«Ραντεβού» στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου έδωσαν χτες όλοι οι εκπρόσωποι φορέων της Ρόδου, που συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας εξέφρασε μεταξύ άλλων των ικανοποίησή του για την συμμετοχή –έστω και αν δεν ήταν μαζική- καθώς στην κινητοποίηση έδωσαν το παρών πολλοί από τους φορείς της περιοχής:
«Συγκροτήσαμε και στην Ρόδο την ‘Κοινωνική Συμμαχία’ για να έχουμε μια κοινή δράση στην περιοχή με στόχο να έχουμε μια μονιμότερη λειτουργία ώστε να συναντιόμαστε ανά δίμηνο ή τρίμηνο και να προωθούμε τα ζητήματα μας. Αν και δεν καταφέραμε να έχουμε μια κοινή θέση στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο, αυτό μπορεί να ξεπεραστεί αφού οι κυβερνητικές υποσχέσεις φαίνεται ότι διαψεύδονται. Πρέπει να προστατέψουμε τους πολίτες, τους άνεργους, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους» είπε και έκανε λόγο για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που είχε πολλές συνέπειες στην τοπική κοινωνία ενώ δεν αναδείχθηκε καθόλου η νησιωτικότητα.
«Η Ρόδος εξαιρείται συνεχώς, λες και είμαστε μόνον επιχειρηματίες, ξενοδόχοι και εισοδηματίες. Δεν καταλαβαίνουν οι κυβερνώντες ότι στην Ρόδο κατοικούν άνεργοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και πολλοί συμπολίτες μας που δεν μπορούν να έχουν τα αναγκαία προς το ζην; Αυτή την περίοδο, η ακρίβεια ‘εκτοξεύεται’, οι επαρκείς συγκοινωνίες είναι απλησίαστο όνειρο και ο αποκλεισμός μας ακόμη και από αεροπορικές εταιρείες, είναι γεγονός» είπε ο κ. Χατζησάββας.
Ο κ. Γιάννης Γλυνός, πρόεδρος του ΤΕΕ χαιρέτισε την προσπάθεια της ‘Κοινωνικής Συμμαχίας’, λέγοντας πως «όλοι μαζί πρέπει να συνεργαστούμε για τον τόπο μας. Στην Αθήνα, πρέπει να βλέπουν συνεργασία και όχι διχασμό από τους φορείς και κυρίως σε επίπεδο Δωδεκανήσου. Εμείς οι μηχανικοί, είμαστε αυτοί που βαλλόμεθα από το Ασφαλιστικό, αυτοί που μας έχουν χτυπήσει αλύπητα. Το Ασφαλιστικό μας, είναι πλέον… γελοίο και δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Αυτή η κίνηση της ‘Κοινωνικής Συμμαχίας’ πρέπει να στηριχθεί από όλους» όπως τόνισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Γλεντής, ο οποίος εξέφρασε την στήριξή του στην προσπάθεια στο πλαίσιο και της πανελλαδικής κινητοποίησης. Μίλησε ακόμη για τα φάρμακα λέγοντας: «Ενώ μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων, αυξάνεται συνεχώς η συμμετοχή για τους ασφαλισμένους, ενώ αυξάνονται οι τιμές και στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Δηλαδή, ο ασφαλισμένος πληρώνει το φάρμακο, πολύ ακριβά ενώ υπάρχουν και πολλές ελλείψεις».
Την έντονη πικρία του εξέφρασε ο κ. Μπάμπης Σαρρής, ο οποίος μίλησε για τους συνταξιούχους που έχουν υποστεί τεράστια πλήγματα με μειώσεις στις συντάξεις τους, με συνέπεια να καταρρέει ο κοινωνικός ιστός.
Στα προβλήματα που απασχολούν τον χώρο της εκπαίδευσης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Γκουτζιαμάνης με σημείο αιχμής την υποστελέχωση των σχολικών μονάδων: «Κάθε χρόνο και κυρίως φέτος, το εκπαιδευτικό προσωπικό που απαιτείται καλύπτεται κατά 42% μόνον από αναπληρωτές. Κάθε μονάδα αποδίδει καλύτερα όταν το προσωπικό είναι μόνιμο στον χώρο της εκπαίδευσης. Επιπλέον, η Ρόδος έχει εξαιρεθεί από την υποχρεωτική προσχολική αγωγή –λόγω έλλειψης χώρων» όπως είπε, και τόνισε πως τα προβλήματα χρονίζουν παρά τις συνεχείς κυβερνητικές υποσχέσεις.
Για τα προβλήματα της εκπαίδευσης μίλησε και ο κ. Κώστας Μουτσάκης υπογραμμίζοντας πως «μόνον με κοινή προσπάθεια και συνεργασία όλων των φορέων της περιοχής μπορούμε να αναδείξουμε τα προβλήματα της περιοχής μας. Π.χ. ο ΕΝΦΙΑ, το ασφαλιστικό, η αύξηση του ΦΠΑ, οι αυξήσεις στα καύσιμα, οι μειώσεις στο αφορολόγητο, η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και οι συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μας αναγκάζουν να κινητοποιηθούμε. Και να μην ξεχνάμε την συνεχή λιτότητα» όπως είπε.
Ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, κ. Ανδρέας Μαρίνος τόνισε πως «είναι η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε τον αγώνα μας σαν συνδικάτα –αυτά τα οποία συζητάμε τώρα, τίθενται σε νέα βάση. Τα συνδικάτα δεν διαλύονται, αλλά επανασχηματίζονται. Μπορεί να υπάρχουν μειωμένες προσελεύσεις αλλά παντού σημειώνεται αναδιοργάνωση και θα επανέλθουν δυναμικά». Ο κ. Μαρίνος, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την πορεία της νεολαίας, των αποφοίτων που ‘μεταναστεύουν’ και δημιουργεί μια ‘αιμορραγία’ που θα συνοδευθεί από τεράστια κοινωνικά προβλήματα στο μέλλον.
Ο κ. Ηλίας Μπούκλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσέλευση, για την συμμετοχή των κοινωνικών φορέων στην προσπάθεια της ‘Κοινωνικής Συμμαχίας’, λέγοντας πως «θα πρέπει να είναι η ελπίδα του λαού ότι θα μπορεί να βρει λύσεις στα προβλήματά του –ο καθένας να έρχεται στις συναντήσεις και να καταθέτει τις προτάσεις του ώστε να ενδυναμωθούμε. Πρέπει να πούμε την αλήθεια και να βρούμε τι θα κάνουμε για το μέλλον της χώρας».
Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Χατζησάββας, ανακοίνωσε πως θα εκδοθεί σχετικό ψήφισμα που θα δοθεί στην δημοσιότητα στέλνοντας μηνύματα ενότητας, διεκδίκησης και συνέχισης του αγώνα.