Ειδήσεις

Τα περιφερειακά αεροδρόμια απογείωσαν το μέρισμα της Fraport

Το μεγαλύτερο μέρισμα στην ιστορία της θα διανείμει η Fraport για τη χρήση του 2018. Σύμφωνα με όσα αποφάσισε, πριν από λίγες ημέρες, η ετήσια γενική συνέλευση της γερμανικής εταιρείας διαχείρισης αεροδρομίων, η Fraport θα διανείμει 2 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που είναι αυξημένο κατά 50 λεπτά του ευρώ ή κατά 1/3, σε σχέση με το 2017. Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, που διαχειρίζεται η εταιρεία, έχουν σημαντική συμβολή στο ρεκόρ εσόδων και κερδών που η Fraport παρουσίασε το 2018. Εξάλλου, η Ελλάδα μαζί με τη Βραζιλία και το Περού, ανήκουν στις χώρες, όπου ο γερμανικός όμιλος σχεδιάζει να εντείνει τις επενδύσεις του, όπως έγινε γνωστό κατά τη γενική συνέλευση στη Φρανκφούρτη.

Ρεκόρ ebitda από τη δραστηριότητα εξωτερικού

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018, για πρώτη φορά στην ιστορία της Fraport, ο κλάδος των διεθνών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών αντιστοιχεί στο 36% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Ebitda), ύψους 1,1 δισ. ευρώ (12,5%). Όπως έγινε γνωστό, κατά τη γ.σ., οι διεθνείς δραστηριότητες προβλέπεται να αγγίξουν το 50% των λειτουργικών κερδών.

Είναι ακόμη αξιοσημείωτο ότι στα λειτουργικά κέρδη τη δεύτερη μεγαλύτερη συνεισφορά (35%) έχει ο τομέας των ακινήτων και των εμπορικών δραστηριοτήτων, ενώ οι αεροναυτιλιακές δραστηριότητες καταλαμβάνουν μερίδιο 25%.

Τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια αποτελούν την μεγαλύτερη επένδυση της Fraport, εκτός Γερμανίας, με την κατασκευή πέντε νέων τερματικών σταθμών να βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη Βραζιλία, μέχρι το τέλος της χρονιάς η εταιρεία ολοκληρώνει τις εργασίες επέκτασης εκεί αεροδρομίων και στο Περού η κατασκευή ενός δεύτερου διαδρόμου προσαπογείωσης, όπως και ενός καινούργιου τερματικού σταθμού θα ξεκινήσει το 2020.

Για τη χώρα μας, η Fraport εκτιμά ότι η έκρηξη του τουρισμού θα συνεχιστεί, προσβλέποντας σε περαιτέρω οφέλη από την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αερολιμένων. Tα έργα επέκτασης έχουν ολοκληρωθεί σε Χανιά, Καβάλα και Ζάκυνθο, ενώ, υπό κατασκευή, βρίσκονται πέντε νέοι τερματικοί σταθμοί σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Κω και Λέσβο.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Fraport Dr. Stefan Schulte, κατά τη γ.σ., η αναβάθμιση των αερολιμένων, που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2021, θα επιτρέψει την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους επιβάτες, επιπρόσθετης χωρητικότητας, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας ως τουριστικού και επιχειρηματικού προορισμού.

Το 2018 η συνολική επιβατική κίνηση στα 14 ελληνικά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport αυξήθηκε κατά 9% σε 29,9 εκατ. άτομα από 27,4 εκατ., ενώ από τις αρχές του 2019 έως και τον Απρίλιο ενισχύθηκε σε ποσοστό 7,8%.

Για το 2019, η Fraport εκτιμά ότι, σε επίπεδο ομίλου, θα ενισχυθούν τα ενοποιημένα έσοδα σε 3,2 δισ. ευρώ (από 3,1 δισ.) και τα Ebitda σε περίπου 1,2 δισ., ενώ το μέρισμα προβλέπεται ότι θα παραμείνει σταθερό.

Το μέρισμα της Fraport (2008-2018)

Τα περιφερειακά αεροδρόμια απογείωσαν το μέρισμα της Fraport

πηγή capital.gr

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου