Ειδήσεις

Οι προτάσεις της ΝΔ για τον τουρισμό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά «εθνική πολιτική με στρατηγικό βάθος». Ο χωροταξικός σχεδιασμός, η υπερφορολόγηση και ο επενδυτικός νόμος. Η θέση της ΝΔ για την στροφή στην ποιότητα και στην πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη.

Την ανάγκη υιοθέτησης μιας εθνικής πολιτικής για τον τουρισμό με στρατηγικό βάθος,  αναμένεται να υπογραμμίσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην 26η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Ως προτεραιότητά του, όπως θα επισημάνει σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσδιορίσει τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία έργων υποδομής που θα στηρίξουν τις τοπικές οικονομίες, ενώ με αφορμή τις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον τουρισμό, θα εξαπολύσει δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση.

«Το χωροταξικό δεν προσφέρεται για ιδεοληψίες», θα πει ο πρόεδρος της ΝΔ, προαναγγέλλοντας ότι το κόμμα του θα καταθέσει και θα ενεργοποιήσει άμεσα μια νέα σχετική πρόταση, η οποία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος, την αύξηση των εσόδων και της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης, καθώς και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ο γαλάζιος σχεδιασμός αναφορικά με το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό στηρίζεται σε τέσσερις άξονες: α) Στην αύξηση της αρτιότητας στις ανεπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες περιοχές, β) στη δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, σύνθετα τουριστικά καταλύματα και για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων, γ) στην αναπροσαρμογή των συντελεστών δόμησης για την ανάπτυξη ήπιων τουριστικών εγκαταστάσεων με σεβασμό στο περιβάλλον και με στόχο τη διαμόρφωση ενός σωστά οργανωμένου χώρου, και δ) στη θεσμοθέτηση κανονιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη εναλλακτικών και νέων μορφών τουρισμού.

Μείωση φόρων

Ανάμεσα στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον τουρισμό που θα αναπτύξει ο κ. Μητσοτάκης, περιλαμβάνεται -και στον τομέα αυτό- η μείωση των φόρων, με την άμεση κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% με χρονικό ορίζοντα διετίας. Επιδίωξη της κυβέρνησής του, θα σημειώσει, θα είναι «ένας ενιαίος και ανταγωνιστικός συντελεστής ΦΠΑ για τις υπηρεσίες στον τουρισμό, όπως έχουν όλες οι ανταγωνίστριες χώρες», ενώ αναφερόμενος στον επενδυτικό νόμο για τον τουρισμό, θα εστιάσει σε τρεις βασικές κατευθύνσεις: την ενίσχυση καινοτόμων και εξωστρεφών επενδυτικών σχεδίων, την αναβάθμιση καταλυμάτων και τη βελτίωση των υπηρεσιών τους, καθώς και την καινοτομία και την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα δώσει έμφαση στην αναγκαιότητα στροφής του τουρισμού μας στην ποιότητα και στην πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη, αφού, όπως υποστηρίζουν στο γαλάζιο επιτελείο, «τα έσοδα δεν αντιστοιχούν με τον αριθμό των επισκεπτών, η κατά κεφαλήν δαπάνη του τουρίστα που επισκέπτεται την Ελλάδα και ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων, παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις, ενώ και οι φορολογικές επιβαρύνσεις έχουν κάνει πιο ακριβό το τουριστικό μας προϊόν και έχουν μειώσει την ανταγωνιστικότητα του».

Η διαφοροποίηση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, «είναι μονόδρομος και υπηρετεί την ιδέα της Πολυκεντρικής Τουριστικής Ανάπτυξης». Αυτή, όπως σημειώνουν, στοχεύει στην αξιοποίηση του πλούτου των προϊόντων που υπάρχουν σε κάθε περιφέρεια, στην ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας και πολυμορφίας κάθε τουριστικού προορισμού και στο ζωντάνεμα παραδοσιακών οικισμών.

Σε συνέχεια, εξάλλου, της σχετικής τροπολογίας που κατέθεσε πριν από λίγες μέρες η ΝΔ στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει το αίτημα για παράταση διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό, τη Λέσβο, την Κω, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέρο.

Φίλιππος Πανταζής

Πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου