολιτική, αλλά υποτάσσεται στις επιταγές της κας Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε που εφαρμόζουν άγριο καπιταλισμό.
• Να περάσουμε στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Ο κ. Καμμένος είχε δηλώσει ότι εάν ψηφιζόταν κάτι τέτοιο θα παραιτηθεί ενώ το ψήφισε και την ίδια ώρα, αυξάνονται συνέχεια οι φόροι καταστρέφοντας την οικονομία των νησιών.
Αυτό το μέτρο ελήφθη για την ενίσχυση της νησιωτικότητας, στο πλαίσιο μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής. Τα νησιά λόγω της ιδιαιτερότητάς τους –όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- θα πρέπει να έχουν ευνοϊκές  ρυθμίσεις για να μην τα εγκαταλείπει ο κόσμος. Μιλάμε για όλα τα νησιά και όχι μόνον αυτά που θεωρούνται πιο ευνοημένα. Θυμίζω εδώ, ότι υπάρχουν νησιωτικές περιοχές στην Ε.Ε. όπου οι φορολογικές ελαφρύνσεις είναι πολύ μεγάλες, ακριβώς για τον σκοπό που σας περιέγραψα. Θεωρώ ότι η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, είναι κάτι ακατανόητο, απαράδεκτο και δείχνει υποταγή άνευ προηγουμένου της χώρας μας. Εδώ να αναφέρουμε ότι παράλληλα με την κατάργηση, έρχονται και αυξήσεις στον ΦΠΑ που θα συμπαρασύρουν πολλά αγαθά και υπηρεσίες. Η απόφαση είναι καταστροφική για τα νησιά.
• Πιστεύετε ότι με το φορολογικό – οικονομικό περιβάλλον, όπως τείνει να διαμορφωθεί, θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις τις οποίες χρειάζεται η χώρα μας;
Η κυβέρνηση αυτές τις μέρες προσπάθησε να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα ‘πανηγυρική’. Άκουσα στελέχη της κυβέρνησης να λένε ότι έρχονται πολλά χρήματα στην χώρα και μάλιστα θα… «βρέξει» δισεκατομμύρια! Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ουσιαστικά το μόνο που θα γίνει είναι ότι θα μας δώσουν μια δόση ακόμη, από την οποία δεν θα πέσουν όλα στην αγορά. Η κυβέρνηση ξεχνάει ότι το πακέτο μέτρων προβλέπει ότι το κόστος στην αγορά θα είναι πολλαπλάσιο από ό,τι θα μας δώσουν στην πράξη. Δηλαδή, ακόμη περισσότερη ύφεση, ακόμη μεγαλύτερη ανεργία. Συνεπώς και το 2016 η Ελλάδα θα βρίσκεται σε ύφεση, διανύοντας τον 8ο κατά σειρά χρόνο αυτής της κατάστασης. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον πώς να μιλήσουμε για επενδύσεις; Πώς να μιλήσουμε για ανάπτυξη; Η ανάπτυξη δεν έρχεται από μόνη της. Δεν έρχεται με ευχές… Απαιτεί σιγουριά και εμπιστοσύνη και σταθερότητα.
• Εκτιμάτε ότι είναι καλύτερο να γίνουν εκλογές ή να βρεθεί κάποια εναλλακτική λύση με προσπάθεια εθνικής συνεννόησης;
Η δεύτερη επιλογή δείχνει καλύτερη, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ποια κατεύθυνση θα συνεννοηθούμε. Ελάτε να πάμε όλοι μαζί, αλλά προς τα πού; Να συμφωνήσουμε ότι θα πρέπει να συνεχίσει αυτή η ιστορία με τα δυσβάστακτα αντιαναπτυξιακά μέτρα, της έλλειψης ανάπτυξης, του «ξεπουλήματος» του δημόσιου πλούτου; Φαντάζομαι ότι κανένας δεν θα είχε διάθεση για μια τέτοιου είδους συνεννόηση. Θα είχε νόημα μόνον εάν υπάρξει δέσμευση για ένα «εθνικό σχέδιο» με αναπτυξιακό πλαίσιο με μεταρρυθμίσεις, όχι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, όχι νέα φορολογικά μέτρα. Και βεβαίως, να υπάρξει μια ομοφωνία για την στάση που θα πρέπει να τηρείται απέναντι στους δανειστές η οποία δεν θα πρέπει να είναι υπερφίαλη ή επηρμένη. Θα πρέπει να είναι μια κοινή αντιμετώπιση, με συγκεκριμένα επιχειρήματα στην βάση σοβαρής συζήτησης με τους δανειστές. Οι ξένοι εταίροι μας, έχουν αντιληφθεί πλέον, ότι υπάρχει μια στάση πλήρους υποχωρητικότητας αυτής της χώρας, καθώς τα «καμώματα» της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την έλλειψη εμπιστοσύνης. Ας μην ξεχνάμε ότι η δήθεν διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 με τον επικεφαλής του υπουργείου οικονομικών τον κ. Βαρουφάκη και πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, στο τέλος, κατέληξε σε μια τραγωδία. Μην ξεχνάτε το κλείσιμο των τραπεζών, την επιβολή των capital controls και μια σειρά από αρνητικά μέτρα.
• Τώρα που είπατε για τα capital controls… τελικά δεν έφεραν τίποτε θετικό στην οικονομία.
Η επιβολή των capital controls δεν έχει να κάνει μόνον με την ταλαιπωρία των πολιτών και τον περιορισμό σε αναλήψεις. Οι έλεγχοι αυτή στα κεφάλαια, επέφεραν τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία γενικότερα, διότι δυσχεραίνουν τις εξαγωγές της χώρας μας, έχουν δυσκολέψει τις εισαγωγές σε πρώτες ύλες, καταστρέφουν την επιχειρηματικότητα και δυστυχώς, δεν διαφαίνεται άρση αυτού του μέτρου ούτε το 2016 ενώ είναι πολύ πιθανόν να παραμείνουν και όλο το 2017. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι όταν συζητάμε για συναίνεση και συνεννόηση, θα πρέπει να αποφασίζουμε ποιος είναι ο στόχος. Ποια είναι τα μέσα και να πείσουμε μετά τον ελληνικό λαό ότι αξίζει τον κόπο να κινηθούμε σε μια άλλη κατεύθυνση. Οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και κυρίως η νυν κυβέρνηση, δεν έχουν δώσει κανένα τέτοιο δείγμα. Δεν ξέρουν τι θέλουν, δεν ξέρουν τι κάνουν και λειτουργούν με έναν τέτοιο τρόπο που δημιουργούν συνεχώς προβλήματα.
Ειδικά για τις εκλογές… θα γίνουν πάλι κάποια στιγμή. Το θέμα είναι όποιος κερδίσει τις εκλογές, θα πρέπει να ξέρει τι θα κάνει. Να έχει όραμα, σχέδιο και πολιτική βούληση για να προχωρήσει. Και όπου χρειάζεται να συγκρουστεί να το κάνει χωρίς λαϊκισμούς. Δεν είμαι αισιόδοξος πάντως, ούτε από αυτή την κυβέρνηση, ούτε από το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Και μικρότερα κόμματα που βρίσκονται στην Βουλή αποτελούν μόνον πολιτικούς σχηματισμούς που η συμπεριφορά τους μαρτυρά ότι δεν έχουν χαρακτηριστικά τα οποία είναι αναγκαία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΝΙΚΟΣ    05.06.2016 20:01

    Ενώ εσύ σαν υπουργός …Αντε γ@@@τε όλοι…

Σχολιασμός άρθρου