Ειδήσεις

Τσίπρας: Δεκτή μόνο μια λύση που θα εξασφαλίζει άμεσα έξοδο στις αγορές

Το αίτημα μιας αυτοδύναμης και δίκαιης ανάπτυξης αλλά και το ριζικό σχέδιο ριζικών αλλαγών παραμένει σε εκκρεμότητα, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Το προηγούμενο παραγωγικό μοντέλο απέτυχε. Αν θέλουμε με ασφάλεια να βγούμε από την κρίση, πρέπει να το αναμορφώσουμε. Η προσδοκία της επιστροφής στο 2009 αποτελεί πέρα από ουτοπία και στρατηγικό λάθος, τόνισε.

Η Ελλάδα, υπογράμμισε, εκπλήρωσε το σύνολο των δεσμεύσεων. Για πρώτη φορά προσέρχεται στη διαπραγμάτευση και ζητά από την άλλη πλευρά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ζητά να κλείσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της κρίσης για να βγει με αξιώσεις στις αγορές, τόνισε.

Καθαρή λύση για την Ελλάδα είναι η λύση που δεν θα επιτείνει την ανασφάλεια στους επενδυτές, που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον, τόνισε. Αυτή τη στιγμή μετά από επτά χρόνια κρίσης Ελλάδα και Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα και την υποχρέωση να δώσουν την «καθαρή λύση».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη να γίνουν δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές ώστε το Σεπτέμβριο του 2018 να μην χρειάζονται δανεικά από τον επίσημο τομέα.

Εδώ δεν κρίνονται οι επόμενες ημέρες ή μήνες, μια εκλογική νίκη ή ήττα, εδώ κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, στοχοπροσηλωμένοι αλλά και ενωμένοι, τόνισε.

Η λύση που μας προτάθηκε δεν έγινε δεκτή γιατί δεν εξασφάλισε τα παραπάνω κριτήρια. Αυτό το αναγνώρισαν κάποιες χώρες αλλά και ο διεθνής τύπος. Τώρα είναι ηθικό και νομικό καθήκον των δανειστών να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πρέπει να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δανειστών και οι ευρωπαίοι αλλά και η ΕΚΤ να καταλήξουν σε θετικές εκτιμήσεις για το χρέος.

Η Ελλάδα, υπογράμμισε, θα κάνει δεκτή μόνο μια λύση που θα εξασφαλίζει την έξοδο στις αγορές άμεσα και με βιώσιμους όρους.

Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον

Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα αλλά όλοι περιμένουν ένα μήνυμα βεβαιότητας ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα.

Είναι πλατιά κοινωνική απαίτηση να συστρατευτούμε στο στόχο. Να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να συνδράμουν όλες οι υγείες δυνάμεις του τόπου, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η σχέση με τους βιομηχάνους

Από την αρχή της διακυβέρνησης προσπαθήσαμε να έχουμε διαύλους επικοινωνίας με την επιχειρηματικότητα. Πρέπει να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί, τόνισε ο πρωθυπουργός. Εχουμε διαφορές πολιτικές και ιδεολογικές. Δεν αξίζει όμως στο όνομα αυτών των διαφορών να επικοινωνούμε στρεβλά με επικοινωνιακού χαρακτήρα δελτία τύπου.

Πρέπει βέβαια όλα τα μέρη να προσέρχονται με ειλικρίνεια στο διάλογο και χωρίς ακραίους χαρακτηρισμούς. Πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα για την οικονομία και να μειώσουμε την ανεργία. Αυτή πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Η ανταγωνιστικότητα μέσω της μείωσης των μισθών λειτουργεί υπέρ του brain drain.

Η προσπάθεια που έγινε

Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις για την οικονομία είναι θετικές. Τόνισε ότι η λύση στο χρέος είναι σημαντική για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα. Σημείωσε ότι σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις κινούνται με μειονέκτημα γιατί δανείζονται με πολύ υψηλότερα επιτόκια.

Υπάρχουν λύσεις για το χρέος χωρίς κόστος για τους ευρωπαίους φορολογούμενους. Μπορούμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση για τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για να στηριχθεί η ανάπτυξη, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι υποκείμενες αιτίες κρίσης στην Ευρώπη δεν έχουν εξαλειφθεί. Δεν πρέπει να εφυσυχάζουμε από τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα στην Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Είναι κοινό συμφέρον για όλους να υπάρξει λύση για την Ελλάδα, σημείωσε.

Οι κινήσεις στο εσωτερικό

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στη μεγάλη απορρόφηση του ΕΣΠΑ και σημείωσε ότι ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα μειωθεί το 2020 στο 26% από 29%, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. Η κυβέρνηση εισάγει καινοτόμες λύσεις στο θέμα της χρηματοδότησης, όπως το Ταμείο Μικροπιστώσεων. Συνολικά θα υπάρξει ρευστότητα 3 δισ. ευρώ στην οικονομία εντός του έτους.

Αναφέρθηκε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αλλά και το νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, καθώς όπως είπε, αίρονται γραφειοκρατικά βάρη και επιταχύνεται η υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων.

Υπογράμμισε ότι ο αναπτυξιακός νόμος είναι ένα πολύπλευρο εργαλείο που συντονίζει τα επενδυτικά κίνητρα με κλαδικές πολιτικές και προτεραιότητες. Σε μόλις λίγους μήνες από την έναρξη ισχύος του, υποβλήθηκαν πάνω από 770 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ.

Η ενέργεια

Στο πάγιο αίτημα των βιομηχανιών για την ακριβή ενέργεια που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα τους έγιναν σημαντικές αλλαγές, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

· Καταργήσαμε ήδη από πέρυσι τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή, και τον μειώσαμε για τη βιομηχανική παραγωγή.

· Θέσαμε σε ισχύ το μέτρο της «Διακοψιμότητας» που περιορίζει τα ενεργειακά κόστη των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας μας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αύξηση των εξαγωγών και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με άμεσα οφέλη στην εθνική οικονομία.

Σε αυτή την κατεύθυνση, σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στην παράταση του μηχανισμού της Διακοψιμότητας για 3 έτη, κοινοποιώντας πολύ σύντομα το σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

· Στις άμεσες ενέργειές μας, εντάσσεται και η αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ, σε πλήρη συμφωνία και εναρμόνιση με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες της ΕΕ που έχουν υιοθετηθεί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Το θετικό αντίκτυπο για το τελικό κόστος ενέργειας των επιχειρήσεων, και δη των ενεργοβόρων, θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Σε αυτή λοιπόν την κατεύθυνση έχει ήδη κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχετικό σχέδιο αναμόρφωσης.

· Τέλος, τίθεται σε εφαρμογή εντός του 2018 το νέο μοντέλο οργάνωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το λεγόμενο Target Model.

Το growth strategy

Η κυβέρνηση κατήρτισε ένα πλήρες αναπτυξιακό σχέδιο, το λεγόμενο growth strategy, που θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί με το σύνολο των φορέων το προσεχές διάστημα, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ένα σχέδιο που συνολοκληρώνει για πρώτη φορά τις στοχευμένες δράσεις με τα βήματα για την βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με διατηρήσιμα χαρακτηριστικά. Μια δουλειά που έπρεπε να έχει γίνει δεκαετίες τώρα προετοιμάστηκε σε συνθήκες κρίσης».

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος, ότι δεν αργεί ο καιρός που θα γυρίσει η σελίδα και νέες επενδύσεις θα έλθουν μαζικά στην Ελλάδα. Αυτό θα είναι όμως και μια σημαντική επιβράβευση για όσους έδειξαν τον λεγόμενο επενδυτικό πατριωτισμό, τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια, αλλά και σε όσους ξένους επενδυτές δεν έσπευσαν να αποσύρουν τις τοποθετήσεις τους με το ξέσπασμα της κρίσης», κατέληξε.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Marios Kordellas    01.06.2017 01:27

    Φτιάξε τον Κολοσσό και θα βρεις τη λύση….. Αλλά τι λες που θα έχει κάποιος εκτός Αθηνών τέτοιο θαύμα? Χαχα ξεχασα είμαστε Αθηνοκρατούμενη κοινωνία… Αν ο Κολοσσός ήταν των Αθηνών θα είχε φτιαχτεί απο το 1950…

Σχολιασμός άρθρου